Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(905 niezalogowanych)
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
Tym razem on ma racje i prawo bo wspomnial rowniez o polakach...?? A gdyby nie wspomnial ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
posiłki, które gotują, często mają zapach nie do przyjęcia dla norweskiego nosa

Nie tylko norweskiego nosa, dla polskiego nosa tez nie do wytrzymania. Ciekawe doznanie dla nosa to jechac winda z ciapakami , albo co gorsza siedziec w autobusie obok rodziny hinduskiej . Nie dziwie sie że nie chca ich do domów bo sam bym nie chciał z takowym mieszkac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Jeżeli chodzi o same mieszkania to trzeba wiz pod uwagę kilka spraw np ile osób może tam mieszkać, wynajmujesz powiedzmy 2 osobom wprowadzają się i nagle dochodzi jeszcze 3 i co z tym faktem zrobisz.

Nie wszyscy są negatywnie nastawieni. czasem problem trzeba zrozumieć, kiedyś szukałem pokoju do wynajęcia, bo mieszkałęm z rodakami w domu nie mogłem znieść kilku rzeczy i postanowiłem sie przenieść to na szybko szukałem i osoba która miała do wynajęcia mieszkania napisała czas i dzień wizyty podczas spotkania rozmawiałem z nią na początku po norwesku ale że kaleczyłem strasznie to na angielski wypytała mnie co robię itp mieszkanie ok ale przed mną było jeszcze kilka osób niestety mój minus był taki że nie mówiłem po norwesku dobrze i oni chcą kogoś z dobrym norweskim ale jak się zdecydują to dadzą znać. Moim zdaniem nie było żadnego problemu, oni wynajmują problem polega na tym kiedy ktoś chcę ci wynająć ale nie możesz się zarejestrować, gość kasuję bez podatku za bardzo praw tez nie ma bo nie masz miejsca zamieszkania, rozliczać się z czego, problemów jest o wile więcej na co moim zdaniem komuny przystają, czasem jest to niewiedza czasem celowe działanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Tomek highlander
(tomhighlander)
Początkujący
Do puki jest popyt mozna sobie pozwolic na selekcje klienta, jak europejczycy po kupuja sobie domy to juz nikt nie bedzie wybredny bo kasa zawsze pachnie tak samo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(LenaGutkowska)
Wiking
Nie mięliśmy nigdy problemu z wynajęciem mieszkania, a kiedy je opuszczaliśmy to gospodarze bardzo żałowali. Nie ukrywam, że na początku bardzo wnikliwe się nam przyglądali. Myślę, że to normalne. Co zaś do innych nacji, to bywa różnie. Znam rodzinę ze Sri Lanki, kupli dom. Czyściutko, pachnąco....a mają czworo niedużych dzieciaczków. Zapachy jedzenia czy człowieka....Cóż jak Norwegowie robią baraninę to śmierdzi tak, jak wtedy kiedy ja robię bigos....Spotkałam już niejednokrotnie śmierdzącego Norwega, Polaka jak i Araba. Nacja tu nie ma nic do rzeczy, po prostu jedni dbają o higienę i porządek a inni nie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Ronn napisał:
Tym razem on ma racje i prawo bo wspomnial rowniez o polakach...?? A gdyby nie wspomnial ?

To jako potencjany wynajmujacy wiem ze nie mam po co dzwonic czy fatygowac sie na vising, szkoda mojego czasu na pozory....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
My z żoną przez pierwsze 2 lata mieszkaliśmy u znajomych Polaków, ale gdy wynajmowaliśmy pierwsze "prawdziwe" mieszkanie od "prawdziwego Norwega" mieliśmy bardzo duży problem: barierą była pierwsza rozmowa telefoniczna. Zawsze na początku padało sakramentalne pytanie: hvor kommer du fra? Po odpowiedzi "Fra Polen" większość rozmów tak naprawdę już było skończonych. W tych nielicznych przypadkach gdzie Norweg jakoś to przełknął potem było już górki. Zdziwienie że oboje pracujemy, zdziwienie że mąż nie na budowie a żona nie jako sprzątaczka, zdziwienie że w norweskich firmach i na heltidach, zdziwienie że Polacy a kwestia depozytu nie gra roli... Po pierwszym spotkaniu w dwu tylko przypadkach stanowczo nam odmówiono, ponieważ mamy kota. A nasz kot... No cóż, ja w hierarchii rodziny stoję poniżej tego paskudnego sierściucha. A tak na poważnie, to myślę, że cały problem bierze się z uprzedzeń. Że jak wynajmiesz ciemnoskóremu to będzie śmierdziało, jak żółtemu to po miesiącu na 25m będzie ich mieszkało 30, a jak Polakowi to będą pijatyki i czynsz nigdy na czas... Po pierwszym spotkaniu okazuje się że nie taki Pollaker straszny jak go malują... Z drugiej jednak strony skądś te opinie się biorą, nieprawdaż??? Na marginesie, zauważyłem kilka dziwnych prawidłowości na rynku wynajmu mieszkań w Oslo. Zwykły Norweg, który jak to się mówi co dzien ciężko na chleb zarabia jest człowiekiem spokojnym, miłym ugodowym. Można usiąść i porozmawiać. Ale im bogatszy, tym większe problemy robi i najchętniej pobierał by dodatkowe opłaty nawet za powietrze do oddychania. Dla normalnego Norwega 100 czy 500 koron w te czy we wtę nie gra roli, byle by dobra atmosfera była: Noras z kasą za 2 korony gardło Ci zębami przegryzie. Kolejna zasada: im bogatszy Noras, tym tym niższy standard lokalu. A Im niższy standard lokalu, tym wyższa kaucja. Widziałem kiedyś mieszkanie o którym nie można powiedzieć, że klasyfikowało się do remontu, bo ono nawet do remontu się chyba nie nadawało. Kaucja: 5-miesięczna stawka czynszu najmu. Na pytanie czemu taka wysoka kaucja i co konkretnie ta kaucja ma zabezpieczać, pani prezes sieci sklepów z czymś tam w Oslo stwierdziła, że za piekny widok za oknem trzeba płacić. Ale oczywiście to tylko moje spostrzeżenia, niemiarodajne być może i przypadkowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
WujekJanek napisał:
Noras z kasą za 2 korony gardło Ci zębami przegryzie. Kolejna zasada: im bogatszy Noras, tym tym niższy standard lokalu. A Im niższy standard lokalu, tym wyższa kaucja.
A moze odwrotnie - dlatego ktos jest bogaty, bo chytrzy i za 2 korony gardło ci poderżnie.
I dotyczy to wszystkich nacji, a nie tylko Norwegow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok