Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Oslo daleko w tyle w rankingach jakości życia - Norwegia

Czytali temat:
(533 niezalogowanych)
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Oslo daleko w tyle w rankingach jakości życia
Teren jest trudny, kamienisty, wyklucza dobrą infrastrukturę nie z powodu zbyt małej liczby fachowców w europie, braku maszyn bo stoją przy drogach puste, czy kosztów, tu Norwegia mogła by się popisać. Problemem jest ich mentalność. Po co mają coś robić, aby się rozwijać?
Są bogaci, panami świata, mogą wyjechać i korzystać ze wszystkich rozrywek na świecie. Z resztą gazeta i kominek, a wieczorem narty i adidasy do biegania to wszystko, więcej im do szczęścia nie potrzeba. Jedna opera wystarcza, i tak nie zawsze pęka w szwach. Muzea mówią tylko o przeszłości, takiego z nowinkami technicznymi, czy nowoczesną historią nie ma i nie będzie. Norweg to dumny troll i wiking i tyle dalej jak cap nie poszedł i nie pójdzie, na zasadzie Pawlaka i Kargula moja miedza i tyle. Biedna hołota co tu przyjedzie niech cieszy się że pracę ma i ma za co żyć, po co im rozrywki, poznawanie kultury i języka norweskiego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
a m
(imigrant)
Wiking
No Zabek podziwiam twoj intelekt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Rafał M.
(moon5)
Wiking
Pani Zosiu,
Proszę o sprawdzanie faktów i opatrywanie ich stosownym komentarzem. Bezrobocie w Oslo ok 25% wydaje się być bzdurą:
www.osloby.no/nyheter/Flere-arbeidsledige-i-Oslo-7269412.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
moon5 napisał:
Pani Zosiu,
Proszę o sprawdzanie faktów i opatrywanie ich stosownym komentarzem. Bezrobocie w Oslo ok 25% wydaje się być bzdurą:
www.osloby.no/nyheter/Flere-arbeidsledige-i-Oslo-7269412.html

Pewnie chodzi o to, ze bezrobocie wsrod imigrantow (rowniez zarobkowych) jest 25%.
Czyli co 4 imigrant jest bezrobotny i to nie tylko w Oslo, lecz w calej Norwegii:
www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10117026
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Elise napisał:

Pewnie chodzi o to, ze bezrobocie wsrod imigrantow (rowniez zarobkowych) jest 25%.
Czyli co 4 imigrant jest bezrobotny i to nie tylko w Oslo, lecz w calej Norwegii:
www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10117026

musieli coś pokręcić
to wszyscy ciapaci są bezrobotni
a czterech Polaków musi takiego jednego ciapatego utrzymywać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
jasta102 napisał:
musieli coś pokręcić
to wszyscy ciapaci są bezrobotni
a czterech Polaków musi takiego jednego ciapatego utrzymywać

Moze ja az tak duzo polskich znajomych nie mam, ale z tych co mam, to 50% jest na zwolnieniu lekarskim (bo kręgosłup, raczka, nóżka), 40% pracuje tylko na czarno i az 10% procent pracuje legalnie i normalnie (i placi podatki na utrzumanie tych 90%).
Wiec tak podsumowujac to wszystko, to te 25% wydaje sie wielce prawdopodobne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Elise napisał:

Moze ja az tak duzo polskich znajomych nie mam, ale z tych co mam, to 50% jest na zwolnieniu lekarskim (bo kręgosłup, raczka, nóżka), 40% pracuje tylko na czarno i az 10% procent pracuje legalnie i normalnie (i placi podatki na utrzumanie tych 90%).

no wiesz
matki to się nie da zmienić, ale środowisko to się chyba da
a podobno z kim poprzestajesz, takim samym się stajesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
jasta102 napisał:
no wiesz
matki to się nie da zmienić, ale środowisko to się chyba da
a podobno z kim poprzestajesz, takim samym się stajesz

Miejmy nadzieje, ze nie.

Niemniej jednak, jezeli moi "znajomi" sa srednia polskiej spolecznosci w Norwegii, to optymistyczne to nie jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
aga bandola
(baga)
Wiking
else to ilu masz tych znajomych, że 50 % na zwolnieniach - 2 znajomych ? to znaczy jeden choruje i jeden pracuje legalnie.Uf już myślałem, że znasz wszystkich Polaków w Norwegii , ta okropna statystyka. Ale, za to Norweski rząd utrzymuje z pieniędzy norweskiego podatnika rząd i administrację Somalii ,,,Aftenposten,,08.08.2013 ,, Norge lonner somaliskie statsansatte,, , a państwowa firma Statolil płaci podatki w Belgii bo taniej.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
baga napisał:
else to ilu masz tych znajomych, że 50 % na zwolnieniach - 2 znajomych ? to znaczy jeden choruje i jeden pracuje legalnie.Uf już myślałem, że znasz wszystkich Polaków w Norwegii , ta okropna statystyka. Ale, za to Norweski rząd utrzymuje z pieniędzy norweskiego podatnika rząd i administrację Somalii ,,,Aftenposten,,08.08.2013 ,, Norge lonner somaliskie statsansatte,, , a państwowa firma Statolil płaci podatki w Belgii bo taniej.
Co, prawda w oczy koli?
Gdyby jeden Polak byl na zwolnieniu lekarskim (1 Polak=50%), to 0.2 Polaka pracowalaby legalne (czyli 10%). Wiec zeby te obliczenia trzymaly sie kupy, to musze miec jednak wiecej niz az 2-ch znajomych.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok