Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(1943 niezalogowanych)
320 Postów
65 78
(6578)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
gorol gorol
(gorol1608)
Nowicjusz
Wies nie wozi już żarcia do miasta jedzą sami,nie modyfikowane tylko swoje miasto kupuje od takich co sie lepiej znają od rolników na czyms takim jak hodowla z chemią Rolnik za produkt dostanie 1zł biznesmeni nafaszerują i 10 zł w miescie biorą Co drugie małe gospodarstwo jest ekologiczne miasto jedzie na nie i płaci za produkt 15 zł bo wie że nie wiózł tego żaden posrednik Jak dalej taka miasto będzie zatruwać srodowisko to powodzie będą całe lato i nic nie urośnie Będą tabletki zamiast chleba ATMOSFERA SIE ZMIENIA NIKT TEGO NIE UMIE ZMIENIĆ o tym sie nie mówi?????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
gorol1608 napisał:
Wies nie wozi już żarcia do miasta jedzą sami,nie modyfikowane tylko swoje miasto kupuje od takich co sie lepiej znają od rolników na czyms takim jak hodowla z chemią Rolnik za produkt dostanie 1zł biznesmeni nafaszerują i 10 zł w miescie biorą Co drugie małe gospodarstwo jest ekologiczne miasto jedzie na nie i płaci za produkt 15 zł bo wie że nie wiózł tego żaden posrednik Jak dalej taka miasto będzie zatruwać srodowisko to powodzie będą całe lato i nic nie urośnie Będą tabletki zamiast chleba ATMOSFERA SIE ZMIENIA NIKT TEGO NIE UMIE ZMIENIĆ o tym sie nie mówi?????

Goralu, tam na podhalu u was, to tez chyba maja "kropki" i "przecinki" ?
Nie rozumiem, co napisales...... chyba
Z tego ca ja wiem, to na wsi jedza wiecej chemii niz w miastach. To juz nie te czasy, ze rolnik cokolwiek produkuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
gorol gorol
(gorol1608)
Nowicjusz
Makaryna napisał:
gorol1608 napisał:

Z tego ca ja wiem, to na wsi jedza wiecej chemii niz w miastach. To juz nie te czasy, ze rolnik cokolwiek produkuje.
Do szkoły miałem pod górę A na wsi sie produkuje od nowa iw Polsce długo będzie lepszy chleb jak w Norwegi CENA wiejskiego chleba 15 zł to samo co w oslo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
gorol1608 napisał:
Makaryna napisał:
gorol1608 napisał:

Do szkoły miałem pod górę A na wsi sie produkuje od nowa iw Polsce długo będzie lepszy chleb jak w Norwegi CENA wiejskiego chleba 15 zł to samo co w oslo

masz rację góral ,wiemy o co chodzi ,ja kupuje z małej rzeźni,która ma 4 swoje sklepiki firmowe w jednym takim pracuje koleżanka więc zamawiam i mam a dla reszty padlina z marketów ,nigdy bym tego nie dotknęła ,szynki mają super ,kiełbasa jeszcze ciepła z wędzenia,to samo dotyczy się chleba w Polsce rodzinny interes od pradziada ta sama receptura ,więc możemy sobie tu dyskutować produkt produktowi nie równy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
NEXT napisał:
mniejszy wybór produktów ale nie zafałszowane i nie nafaszerowane stearynianem magnezu i innymi wzmacniaczami smaku

Jezeli dokladnie przeczytasz skladniki produktow, to na 98% procent opakowan przeczytasz glutamat, czasami rowniez zakamuflowany pod nazwa aroma.
Prawie wszystkie produkty spozywcze, co sa produkowane w Norwegii zawieraja glutamat. Znajdziesz go w kielbasach, parowkach, w pizza, wszystkich produktach Toro, ciastkach, chlebie, w sosach...

Jezeli natomiast chodzi o owoce i warzywa, to je tez sie opyla, tak jak i w innych krajach.

Wiec twoja teza o zywnosci, co jest "nie zafałszowane i nie nafaszerowane stearynianem magnezu i innymi wzmacniaczami smaku" nie trzyma sie kupy.
Prawda jest taka, ze Norwegia przoduje w Europie w uzyciu glutamatu w produktach spozywczych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
Oj tak...trzeba sie tutaj umiec odnaleźć i trzymac za portfel...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
korczi7 napisał:
Oj tak...trzeba sie tutaj umiec odnaleźć i trzymac za portfel...

Rozumiem, ze oczekujesz norweskich zarobkow i polskich cen ?

Proponuje Ci taki maly test - sprawdz sile nabywcza pieniadza w Norwegii i np. w Polsce. Wez sobie najnizsza stawke godzinowa i sprawdz ile konkretnych produktow mozesz nabyc za nia w Polsce i w Norwegii. Dla przykladu : za najnizsza stawke godzinowa w Norwegii kupisz 10-11 litrow beznyny. Ile relatywnie w Polsce ? 1,5 litra ? Tak jest z wiekszoscia produktow. Nie wspomne juz o cenach AGD, RTV, chemi gospodarczej, kosmetykow, gdzie ceny sa w zasadzie zrownane.

Kwestia jakosci zywnosci, to juz chyba inny temat, ale fakt faktem, ze coraz bardziej parszywe zarcie zalewa Polske.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
a kto zre benzyne na obiad
popatrzmy ile piwa wina i wodki mozna kupic w POLSCE i relatywnie w Norwegi
i popatrzmy na koszty pracy w Norwegi sa duzo nizsze bo krol doplaca bo ma z czego ,
tak samo jest z doplatami do rolnictwa krol placi rolnikom za posiadane hektary
czego nie ma w POLSCE
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
oj jełop jełop
a za co to te prawie słownie
dwa miliony
gospodarzy dostaje dopłaty z UE