sorlandet napisał:
WujekJanek napisał:
sorlandet napisał:
WujekJanek napisał:
sorlandet napisał:
Cyt: NORWEGIA MA POMÓC POLAKOM ZINTEGROWAĆ SIĘ Z UCHODŹCAMI"...? ale przecież uchodźcy nie chcą się z nikim asymilować, więc na co komu ten durny artykuł...? gdzie jedno przeczy drugiemu..?
gdzie logika w tym wszystkim..?
Polacy ich u siebie nie chcą i ja ich też nie chce!!
A skad wiesz, ze nie chca, ilu uchodzcow znasz osobiscie??? Ja pracuje z paroma osobami ktore przyjechaly tu wlasnie na statusie uchodzcy (np z Erytrei). Sa tu od paru lat, swietnie mowia po norwesku, pracuja i placa podatki...
No chyba ze wiesz, bo "przeciez wszyscy to wiedza i w internecie mozna sobie zobaczyc"....
Ty się ciesz,iż pracujesz tylko z "paroma" osobami,bo jakbyś pracował z całą przybywającą chmarą... to pewnie służył byś im jako koza... 
No jesli to jest juz cala twoja wiedza i wszystko co masz do przekazania w tym temacie...
Swój komentarz do artykułu juz napisałam,wiec nie mam zamiaru tego samego powielać,poniewaz byłoby to bez sensu, radze więcej się dowiedziec i poczytać,poniewaz masz tylko przykład jak i doswiadczenie z paroma osobami..,a co się dzieje przez nich w europie..? chyba nie jestes swiadomy swoich wypowiedzi,jak widać sa bardzo skąpe..
Ciut szerzej sobie zyczysz... Prosze bardzo, bo co jak co ale poczytac to sobie w zyciu troszke poczytalem...
Otoz jednym z podstawowych instynktow jakie posiada zwierze kazdego gatunku (w tym homo sapiens) jest instynkt stadny. W wielkim uproszczeniu: ci ktorzy sa tacy sami jak ja i z mojej grupy sa dobrzy i sa to przyjaciele, ci zas ktorzy sie czyms roznia to wrogowie i agresorzy... Im nizszy poziom edukacji i ogolnie pojetego rozwoju intelektualnego danego przedstawiciela gatunku Homo Sapiens, tym jednostka podatniejsza na podswidome dzialanie tego mechanizmu. Zauwaz jak ksztaltuja sie opinie na temat uchodzcow (chocby w Polsce) w zaleznosci od tego parametru...
Kolejna sprawa jest polityka. W kazdym kraju rzadzacy zawsze borykaja sie z calym szeregiem problemow, dobrze jest wiec znalezc i wskazac jakiegos odpowiedzialnego za nasze niepowodzenia wroga, oczywiscie obcego... I tak w Polsce przed wojna byl to zyd, po wojnie zyd, obszarnik, wichrzyciel z Londynu, odwetowiec z Bonn, szeroko pojety Wrog Ludy, obecnie jest to mason, Europa, agent, komuch, czerwony pajak itp... no i oczywiscie jak zawsze zyd. Nie bez winy sa tez oczywiscie geje, lesbijki, feministki, ci mlodzi wyksztalceni z duzych miast itp.
A teraz jak manna z nieba wszystkim rzadzacym glowom Europy objawili sie uchodzcy... No i wspaniale, wszystko juz szlo ku dobremu, ale uchodzcy... Bylo by dobrze, ale uchodzcy... Musimy zewrzec szeregi i trzymac sie racem, bo uchodzcy juz nadchodza, no wiec Towarzysze, pomozecie???!!! Narod z Partia, Partia z Narodem.
To bardzo prosty mechanizm wywierania wplywu na spoleczenstwa, ale od setek lat dziala idealnie. Kazdy europejski rzad bedzie wiec glosno deklarowal chec pomocy i solidarnosc z uchodzcami, ale nie pozwoli na to, aby wrogie uchodzcom nastroje przygasly.. Bo jak nie bedziemy razem, to przyjda, zrobia nam druga Szwecje, Sztokcholm stolice gwaltow, kobiety beda na ulicach podpalac...
Ten system dziala niezawodnie.
Na koniec nadmienie, ze sama istota i koncepcja "panstwa narodowego" to chory plod XIX wieku, ktory niestety nie zdechl smiercia naturalna, ale po dzis dzien ma sie doskonale. I zauwazyc nalezy, ze otwarcie sie na inne inne kultury jedynie przyspiesza wsrost gospodarczy i intelektualny calej populacji. Doskonalym przykladem moze tu byc to, co stalo sie na przelomie XIX i XX wieku w Japonii, ktora jeszcze w XIX wieku tak naprawde gospodarczo i naukowo nie istniala, w latach 40 XX wieku byla w stanie prowadzic wojne z USA, a w latach 80 zdobyla i ugruntowala pozycje swiatowego mocarstwa. Mamy tez inne przyklady tworow multikulturowych, szeroko otwartych na wszystko co nowe typu panstwa dalekowschodnie czy USA. Wczesniej sytuacja ta zawsze sie powtarzala: panstwa takie jak Anglia czy Hiszpania byly u szczytu swej potegi w dniach swej otwartosci na swiat, na nowe kultury, nowe idee... Toz samo z Rzeczypospolita Obojga Narodow gdzie wspolnie mieszkali, zyli, pracowali Polacy, Rusini, Litwini, Zydzi, Niemcy, Angielczykowie, kupcy greccy, arabscy, turcy, tatarzy...
Mamy tez dzis panstwa monokulturowe, potezne zielone wyspy typu Polska. Czu Bialorus.
Potegi swiatowe dumne ze swej tozsamosci...
Natomiast co do zasady kazda moneta ma dwie strony, problem uchodzcow tez. Natomiast 99% problemow z uchodxcami to tak naprawde problem kategorii wylacznie logistycznych. Zwlaszcza dla Polski, kraju w ktorym zaden uchodzca nie bedzie przebywal nawet jednego dnia dluzej, jesli tylko pojawi sie cien szansy aby sie z tego polskiego dobrobytu wyrwac i wyjechac gdzies do cywilizacji.
Tak ja widze problem uchodzcow.
Co do publikacji internetowych... komentowal nie bede, jako ze nie widze sesu komentowania materialow marketingowych, ktore do tego wszystkiego czesto ograniczaja sie do nieomal troglodyckiego pisma obrazkowego.