Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Jacek M Rouzi K sulikhc HC Venue (2262 niezalogowanych)
1564 Posty
Maniak
piechniczek napisał:
... Nie chce mi się denerwować bo bym jeszcze coś napisał o norwegach i tych ich fagbrevach
Nie ma się czym denerwować. Droga do fagbrev jest bardzo prosta, wystarczy posiadać odpowiedno długą praktykę w zawodzie i zdać egzamin z teorii, na który można zapisać się tutaj: www.privatistweb.no .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Emil Rybczak
(rymil)
Wiking
dzwonilem pod oba 1 to do jakiegos norwega a 2 do jakiejs norweszki nikt nie potrafi rozmawaic po polsku
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Paula Sz
(pauluchass)
Wiking
ale załatwiłeś coś z nimi.? co Ci powiedzieli.? przecież pisałeś wcześniej, że znasz norweski "na dośc wysokim poziomie"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
rymil napisał:
dzwonilem pod oba 1 to do jakiegos norwega a 2 do jakiejs norweszki nikt nie potrafi rozmawaic po polsku

to w koncu rozmawiasz po norwesku czy niee?? bo sie troche zagubielm??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(piechniczek)
Wiking
Sory, być może polka która miała ten telefon wcześniej zdała go innemu pracownikowi związków lub coś, może już tam nie pracuje - poproś o nr. telefonu do jakiegoś polaka który pracuje w związkach jak masz problem z załatwieniem sprawy po norwesku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
rymil napisał:
Witam. ostatnimi czasy zwolniłem się z firmy w której pracowałem ponad 2 lata za marne korony bo aż 83 kr na godzinę minus podatek. czy wie ktoś może czy miałbym szanse odzyskać pieniądze które mi się należały. obecnie wiem ze w tej branży co pracowałem powinienem mieć 127 kr na godzinę a miałem 83. znacie może jakąś dobra firmę która mogłaby mi doradzić i pomoc za opata??z góry dzięki za pomoc

Pierwsza rzeczą jaką musisz zrobic to wystapic z roszczeniami do byłej firmy...na pismie,za potwierdzeniem odbioru i poparte odpowiednimi paragrafami...musisz napisac co od nich żądasz i dlaczego...uzasadnić solidnie swoje powody roszczeń...nastepnie czekac na odpowiedż...i dopiero wtedy możesz zacząć kroki prawne o ile dalej bedziesz sie czuł pokrzywdzony no i oczywiście miał pawo po swojej stronie...nie mam pojęcia jaki podpisałes kontrakt...całkiem możliwe,ze zakład jest kryty..wizyta w związkach jaknajbardziej wskazana o ile należysz do takowych...i podejrzewam,ze w ostatecznosci jeśli nie dogadasz się z byłym pracodawcą pozostanie jedynie droga prawna,a wtedy najlepiej wziąść adwokata....co by nie wyszło z tego zycze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Emil Rybczak
(rymil)
Wiking
nie no jako tako to rozmawiam bynajmniej nie mam problemu sie dogadac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kkkrzysztof)
Wiking
Rymil czy ty oby napewno chcesz zeby ktos ci pomogl?
Zeskanuj kontrakt usun z niego dane twoje i firmy i po 30 sek bedzie wiadomo co ci sie "nalezy"
Moim zdanie to nie masz zielonego pojecia o czy piszesz.
Jestem prawie przekonany ze byles zatrudniony jako lærning albo masz wpisana bledna date urodzenia w kontrakcie.
Ponizej masz wyciag z przepisow ktore ciebie dotycza

§ 1. Grunnlaget for allmenngjøring

Denne forskriften er fastsatt på grunnlag av Fellesoverenskomsten for byggfag (FO 2008-2010 mellom Næringslivets Hovedorganisasjon og Byggenæringens Landsforening på den ene side og Landsorganisasjonen i Norge og Fellesforbundet på den annen side.

§ 2. Hvem forskriften gjelder for

Forskriften gjelder for faglærte og ufaglærte arbeidstakere som utfører bygningsarbeid på byggeplasser.

Med faglært arbeidstaker menes en arbeidstaker med offentlig godkjent fag- eller svennebrev eller tilsvarende kompetanse som formelt kan likestilles med fag- eller svennebrev innenfor det fagfelt arbeidstaker utfører arbeid. Ufaglært arbeidstaker har ikke fag- eller svennebrev.

Forskriften gjelder ikke for lærlinger og personer på arbeidsmarkedstiltak.

§ 3. Virksomhetens ansvar

Virksomhet som utfører arbeidsoppdrag i samsvar med § 2 har ansvar for at bestemmelsene i denne forskriften gjennomføres. Ansvaret gjelder for arbeidsgiver og den som i arbeidsgivers sted leder virksomheten.

Kap. II. Lønns- og arbeidsvilkår § 4. Lønnsbestemmelser

Arbeidstakere som utfører bygningsarbeid, jf. § 2, skal minst ha en lønn per time på:

a) For faglærte: kr 141,75.
b) For ufaglærte uten bransjeerfaring: kr 127,50.
For ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: kr 132,50.
c) For arbeidstakere under 18 år: kr 85,-.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Emil Rybczak
(rymil)
Wiking
dziś juz bylem w UDI i rozmawiałem prawnikiem przedstawiłem mu cala sytuacje. dal mi nr do biura prawniczego gdzie pomagają w takich sytuacjach kompletnie za free. wszystko idzie dobra droga
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
fajnie...mam nadzieje,ze ci sie udi !
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok