Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Elbile już nie „popłyną” za darmo. Od marca kierowcy zapłacą za wjazd na prom - Norwegia

Czytali temat:
Tomasz Lech Sławomir, Janusz kumpel Grażyny Wiśniewski jan paweł M N Jan Maryjan Natali B boj fra oszlo ja ja Pawel Kocjan K - Jan Henryk Wachala Łukasz Ch Barbara38 (808 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Tak naprawde placicie za te elbile tyle co w normalnym kapitalistycznym kraju. W USA maja jeszcze -20% ceny rynkowej z powodu ulgi podatkowej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
marek piotrowski
(maarek66)
Wiking
różnica miedzy e bilem a dieslem

Zgłoś wpis
Oceń wpis:15  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Tylko Norwegia produkuje 100% energii elektrycznej z hydroelektrownii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
150 Postów

(slawekg83)
Stały Bywalec
Biały orle co ma cena paliwa do opłacalności kupna e-bila. Jednym się opłaca innym nie i tyle, jak byś wnikną w koszty utrzymania e-bila a samochodu spalinowego to zobaczysz wielką różnice . High Octane e-bile mają ulgi w Norwegii przy zakupie i to dość solidne . Przykład e-golfa którego mam cena w Norwegii 340000 nok wycena w Polsce w salonie 200000 pln bez paru groszy , BMW i3 wychodzi z jeszcze większym przebiciem. Jak bym jeszcze doliczył rabat jaki uzyskałem od firmy w której pracuję to mnie wyszedł 312000 nok . Ubezpieczenie wraz z podatkiem na rok 3000 nok (do 9000 km) darmowe ładowanie w pracy , bramki za free , używanie bus-pasa, darmowe ładowarki na lotniskach (latam często ), parkingi dla el-bili
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
106 Postów

(torsdag4)
Początkujący
białyorzeł napisał:
elbil ktory kosztuje 350.000 kr zwróci mi się po prawie 17 latach

350 tys to zwykle auto w norwegii kosztuje, typowe myslenie uzytkownika passerati B5 1.9 tdi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
205 Postów

(morss.)
Stały Bywalec
torsdag4 napisał:
350 tys to zwykle auto w norwegii kosztuje,
typowe myslenie uzytkownika passerati B5 1.9 tdi

Jeżeli ktoś ma + 25 lat i siano w głowie, ponieważ zarabia bardzo dużo tak powyżej 200-tys. nok netto/ år. to kupuje tutaj auto ful nówka w salonie, pewnie dla szpanu na swojej wiosce, lub dla zrywki panienek na podrzędna dyskotekę.
Ewentualnie jak ma >45-lat, to by się dowartościować w własnym otoczeniu.
Normalnie myślący, kupuje tylko takie auto, by "nie rzucało się w oczy" w środowisku norweskim , oraz by było sprawne w dojeździe tak do pracy jak i do rodziny w kraju i tylko tyle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
296 Postów

(3sort)
Stały Bywalec
Kurde........... wlasnie dowiedzialem sie ze kupilem nowe auto dla szpanu, a nie dlatego ze chcialem Uffff............ polskich norm sie nie trzymam. Trzeba bedzie do kosciola i sie wyspowiadac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
639 Postów
Josef Satan
(Satan)
Wyjadacz
3sort napisał:
Kurde........... wlasnie dowiedzialem sie ze kupilem nowe auto dla szpanu, a nie dlatego ze chcialem Uffff............ polskich norm sie nie trzymam. Trzeba bedzie do kosciola i sie wyspowiadac.

Ty sam nie wiesz co czynisz.
Auto to koniecznie BMW, disel na rope albo gaz. Koniecznie zlote. W porywach srebrne.

Teraz do kosciola i krzyzem lezec. Kalac sie za grzechy innych!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
205 Postów

(morss.)
Stały Bywalec
3sort napisał:
Kurde........... wlasnie dowiedzialem sie ze kupilem nowe auto dla szpanu, a nie dlatego ze chcialem
To jest dokładnie to samo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok