Zastanawiałem się nad tym czy w ogóle tu jeszcze się logować, bo wydawało mi się że to nie ma głębszego sensu. Jednak czytam Wasze posty, jedne mniej drugie bardziej wrogie i nie mogę wytrzymać.
Zwykle uważam że ci, którzy najeżdżają na wszystko i wszystkich, czepiają się słówek mają kompleksy.
Wy mi nie musicie tłumaczyć jacy są Norwegowie, ponieważ mam z nimi kontakt na co dzień zarówno zawodowo, jak prywatnie. Wiem, że niektórzy czasem "kombinują". Ostatnio jednemu powiedziałem: "przed przyjazdem do Norwegii myślałem że wy tu wszyscy uczciwi, a ty ukradłeś oprogramowanie panu Bilowi Gatesowi, hahaha, sami złodzieje w tej Norwegii". Śmialiśmy się z tego obaj i na pewno wkrótce dostanę jakiś reply, równie zjadliwy. Przynajmniej jest wesoło i nikt na nikogo się nie obraża. Zauważyłem że w Norwegach, nawet po alkoholu nie ma tyle co w Polakach agresji, widocznej również na tym forum. Reguła oczywiście jak zwykle ma wyjątki.
Wcale nie próbuję być jak ktoś wyżej napisał "bardziej norweski niż Norweg", staram się po prostu być porządnym człowiekiem i asymilować z tutejszym społeczeństwem. Dzięki temu nie czuję się obcy i żyje się łatwiej.
"Jeżeli wszedłeś między wrony, to kracz jak one"
Nie wiem czy będę tu jeszcze zaglądał, bo jak dotąd nie mam zbyt wielu pozytywnych ku temu przesłanek. To daje na prawdę wiele do myślenia, kiedy ma się wielu serdecznych znajomych wśród różnych narodowości, w tym najtrudniejsze relacje i najmniej kontaktów z Polakami.
Widziałem ostatnio niezwykle bulwersujący mnie wpis pewnego Polaka pod artykułem. Osobnik ów twierdzi że norweskie tradycje są "śmieszne" i "żałosne" i ma bardzo złe zdanie o Norwegach, natomiast siedzi tutaj wyłącznie dla pieniędzy. Pytam się, czy wy też tacy jesteście pytam się?
Otrzymał od tego państwa środki do życia, pracę, pozwolenie na pobyt i tak się wyraża o tych ludziach? A gdzie jest szacunek dla innych kultur i tolerancja? Norwegia bez tradycji?? Co za brednie!
Byłby z tego dobry materiał do prasy, najlepiej żeby artykuł przeczytali pracodawca i norwescy znajomi tego człowieka.
Artykuł i wpis pod nim tutaj:
www.mojanorwegia.pl/ciekawostki/sledzik_..._norweski_losos.html
Na koniec: Najeżdżajcie sobie na mnie ile chcecie, mam to gdzieś.