Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Nie pracują, a zarabiają - Norwegia

Czytali temat:
(285 niezalogowanych)
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Nie pracują, a zarabiają
Nastepni idiota. park maszynowy i utrzymanie ludzi w pogotowiu to koszta stale. Maszyny w kredytach, ludzie wyplate miec musza wedlug kodeksu pracy, a ze pogoda plata figle, to inna bajka. W polsce podpisali w jednej gminie umowy na godzine z rolnikami i nikt doslownie nie odsniezal, bo paliwo nagle podrozalo i cos tam jeszcze i woleli nagle olac to nie wyjechali odsniezac ani razu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
To przeciez wlasnie socjalisci narzekaja ze zawarli zle umowy i musza placic (pieniedzmi podatnikow).... A to ich wlasna wina ze podpisali tak a nie inaczej.... I nikt rozsadny nieprotestuje bo zarowno kapitalista jak i ich pracownika nalezy sie wyplata wedle umowy.... A ze snieg niespadl to ich zysk ze taka maja umowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Wystarczy dobrze umowę napisać. W czasie kiedy nie ma śniegu płacić tylko za koszty utrzymania maszyn plus ewentualne postojowe dla pracowników, a kiedy pada śnieg płacić pełną stawkę. Płacenie za godziny może doprowadzić do bankructwa firmy odsniezajace jak dwa trzy lata śniegu nie będzie..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
Najczesciej rolnicy jezdza ciagnikami z plugiem, bo maja w lato praktyke bierzaca w polu. Moga jezdzic operatorzy maszyn (maskinfører), ale oni o postojowym nie chca slyszec. Jedynie stala praca i 600000 nok rocznie. Jak myslicie ze to latwe i byle kogo z ulicy posadzicie za plugiem, to sprobujcie. Swego czasu zdobylem uprawnienia, ale bez roku codziennej pracy z wielkim zaangazowaniem i pod nadzorem fachowca, nie ma o czym mowic, aby samodzielnie odsniezac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Zabek57 napisał:
Najczesciej rolnicy jezdza ciagnikami z plugiem, bo maja w lato praktyke bierzaca w polu. Moga jezdzic operatorzy maszyn (maskinfører), ale oni o postojowym nie chca slyszec. Jedynie stala praca i 600000 nok rocznie. Jak myslicie ze to latwe i byle kogo z ulicy posadzicie za plugiem, to sprobujcie. Swego czasu zdobylem uprawnienia, ale bez roku codziennej pracy z wielkim zaangazowaniem i pod nadzorem fachowca, nie ma o czym mowic, aby samodzielnie odsniezac.
Przestań pieprzyć bzdury i się dowartościowywać ... !
Nie mam , żadnych specjalnych uprawnień a tym bardziej Całorocznej praktyki . -C- mam dopiero od dwóch lat .
---
Wsiadłem do wywrotki z pługiem Mann TGL coś tam z 8 biegową skrzynią i po pól godzinnym instruktażu na placu , wyjechałem na miasto , też z instruktorem i bez problemu odśnieżałam jezdnię , odbyłem 4 godziną jazdę . Problem w tym iż mówię słabo po norwesku i nie potrafię zrozumieć co mówią przez telefon . jednak zadanie zaliczyłem i zostałem zakwalifikowany jako rezerwa ... rezerw ... He che ...
---
Pomijam już to iż w promieniu 100-km niema na tyle śniegu by potrzebne były zastępy kierowców nawet z łapanki ... !!! .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
Zapytales kogo wzieli?
Ja jezdzilem na w firmie bez j. norweskiego i angielskiego, na poczatku kariery w Norge. Rozwozilem , nie na stalych trasach, tylko na roznych, paczki do firm, prywatnych ludzi i byly tylko listy z adresami. Pogrupowanie mniej wiecej rejonami. Dalismi rade, nir bylem sam. Teraz im sie cos pokrecilo, chca z norweskim, wiem. Dali by mape z narysowanymi ulicami do odsniezenia i po bulu.
Uwierz ze norweg tak czy inaczej nie pojdzie do takiej pracy tanio. Szukaja innych, ale z norweskim, szukaja, szukaja, szukaja i konca tego szukania nie widac. Najlepiej za darmo. Jakby latwo znalezli to by takich umow nie podpisali. Nikt takim debilem nie jest.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Zabek57 napisał:Zapytales kogo wzieli?
Nikogo nie wzięli ...
Ponieważ nie ma do czego brać ...
---
Firma ma swoich etatowców i nie zajmuje się tylko odśnieżaniem , potrzebują jakieś tam realne rezerwy i dlatego załapałem się na ten sprawdzian .
---
Z Mojej grupy , tylko Ja wyjechałem z placu w trasę .
Nie wiem kim było pozostałych czterech gości i jedna kobieta .
Byłem ostatni z grupy w tym sprawdzianie ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok