Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Jedrek02 napisał:
zobacz kto pojechal rodakom i komu pojechalem za to po gaciach.
ani chybi to wina Wikipedii
...
Polack (niem. Pollack, Polacke) – pejoratywne i obraźliwe określenie w stosunku do Polaków używane na zachodzie Europy i w USA.
Określenie Polack stosowane jest jako pejoratywna i pogardliwa nazwa nadawana Polakom.
W amerykańskim angielskim stosuje się "Polack", po niemiecku używa się określenia "Polacke" lub "Pollack", w języku niderlandzkim określenie to brzmi natomiast "Polak"
pl.wikipedia.org/wiki/Polack
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr K
(master_of_yacht)
Wiking
.......to przykre, jak czytam jak czlowiek pisze pod adresem ludu z ktorego sie wywodzi...... w wojsku spedzilem 24 miesiace, z chlopakami z jednej miski jedlismy, dziedek moj walczyl o to by Polska i Polacy byli wolni...teraz czytam wpisy ludzi ktorzy nie zasluguja by nazywac siebie Polakami.
We wszystkich narodach znajduja sie osobniki ktore ze zmeczenia, przepracowania lub z innego powodu raz zachowaja sie gorzej....W KAZDYM NARODZIE.
W Swinoujsciu w Albatrosie bardzo dlugo wisiala kartka z napisem "SZWEDOM WSTEP WZBRONIONY" bo nie potrafili sie zachowac.....ale oni ciezko pracowali caly rok by przyjechac do Polski i sie bawic....w koncu znalazlo sie zrozumienie dla nich.
Polacy nie jest morskim narodem :-D smieszne. . . . Polscy zeglarze w sezonie letnim przeplywaja tysiace mil....szwed 5 mil dziennie...z portu do portu i w kazdym porcie libacja i zyganie na kei.....sam jestem zeglarzem wiec zdazylem sie napatrzec na ten "morski narod", a mieszkalem w Szecji 23 lata i 5 lat w Norwegii (nadal wylacznie polskie obywatelstwo).
Przez te laczne 28 lat w skandynawii zdazylem zauwazyc, ze istnieja polacy ktorzy po 3 latach zapomnieli sie mowi po polsku, inni manifestuja swoja "wyzszosc" nad innym rodakami krytykujac niektorych zachowanie czy styl ubierania kobiet. Andrzej Andrzejewski z pewnoscia do takich malomiasteczkowych polaczkow sie zalicza mimo, ze pisze, ze jest ze Szczecina, bo np Krzekowo do wioska, a zalicza sie do Szczecina. Ludzie nie piszcie takich glupot bo sie osmieszacie........ Ci "wspaniali" skandynawscy armatorzy niedlug beda Polakow w pupcie calowac gdy na poklady ich statkow zaczna wchodzic muzulmanscy imigranci. Andrzej Andrzejewski i Janek Stary ... gratuluje inteligecji.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

()
Maniak
master_of_yacht napisał:
.......to przykre, jak czytam jak czlowiek pisze pod adresem ludu z ktorego sie wywodzi...... w wojsku spedzilem 24 miesiace, z chlopakami z jednej miski jedlismy, dziedek moj walczyl o to by Polska i Polacy byli wolni...teraz czytam wpisy ludzi ktorzy nie zasluguja by nazywac siebie Polakami.

tak tylko na marginesie przypomnę definicję Polaka jaka obowiązywała do lipca 1944 roku
obowiązkowy herb, nazwisko najlepiej na cki, ski i majątek ziemski
było tego około 10% ludności
reszta to chamy, parchy i łyki
zgodnie za obowiązującym Słownikiem Języka Polskiego
...
2. dawniej: człowiek, który należy do niższej warstwy społecznej, zwłaszcza taki, który nie posiada szlachectwa; chłop, wieśniak, włościanin, plebejusz
sjp.pl/cham
parch to inaczej żyd
a łyk
2. dawniej: pogardliwie o mieszczaninie, mieszczuch
sjp.pl/%C5%82yk
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(Jedrek02)
Wiking
Ty nadal nie rozumiesz tumanie ze pocisnales mi za to ze to ja pocisnalem baranowi za slowa :

Paweł ignaszak • 5 godzin temu

I bardzo dobrze prezeciez kazdy wie ze polaczki zachowuja sie na promach gorzej od swin. Ja uwazam ze nie tylko podpisy powinny byc ale specjalne klatki dla polaczkow zamiast kajut a dla polskich kobiet zakaz wyuzdanych strojow przypominajacych dziwki bardziej niz kobiety z calym szacunkiem dla tych pierwszych !
Nie ma co ukrywac polaczki dzisiaj to wielkie zagrozenie dla europy mam nadzieje ze muzulmanie niedlugo naucza polaczkow- biedaczkow zasad moralnosci ! "

Pisze do Ciebie ze to nie ja to napisalem tylko typ ktory skomentowal artukul jako pierwszy, Ty nadal nie rozumiesz. Prujesz sie pod moim zdjeciem na forum jaka to ze mnie gadzina...Gratulujesz mi i Jankowi inteligencji kiedy sam nie potrafisz zlozyc do kupy prostej historyjki , nawet jak ktos prowadzi Ciebie za reke ???? Poczytaj jeszcze raz, powoli.. Przeanalizuj co kto napisal. Jesli nadal bedziesz w tym samym punkcie - wytrzezwiej i sprobuj jeszcze raz jutro.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(Jedrek02)
Wiking
Zanim kogokolwiek zaprosisz na treningi/walki , badz pewien kolego ze opuscisz ten trening o wlasnych silach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
bebel
(bebel)
Nowicjusz
Jedrek02 napisał:
Ty nadal nie rozumiesz tumanie ze pocisnales mi za to ze to ja pocisnalem baranowi za slowa :

Paweł ignaszak • 5 godzin temu

I bardzo dobrze prezeciez kazdy wie ze polaczki zachowuja sie na promach gorzej od swin. Ja uwazam ze nie tylko podpisy powinny byc ale specjalne klatki dla polaczkow zamiast kajut a dla polskich kobiet zakaz wyuzdanych strojow przypominajacych dziwki bardziej niz kobiety z calym szacunkiem dla tych pierwszych !
Nie ma co ukrywac polaczki dzisiaj to wielkie zagrozenie dla europy mam nadzieje ze muzulmanie niedlugo naucza polaczkow- biedaczkow zasad moralnosci ! "

Pisze do Ciebie ze to nie ja to napisalem tylko typ ktory skomentowal artukul jako pierwszy, Ty nadal nie rozumiesz. Prujesz sie pod moim zdjeciem na forum jaka to ze mnie gadzina...Gratulujesz mi i Jankowi inteligencji kiedy sam nie potrafisz zlozyc do kupy prostej historyjki , nawet jak ktos prowadzi Ciebie za reke ???? Poczytaj jeszcze raz, powoli.. Przeanalizuj co kto napisal. Jesli nadal bedziesz w tym samym punkcie - wytrzezwiej i sprobuj jeszcze raz jutro.

jak odpisujesz na post to wcisnijj cytujzamist odpowiedz
a nie kopij czyjejs wypowiedzi bez zaznaczenia ze to cytat
na dole po lewej masz literke A
nacisnij i masz narzedzia do edycji wypowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr K
(master_of_yacht)
Wiking
....i co w zwiazku z tym klaso wyzsza??? Ja nazywam sie Kabat co oznacza kurtka bez rekawow z owczej skory ... pochodzi okolic przygranicznych Czech, Slowacji i Polski.
Dziadek ze strony mamy byl szlachcicem nazywal sie zreszta Zalewski ale ze strony ojca Kabat i wiesz co??? nie mam z tym problemow. Ilu masz kolegow ktorych nazwiska nie koncza sie na ski??? Nie powinienes miec takich kolegow bo...na nich nie zaslugujesz......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
master_of_yacht napisał:
....i co w zwiazku z tym klaso wyzsza??? Ja nazywam sie Kabat co oznacza kurtka bez rekawow z owczej skory ... pochodzi okolic przygranicznych Czech, Slowacji i Polski.
Dziadek ze strony mamy byl szlachcicem nazywal sie zreszta Zalewski ale ze strony ojca Kabat i wiesz co??? nie mam z tym problemow. Ilu masz kolegow ktorych nazwiska nie koncza sie na ski??? Nie powinienes miec takich kolegow bo...na nich nie zaslugujesz......

cóż
znałem osobiście Małgosię, która była moja kierowniczką, a ojciec jej się wyparł bo za chama wyszła za mąż
obowiązujące wśród Polaków powiedzenie brzmiało
Matka Boska płacze, kiedy szlachcianka za chama wychodzi
wypadałoby trochę historii swojego kraju znać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr K
(master_of_yacht)
Wiking
...wiesz co....mam to gdzies.....dopieprzajcie sobie nawzajem.....wszedlem pierwszy raz od roku na mojanorwegie i odrazu klotnie miedzy Polakami.....jakby nie bylo wiekszych problemow......Polacy powinni trzymac sie razem, a nie walczyc ze soba, opluwac sie nawzajem.
...
....mocny sparing miedzy nami by nie zaszkodzil....nauczylby ktoregos z nas pokory.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok