Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Rewolucja na norweskich wodach: pierwszy na świecie bezemisyjny statek - Norwegia

Czytali temat:
Sławomir, Janusz kumpel Grażyny Wiśniewski Jarosław Mazur krzysztof kowal Zbigniew Karpinski boj fra oszlo Josef Satan Łukasz Ch oorrii haginom (780 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Rewolucja na norweskich wodach: pierwszy na świecie bezemisyjny statek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(xsanxson)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
Chętnie poczytam, w jak sposób ma być magazynowany i do czego tankowany na promie tak niebezpieczny gaz ?
Domyślam się, że wodór nie będzie spalany ale przetwarzany na energię elektryczną w ogniwach paliwowych. Ale jak to ma wyglądać w praktyce ? Jak beda produkowali to paliwo? Podobno Unia Europejska ma zamiar promować zasilanie wodorem samochodów.
Ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać?
Pozdrawiam
PS wpisałem i od razu wyszukiwarka znalazła na stronie Spiderweb.pl opis ja działa Toyota Mirai ,ale też sporo o wodorze jako paliwie nie tylko do samochodów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Jan Kowalski
(Fantomas)
Wiking
Skad wezma energie do wyprodukowania wodoru?
Ten statek bedzie mial rury wydechowe w Polsce w kominach naszych elektrowni weglowych. I tak to pelna hipokryzji ekologia..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
Fantomas napisał:
Skad wezma energie do wyprodukowania wodoru?
Ten statek bedzie mial rury wydechowe w Polsce w kominach naszych elektrowni weglowych. I tak to pelna hipokryzji ekologia..

Akurat Norwegia ma duzy nadmiar energii , z elektrowni wodnych, noca. Dzisiaj wykorzystuje się ją do produkcji aluminium. Mniejszy lub wiekszy nadmiar występuje w każdym kraju. Poza tym opracowuje się metody produkcji wodoru z użyciem nadmiaru energii cieplnej marnowanej dzisiaj przez chłodzenie wodą z rzek lub w gigantycznych wyminnikach-kominach jak np w Turku. Energia słoneczna, tym razem cieplna, też jest do wykorzystania. Problemem jest infrastruktura, którą trzeba wybudować od nowa. Jest ryzyko, że po wybudowaniu ogromnej ilości dystrybutorów okaże się że w miedzyczasie ktoś wynalazł np super akumulator. Pozdrawism
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
John Coffe
(mazy80)
Wiking
No nie mozliwe! Ten zacofany, uposledzony umyslowo i w ogole kompletnie beznadziejny narod takie rzeczy potrafi zbudowac? A co na to najmadrzejszy pod sloncem narod przymusowych robotnikow Polakow? Cos potraficie jeszcze innego oprocz plucia jadem na wszystko i wszystkich?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
mazy80 napisał:
No nie mozliwe! Ten zacofany, uposledzony umyslowo i w ogole kompletnie beznadziejny narod takie rzeczy potrafi zbudowac? A co na to najmadrzejszy pod sloncem narod przymusowych robotnikow Polakow? Cos potraficie jeszcze innego oprocz plucia jadem na wszystko i wszystkich?

...Polak tutaj juz taki jest
...jak sie oderwie od regipsów lub cementu
...to nie wie co ze soba zrobić
...wiec robi dookoła siebie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marian Paździoch
(MarianPazdzioch)
Wiking
skończcie z tą ekologią. Mój szef w momencie kiedy jest mgła pali setki kilogramy syfu by zaoszczędzić parę koron, a sam ma kasy ful
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
yeko napisał:
skończcie z tą ekologią. Mój szef w momencie kiedy jest mgła pali setki kilogramy syfu by zaoszczędzić parę koron, a sam ma kasy ful
Moze sie okazac, ze wodor jako zrodlo zasilania bedzie na tyle oplacalny dla koncowego odbiorcy, ze ludzie chetnie beda go stosowac. Ekologia ma szanse wygrac przy okazji .
Pozdrawiam
PS nie zdziwilbym sie, gdyby prom w calosci lub czesciowo zostal wybudowany w Polsce. Moze ja bede przy tym pracowal, kto wie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
639 Postów
Josef Satan
(Satan)
Wyjadacz
yeko napisał:

Ja slyszalem, ze klimat w Polsce najlepszy na swiecie a zanieczyszczenie powietrza jest rowne zeru.
I to nadaje sie do prasy! Polska gora jak zwykle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok