To nie jest cukinia lecz kabaczek. Cukina ma mniejsze fi . I najlepszą najprostszą potrawą z cukini jest wykonanie a la kotlet schabowy , cukinia musi być młoda nie przerośnięta (bo potrafią niezerwane w porę urosnąc do fi 15cm i dł 70 cm - takie są włókniste i mają grubą skórkę), i taką młodą bez obierania kroimy na krążki grubość 2cm i i dalej panierujemy i smażymy, palce lizać. Drugi sprawdzony przepis na cukinie to robimy zupę typu minstrone , również świeże nie przerośnięte kroimy bez obierania w kostkę 2x2 cm , pestki też do gara ,wsio. Na średni garnek 1 cukinia , woda, 1 przecier pomidorowy, 1 mały makaron nitka krótka cięta, 2-3 pokrojone cebule, najlepiej jeszcze dorzucić ze 3 pokrojone papryki , całość doprawiamy papryczką Badjak ze słoiczka, 2 małe łyżki. Miodzio. Jak mamy cukinię przerośnietą to na minstrone też się nadaje ale trzeba oskórkować. To jest genialny produkt rolniczy udaje się zawsze czy mokro czy susza , rozrasta się jak chwast i bardzo dobrze obradza. Nie trzeba się z tym grzebać ze zbiorem i przygotowaniem jak ziemniaki . Istotne przy zbiorze na koniec sezonu jest zdążenie przed przymrozkami , wtedy przechowuje sie do końca stycznia.