Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Samochód na Święta? Dlaczego nie. - Norwegia

Czytali temat:
Joanna Kuchnicka (660 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Samochód na Święta? Dlaczego nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Przed chwila właśnie o tym pisałem w komentarzu do artykułu a Norwegach spędzających Święta za granicą. mogę dodać tylko 4 rzeczy:
1. Norwegia wcale nie jest najbogatszym państwem na świecie.
2. To Skarb Państwa jest bardzo bogaty, nie statystyczny Norweg.
3. Jeśli pominiemy ostatnie 40 lat, to przez ostatnie TYSIĄC lat Norwegia była najbiedniejszym krajem Europu. Przez setki lat 90% społeczeństwa żyło w takich warunkach, jakie panowały na irlandzkiej wsi pod koniec XIX wieku w czasach zarazy ziemniaczanej. Nie bez powodu dziś w USA mieszka więcej Norwegów niż w Norwegi. To, co widzimy dziś, to syndrom który moja Babcia określa słowami: "Nie widziała dupa słońca, zagorzała od gorąca...".
4. Poziom zadłużenia Norwegów z przedziału wiekowego 25-45 lat jest dziś chyba najwyższy w Europie. I ciągle rośnie. I to w postępie geometrycznym, nie liniowym.

Mój znajomy, Norweg, stary doświadczony człowiek, powiedział mi tak: "Jan, ja tego nie dożyję, ale ty tak. Zobaczysz że kiedyś tu, w Norwegi będzie tak, że Pakistańczyk będzie miał pałac. W tym Pałacu Polak będzie vaktmasterem, a Polka szefową kuchni. Hiszpan będzie zajmował się ogrodem, a Niemiec będzie szefem ochrony. A Norwegowie? Norweg będzie pracował przy sprzątaniu. Jako ringehjelp. Na czarno."
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
WujekJanek napisał:
.
3. Jeśli pominiemy ostatnie 40 lat, to przez ostatnie TYSIĄC lat Norwegia była najbiedniejszym krajem Europu. Przez setki lat 90% społeczeństwa żyło w takich warunkach, jakie panowały na irlandzkiej wsi pod koniec XIX wieku w czasach zarazy ziemniaczanej. "

może przestaniesz p przy świętach
po primo do polowy XIV w Norwegia była jednym z bogatszych państw na świecie
po secundo do czasu odkrycia złóż ropy Norwegia, jak to słuchałem w polskim radio, była na poziomie identycznej biedy jak Polsza
przy czym
Polsza ma jedne z najlepszych gleb w Europie, a Norge najgorsze
Polsza ma dobry klimat, a Królestwo, każdy widzi
Polsza ma najlepsze położenie handlowo gospodarcze w Europie, a Noreg na zarumpiu
Polsza miała i ma dużo bogactw naturalnych, a oni mieli kamienie
po tertio
Norwegia robi najnowocześniejsze na świecie rakiety klasy ląd - morze
a Polsza nie potrafi w tej chwili zrobić lufy do armaty, wypuścić z huty podwozia aby nie było popękane
i zrobić silnika coby się nie przegrzewał
może stul pysk bo już po wigilii
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
jasiu idz na sparcer ,jak samotny jestes ,i nie pisz bzdur
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Sorki Jasta, że obraziłem twoją norweską dumę narodową. Ja wiem jak to jest, mam znajomą która była rok w USA i po tym rocznym pobycie przyjechała na święta żeby odwiedzić swoją cytuję: "GRANDMAMĘ". Tak więc Sorki przyjacielu, Norwegowie są wypas i Mistrzowie Świata Wszystkiego, a my Polacy to cienkie bolki i debile co nawet jak to piszesz lufy armatniej zrobić nie umiemy, a podwozia z hut popękane wychodzą. Tak więc zgodnie z twoją prośbą stulam pysk i już mnie nie ma.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Jan Kowalski
(Szymek2202)
Wiking
Banda rozkapryszonych i zapatrzonych w siebie nierobów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
168 Postów
gargamel gargamelowaty
(gargammell)
Stały Bywalec
WujekJanek napisał:
Sorki Jasta, że obraziłem twoją norweską dumę narodową. Ja wiem jak to jest, mam znajomą która była rok w USA i po tym rocznym pobycie przyjechała na święta żeby odwiedzić swoją cytuję: "GRANDMAMĘ". Tak więc Sorki przyjacielu, Norwegowie są wypas i Mistrzowie Świata Wszystkiego, a my Polacy to cienkie bolki i debile co nawet jak to piszesz lufy armatniej zrobić nie umiemy, a podwozia z hut popękane wychodzą. Tak więc zgodnie z twoją prośbą stulam pysk i już mnie nie ma.
jasta to swinia ,a swinie sie nie obrazaja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(olaf1)
Początkujący
oni sa tacy sami,jak nie jeden wiesniak(z polski) ktory zatrudnia ukrajncow.dowartosciowani ,ale sloma z butow wychodzi,nowo-bogacy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
WujekJanek napisał:
super
idź poczytaj sobie jak to
Do Norwegii czarna śmierć zawitała w 1349, gdy do portu w Askøy przybił statek z zarażonymi pasażerami.
i kiedy to dżuma zdziesiątkowała kwitnące królestwo
a może jak to w latach 60 ubiegłego wieku Norwegia kupiła sobie 5 okrętów podwodnych w Niemczech
które to przez 40 lat broniły Królestwa, a później podarowała je Polszy i obecnie stanowią one chlubę i podporę Polskiej Marynarki Wojennej
a najlepiej to opij się ciepłej polskiej wódki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
czyzby usilowali splacic swoj dlug wobec Polski

Norwegia przyjęła pomoc w ramach Planu Marshalla, otrzymując z jego puli 2, 5 miliarda koron (NOK) w latach 1948 - 1951

pomimo ze zadnych dzialan wojennych nie bylo na jej terene
a wliczajac formacje faszystow i Vidkun Quisling to
Ogółem 10 262 Norwegów straciło życie podczas działań wojennych lub w więzieniach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok