Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
r bodzio helen :) (1512 niezalogowanych)
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Joseph og Cycu!
PAŃSTWA.
Stanowczo państwa. Teoretycznie niezależne i w pełni autonomiczne.

Można się jedynie -to kwestia semantyki prawa międzynarodowego- doszukać, iż Monaco niekiedy określane jest jako Miasto-Państwo, podobnie jak Watykan.

O Monaco warto też znać tę ciekawostkę,że ma flagę taką sama jak my, tylko odwrotną, czyli czerwono-białą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Wujek Janek , że czekolada freja jest najlepsza na świecie to akurat prawda. Mam rodzinę na całym świecie i z tego powodu degustowałem czekolady z całego świata włącznie z luksusowymi z najdroższego ekwadorskiego kakao , takie w pozłacanych pudełkach . I musże stwierdzić że lepszej niż freja nie ma. Łosoś norweski też jest rewelacyjny i trudno rozpoznać czy z pełnego morza czy z hodowli. No i są jeszcze boskie ciastka owsiane w czekoladzie. W Polsce też takie robią ale jest to nieudolna podróba. No i jeszcze nie ma ładniejszych willi drewnianych niż norweskie. No mówie o willach a nie przeciętnych domach. A co służby zdrowia , jest w Norwegi ,jest to o co chodzi. Widocznie Norwegia nie jest tak bogata jak Polska i nie stać ich na utrzymywanie setek szpitali i mafi lekarskiej zbijającej często bąki ale biorącej wypłaty 10-20 x większe niż przeciętny pracownik w gospodarce, tak jak to się dzieje w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Oh Karol
(zielonyy)
Wiking
Problemem Norwegii nie jest brak pieniędzy na medycynę czy inny sektor ale zarządzanie tymi pieniędzmi przez osoby bez odpowiednich kompetencji. Zatrudnienie odbywa się z klucza "jesteś Norwegiem to masz tą pracę" a osoby obcokrajowcy z większymi kompetencjami i wiedzą niestety odpadają.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
aga bandola
(baga)
Wiking
problemem oczywiście nie są pieniądze tylko oszczędzanie na służbie zdrowia i na najmłodszych ale utrzymywanie z pieniędzy z podatków płaconych w Norwegii rządu Somalii i jego administracji na to wszystko jest i nie robią cięć budżetowych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Lomo napisał:
Wujek Janek , że czekolada freja jest najlepsza na świecie to akurat prawda. Mam rodzinę na całym świecie i z tego powodu degustowałem czekolady z całego świata włącznie z luksusowymi z najdroższego ekwadorskiego kakao , takie w pozłacanych pudełkach . I musże stwierdzić że lepszej niż freja nie ma. Łosoś norweski też jest rewelacyjny i trudno rozpoznać czy z pełnego morza czy z hodowli. No i są jeszcze boskie ciastka owsiane w czekoladzie. W Polsce też takie robią ale jest to nieudolna podróba. No i jeszcze nie ma ładniejszych willi drewnianych niż norweskie. No mówie o willach a nie przeciętnych domach. A co służby zdrowia , jest w Norwegi ,jest to o co chodzi. Widocznie Norwegia nie jest tak bogata jak Polska i nie stać ich na utrzymywanie setek szpitali i mafi lekarskiej zbijającej często bąki ale biorącej wypłaty 10-20 x większe niż przeciętny pracownik w gospodarce, tak jak to się dzieje w Polsce.

Lomo, przyjacielu kochany, a przeczytaj sobie moją wypowiedź która komentujesz...

Ja wcale nie piszę, że Freja jest, czy nie jest najlepsza na świecie - ja piszę, że Norweg nie jest w stanie zaakceptować i przełknąć faktu, iż Freja nie jest już firma norweską, pomimo iż informację o właścicielu Frei można przeczytać na każdym opakowaniu.

I wcale nie twierdzę że norweski łosoś jest nie dobry, tylko że 90% łososia w norweskich sklepach pochodzi z Ameryki Południowej - w co Norwegowi ciężko uwierzyć, choć ma to jak byk wypisane na każdym opakowaniu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
aga bandola
(baga)
Wiking
tak jak Norske juletre przyjeżdżają z Litwy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów