Kuchnia
Placki z cukinii
3

Dziś będzie jeszcze raz o plackach z cukinii, tym razem według przepisu koleżanki Beaty.
Dzięki różnym dodatkom placki mogą za każdym razem smakować nieco inaczej. Są pyszne i, jak zapewnia mnie Beata, mało kaloryczne :)
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki owsianej lub (tak ja u mnie) mąki z otrębami
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku

Do tego podstawowego przepisu można dodać żółty ser, mozarellę lub fetę, ja dodałam serek w kostkach kupiony na próbę (na zdj.). Sprawdził się, w plackach był kremowy, a że był aromatyzowany czosnkiem i ziołami, nadał plackom ciekawy smak.
Wykonanie:
Cukinię ścieram na grubych oczkach, lekko solę i odstawiam na sito. Po kilkunastu minutach odsączam sok. Do cukinii dodaję roztrzepane jajka, mąkę, przyprawy, olej. Wszystko mieszam, dodaję serek i jeszcze raz delikatnie łączę składniki.

Smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Gotowe placki warto podać z łyżką jogurtu lub jogurtowym ziołowym sosem.
Smacznego :)

Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Smól.
Reklama
To może Cię zainteresować
2
26-07-2015 12:09
0
-1
Zgłoś
25-07-2015 20:00
2
0
Zgłoś
25-07-2015 19:33
1
0
Zgłoś