Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
„Wałęsa może zwyciężyć w wyborach, jeśli zdoła utrzymać swój mit »ojca narodu«. Ojciec – jak wiadomo – może się upić i zbić żonę, ale dzieciom na ojca nie wolno podnieść ani głosu, ani ręki. Jeśli ten mit sparaliżuje polskie umysły i serca – wtedy Wałęsa zwycięży. Zwycięży, choć jasno zapowiada w swych wypowiedziach, że demokracja jest mu potrzebna jako instrument do objęcia steru rządów. A potem – obawiam się – demokratyczne będzie już tylko to, co on sam zadekretuje” – uważa Michnik (27.10.1990).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
„Wałęsa jest nieprzewidywalny. Wałęsa jest nieodpowiedzialny. Jest też niereformowalny. I jest niekompetentny. Nieprzewidywalność była zaletą w walce z totalitarnym komunizmem. I stać się musi katastrofą w demokratycznych strukturach współczesnego państwa” – definiuje Michnik.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
„Idea »Solidarności« wkroczyła w fazę agonii. Za tę agonię odpowiedzialny jest Lech Wałęsa” – pisze Michnik.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
420 Postów

(optymysta)
Wyjadacz
HeartB napisał:
martt napisał:
zarzuty kolaboracji i bycie TW Bolkiem stawiane Walesie sa juz od wielu wielu lat i pare procesow sie odbylo. W sadzie do tej pory nie uznano Walesy za Bolka bo brak jest przekonywujacych dowodow ale tez nie skazano nikogo za bezpodstawne pomowienie. Moze mamy wiec przelom, moze znalazly sie twarde dowody i ostatni gwozdz... Wiec zadna to sensacja a przypinanie prowokacji PiSowi swiadczy o nie znajomosci tematu i plytkim zainteresowaniu tematem. Ale co oni moga wiedziec,pojecia nie maja wychowani na zupelnie innym podworku
---------
Ostatni gwóźdź....
16.12.70 byłem pod dopalajacym się KW w Gdańsku
15.08.80 byłem pod brama Stoczni gdy L.W. ogłaszał koniec strajku
Marzec 81, bylem pod brama URM gdy po daniu w morde Rulewskiemu..
12 .12.81 czytałem szkic wystapienia Generala + 8 następnych lat obok Niego
07.86 rozmwaialem Gwiazda o śmierci Solidarności
87/88 dostarczałem forse z N dla Wladka z Wrocka
02.1989 domykalem drzwi sali kolumnowej - Okrągły Stół....
Ostatni.. ? Gwóźdź? Do czyjej trumny ?!!!
Gdy czytam te wypociny szczylow z portalu na te tematy to zygac się chce....

A co to Krystian? - "Sympathy For The Devil"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Jasta 102
(Jasta 102)
Wiking
sluchajcie Michnika to prawdziwy Polak i patriota
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
„Wałęsa wielokrotnie obiecywał, że zrobi Adama Michnika spikerem radiowym (»udowodnię wam, że on się do tego nadaje«) i wielu wiecownikom pomysł bardzo się podobał” (23.10.1990). Według samego Michnika legenda „Solidarności” zmierza ku własnej karykaturze: „Boli mnie, gdy śledzę kierunek ewolucji Wałęsy: od symbolu demokracji, do jej groteskowej karykatury” (27.10.1990).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
„Będę prowadził kampanię negatywną. Przy całym szacunku dla Tadeusza Mazowieckiego uważam za mniej ważne, by został on prezydentem. Dla mnie ważniejsze jest, by Wałęsa prezydentem nie został.

Adam Michnik 7 października 1990 r.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
„Lech Wałęsa nie będzie prezydentem demokratycznej Rzeczpospolitej. Być może przegra powszechne wybory prezydenckie. Słuchając jego kolejnych deklaracji samochwalczych, łatwo można nabrać przekonania, że przewodniczący NSZZ »Solidarność« nie ma nic do zaproponowania poza własną osobą i potokiem sprzecznych ze sobą obietnic”.
Adam Michnik
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
„Wałęsa podzielił »Solidarność«. Usunął tych wszystkich, którzy umieli mu się przeciwstawić i mogliby zagrodzić drogę. W tym celu uznał za pożyteczne określić ich publicznie mianem »jajogłowych« lub »Żydów«” – pisze Michnik (27.10.1990)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
dobra
teraz Najwyższy Czas na kwity, za co rodzina Kaczyńskich od UBeków Bieruta wypasiony apartament na Żoliborzu dostała
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok