Do wynajęcia pokój na Ammerud w Oslo (ulica Lilloseterveien). Pokój ma około 8 m2, jest umeblowany (łóżko, szafa, regał). Mieszkanie składa się z 3 pokoi, łazienki oraz wspólnego, dużego salonu z aneksem kuchennym i dużego tarasu, świetnie nadającego się na grilla. Łączny metraż mieszkania to ponad 60 m2. Współlokatorami jest 2 solidnych i kulturalnych facetów w wieku około 30-40 lat. Szukam równie solidnego, pracującego i nierobiącego ...
Obserwuje Wasza ''inteligetna'' dyskusje i nie moge powstrzymac sie od komentarza, poniewaz zachowujecie sie jak dzieci z przedszkola, czytajac Wasze wypowiedzi mialem wrazenie, ze jest to portal dla ludzi ze srodowisk marginalnych. Jestem zbulwersowany. Slownictwo jakim sie poslugujecie jest bardzo ubogie. Szanowny pan profesor Miodek z pewnoscia bylby zalamany widzac jakiego ''literackiego slownictwa''uzywacie. Wypowiedzi uzytkownikow ''B.K.'', ''JLK21'', ''DORA348'', ''giovi2'' sa naprawde zenujace, przez takich jak Wy, pozniej My Polacy mamy opinie,
awanturnikow, pieniaczy, wyrzadzajacym krzywde wspol-rodakom, zamiast sobie nawzajem pomagac. Wasza postawa jest naganna. PAMIETAJCIE KAZDA KRYTYKA POWINNA POSIADAC SWOJA KLASE, Wam tej klasy stanowczo brakuje, krytykujecie w taki sposob, ze sami dajecie zle swiadectwo o sobie, sami sie ponizacie. Wasza kultura jest na bardzo niskim poziomie. Napiszcie mi skad w Was tyle zawisci??? Nie znacie sytuacji, w jakiej byc moze znalazla sie ta kobieta i dlaczego odrazu wyciagacie takie wnioski? Uwazam, ze wstydem jest tylko krasc i byc leniem, jezeli ktos ma checi do pracy, nie moze znalezc pracy za godziwe pieniadze to normalne jest, ze zmuszony jest w tej sytuacji pracowac za bardzo niskie wynagrodzenie. Byc moze ta kobieta przyjechala tu w ciemno i nie ma zadnych znajomych, koncza sie tej Pani pieniadze na mieszkanie, jedzenie i w takiej sytuacji ma wrocic do Polski? ma tam umrzec z glodu? Napiszecie, ze nikt w Polsce z glodu nie umiera, bo sa organizacje, ktore pomagaja np. MOPS czyli Miejski Osrodek Pomocy Spolecznej. Otoz pomoc jaka oferuje MOPS jest niewystarczajaca do normalnej egzystencji. Moja zona przez pare lat pracowala w tej panstowej organizacji, dlatego wiem, ze obecna stawka dzienna np. w Rudzie Slaskiej wynosi 30 zl na osobe!!! Dlatego jak za to zyc??? Czy wogole stawka za ktora przypada zyc czlowiekowi korzystajacemu z opieki spolecznej mozna nazwac zyciem??? czy tylko wegetacja zmierzajaca do powolnej pewnej smierci z wycieczenia organizmu. Za te marne 30 zl na miesiac, ktos potrafi wyzyc? nawet dziennie na sam chleb niewystarczy, a gdzie pieniadze na zakup srodkow czystosci, skad wziac pieniadze na oplaty za mieszkanie, do mieszkan zadluzonych opieka nie dotuje, prad, woda, gaz, bilety, zeby szukac pracy. Sa darmowe pseudo zupki, czyli woda, pare plywajacych w niej ziemniaczkow, oczywiscie bez miesa, przyzadzone na smalcu, a nie nawet na kosci. Do tego 3 kromki chleba na osobe, czy tak wyglada normalny obiad? Czy taki obiad dostarcza wystarczajacych skladnikow potrzebnych organizmowi? Niestety nie! Raz na pol roku MOPS rozdaje konserwy miesne, z niewykorzystanych rzadowych rezerw zywnosci, przeterminowane o pare miesiecy. Uzytkowniku ''JLK21'' gdzie w Polsce kobieta moze znalezc prace fizyczna bez kwalifikacji za 15 zl na godzine??? Jesli jestes tego pewien to prosze wskaz miejsce pracy w Polsce tej kobiecie za tak wysokie stawki jak na Polske. Dobrze wiem, ze mezczyznie bez kwalifikacji, nie uda sie znalezc takiej pracy, nawet w duzych miastach w Polsce ochroniarzowi placa 5 zl w hipermarketach. Teraz w Polsce ciezko jest znalezc prace za 5 zl na godzine. Nasuwa mi sie na mysl znane polskie przyslowie...zapomnial wol jak cieleciem byl. Kazdy chcialby pracowac za bardzo duza sume pieniedzy, ale widac co nie ktorzy zapomnieli, iz poczatki sa trudne, od razu Krakowa nie zbudowano. Czy mysliscie, ze ta kobieta chciala, by pracowac za mala stawke? Napewno nie, ale widac, ze zycie ja do tego zmusilo. Jak nie ma pracy za 400 koron na godzine to pracuje sie za 40 koron na godzine. Naprawde wstydzilibyscie sie piszac takie rzeczy. Nie popieram pracy za takie marne pieniadze, nigdy bym nikomu nie zaplacil mniej niz 130 koron na godzine, ale nie krytykuje tej Pani, ze chce za tyle pracowac, poniewaz z tego co pisze jest w krytycznej sytuacji. Bardzo ciezko jest w Norwegii, znalezc prace nawet za 130 koron na godzine bez znajomosci jezyka norweskiego. Bardzo przykre jest to, ze my Polacy, jestesmy narodem zawistnym i bardzo zazdrosnym. Dd bardzo dawna do czasow wspolczesnych. Juz w swoich fraszkach Mikolaj Rej czy Jan Kochanowski, wysmiewa nasze polskie narodowe wady. Jezeli ktos ma ciezka sytuacje to takiego czlowieka sie wysmiewa, poniza, poniewaz jest od nas gorszy. Biedny bo glupi, a glupi bo biedny. Natomiast jesli ktos ma lepszy od nas status materialny, drozszy samochod, ladniejszy i wiekszy dom, wiecej zarabia to wtedy zazdroscimy i zle zyczymy takiej osobie. Ilu Polakow zatrudnia w samej tylko Norwegii na czarno rodakow za strasznie niskie stawki, tlumaczac, ze on tez od niskiej stawki tu zaczynal prace i klamliwie mowia, ze za 100 koron to Norwegowie pracuja, a Polacy wiadomo, ze za mniej. Jesli nas ktos zapyta, za ile pracujesz? to ilu z nas zaniza swoje stawki, lub je znacznie zawyza przechwalajac sie jaki to on jest super fachowiec. Analizujac Wasze zachowanie, doszedlem do pewnej konkluzji, mianowicie: ''B.K.'', ''JLK21'', ''DORA348'', ''giovi2'' posiadacie ogromne kompleksy, ktore chcecie zaleczyc prowadzac dialogi w takich forach, krytykujac siebie nawzajem. Posiadacie bardzo duzo wolnego czasu i nie wiecie co z nim zrobic, dlatego zamiast tracic czas na bezowocne i przykre dialogi, proponuje Wam, zapisac sie do organizacji charytatywnej i zajac sie tam praca jako wolontariusz. Dlaczego boicie sie konkurencji, jesli sie sumiennie, dokladnie i rzetelnie wywiazujecie ze swoich obowiazkow to pracodawca Was nie zwolni i nie zatrudni tanszego pracownika, dobrego fachowca sie trzyma, zwalnia sie leserow, leni. Od razu widac po Was, ze boicie sie o swoje cieple posadki, a zamiast pracowac caly czas zerkacie tylko na zegarek, kiedy to dzien w pracy dobiegnie konca. Zwiedzilem bardzo duzo zakatkow na swiecie i wszedzie Polacy sa tacy sami, stad mamy taka niechlubna opinie za granica, Polak dla Polaka jest wrogiem. Nawet jest nowe przyslowie, ze jak Cie Polak nie oszuka lub nie okradnie za granica to juz Ci pomogl. Inne narodowosci czy grupy etniczne np. Turcy, Marokanie, Afroamerykanie, Pakistanczycy, Romowie czy Zydzi, pomagaja sobie wzajemnie w kazdej sytuacji, krytykujemy ich za odmienny kolor skory, a moze powinnismy brac z nich przyklad i zamiast swojego rodaka wysmiewac to lepiej bezinteresownie mu pomoc. Pamietajmy dobro powraca. Korzystajac tutaj z okazji pozdrawiam wszystkich Polakow w Norwegii.Trzymajmy sie razem, w jednosci sila!!! Na koniec posluchajcie prosze utworu
52 Debiec - To my Polacy
TYLKO....ooooo..... jeżeli ta kobieta szuka przcy w całym Norge to znaczy ,że nie ma tu miejsca do mieszkania ...
A nawet i gdyby miała to przy ofercie 40Nok/t . nawet do ręki jes trudno egzystować samodzielnie...!!! .
Przeliczasz pan 40 Nok na polskie i dajesz nielogiczne w tym przypadku porównanie...
Tu 40 Nok to czterdzieści koron i nic więcej .
ILE TRZEBA ROBIĆ GODZIN W MIESIĄCU ....BY MIEĆ TYLKO NA MIESZKANIE ../pokój ...łóżko...materac.../
A Może pod namiotem...???
OPIEPRZASZ PAN LUDZI ....
MORALIZUJESZ ....
A TU ŻYCIE TO NIEJE BAJKA bo chleb w remie najtańszy 4,9....flora 20,0 ...
mortadela w plastrach 7,9...
I ILE NA TYM MOŻE MŁODA KOBIETA JECHAĆ ....
A sprzątanie to tylko w bajkach jest łatwą i lekką pracą ...
BY TAK PANU DOWALIĆ .... ZA powyższy Pana ELABORAT .
Pewnie robi sobie Pan tutaj wprawki do pracy > mgr <..
CZYŻBY TA gruba i ta fucha o ile to prawda nie za bardzo zaciążyły panu na świadomości...???
Z ciekawoscia wysluchalam interesujacego nagrania o nas Polakach i nawet mi sie spodobalo, bylo bez wulgaryzmow...Mysle, ze dobrze podsumowuje charakter wiekszosci z nas niestety.A tak swoja droga to grupa wyglada mi na takich co umieja samokrytycznie z humorem smiac sie z wlasnych wad.Polecam , to swietna sprawa zamienic sprzeczke w zart, przynajmniej jakies wnioski mozna wysnuc a pod wplywem negatywnych emocjii tylko para bucha z pod nosa a resztki zdrowego rozsadku ulatuja bezpowrotnie!
,,Sztygar,, nie opieprza ludzi,tylko napisał prawdę o Polakach i tak naprawdę wcale nie chodzi o te 40kr. na godzinę , tylko o pomoc Polak-Polakowi.
Nie tak dawno temu była zarejestrowana moja mama na tym forum,chciałam zobaczyć jak tutaj jest i dowiedzieć się dlaczego zrezygnowała?
Teraz już wiem i wiem też dlaczego ja rezygnuję z forum.
Wiekowo jestem bardzo młodą osobą, ale nie chcę brać z Was forumowicze przykładu!!!!!!
Mimo wszystko ,
Trzymajcie się Polacy!!!!
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.