Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Jan Maryjan R R Łukasz Rybarczyk J Z Marcin Szczesiul (1826 niezalogowanych)
11 Postów

(toja1)
Wiking
No to ja chyba mieszkam w zupełnie innej Norwegii

W społeczności, do której należę, ludzie sobie nawzajem pomagają domy budować, nie wspominając już o codziennych większych lub mniejszych drobiazgach.

W pracy natomiast połowa czasu "przeznaczona" jest na niezobowiązujące sympatyczne pogawędki, a skupianie się tylko i wyłącznie na pracy, pomimo tego iż terminy gonią, nie jest do końca mile widziane.

A jeżeli już chodzi o amerykański punkt widzenia, zawsze on będzie w zgodzie z tamtejszą kulturą i wychowaniem.
Z osobistego doświadczenia, to po niech bym się niczego innego nie spodziewał. Najwyżej miłej niespodzianki .

tekst odnosi se do norwegow a nie do twych braci amiszow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
w sumie nie mam bezpośredniego i trwałego kontaktu z nieprzyjemnymi osobnikami ,więc nie jest źle póki płacą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
a ja mogę powiedziec,ze mnie sąsiadka powiedziała,że zbyt często mówię słowo dziękuję i przepraszam,bo w Norge nie jest to tak zupełnie normalne normalne jest dla nich to co dla Nas wydaje sie chamstwem...w bh czy szkołach próbują ich uczyc własnie tych słów,aby były często używane,lecz niestety...i tak im to zostaje po czy uczą tego póżniej swoje dzieci...Mój nauczyciel powiedział mi,że kultura osobista wypaczyła się własnie kiedy? w latach 70-siątych kiedy to ropę znaleziono i wpuszczono Amerykanów,to oni pokazali im luzacki styl bycia,dragi etc.
rozmawiajac z Nim o kulturze,kuchni do lat 70-siątych to prawie nie rózniła się niczym od Naszej,np też zwracano się Pan,Pani a nie na Ty,a skąd to przyszło od Hameryki...a teraz na Norwegów narzekaja...
a i dodac chciałam,ze Norwegowie tak naprawdę nie potrafią być do końca lojalni wobec swojego przyjaciela...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
NEXT napisał:

poza tym np. parkowanie - tu nie bo to sąsiada a w koło pusto i nie mówię o czyjejś posesji

kiedys byłam świadkiem jak dzieci wbiegły na teren posesji z 0,5 metra raptem koles wyszedł i się gapi podle ja z Norweżką, aż głowami pokiwałyśmy więc nie każdy ale jest troche takich dziwaków - jak dla mnie to masakra

no no
i te płoty w miastach i miasteczkach jakie postawiali
solidne
wysokie
bramy, furtki
żeby broń Boże kto do nich nie zajrzał, czy nie przelazł
gdzie się tylko nie rozpoczyna budowa, to od postawienia solidnego ogrodzenia
żeby się odgrodzić od innych
no i żeby nie okradli
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(broda)
Wiking
i jak tu z nimi zyc panie premierze Tusku xD
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
jasta102 napisał:
NEXT napisał:

poza tym np. parkowanie - tu nie bo to sąsiada a w koło pusto i nie mówię o czyjejś posesji

kiedys byłam świadkiem jak dzieci wbiegły na teren posesji z 0,5 metra raptem koles wyszedł i się gapi podle ja z Norweżką, aż głowami pokiwałyśmy więc nie każdy ale jest troche takich dziwaków - jak dla mnie to masakra

no no
i te płoty w miastach i miasteczkach jakie postawiali
solidne
wysokie
bramy, furtki
żeby broń Boże kto do nich nie zajrzał, czy nie przelazł
gdzie się tylko nie rozpoczyna budowa, to od postawienia solidnego ogrodzenia
żeby się odgrodzić od innych
no i żeby nie okradli

koło mojej budowy jest przedszkole, i nie raz dzieciaki idąc na sanki....narty stoją z pół godziny przyglądając się nam,a samochody prawie po piętach im jeżdżą....więc chyba nie jest aż tak źle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
oppland napisał:
a ja mogę powiedziec,ze mnie sąsiadka powiedziała,że zbyt często mówię słowo dziękuję i przepraszam,bo w Norge nie jest to tak zupełnie normalne normalne jest dla nich to co dla Nas wydaje sie chamstwem...w bh czy szkołach próbują ich uczyc własnie tych słów,aby były często używane,lecz niestety...i tak im to zostaje po czy uczą tego póżniej swoje dzieci...Mój nauczyciel powiedział mi,że kultura osobista wypaczyła się własnie kiedy? w latach 70-siątych kiedy to ropę znaleziono i wpuszczono Amerykanów,to oni pokazali im luzacki styl bycia,dragi etc.
rozmawiajac z Nim o kulturze,kuchni do lat 70-siątych to prawie nie rózniła się niczym od Naszej,np też zwracano się Pan,Pani a nie na Ty,a skąd to przyszło od Hameryki...a teraz na Norwegów narzekaja...
a i dodac chciałam,ze Norwegowie tak naprawdę nie potrafią być do końca lojalni wobec swojego przyjaciela...

a jak Ty swoje dzieci chowasz(łaś)?

pewna jesteś tego co im wpajasz(łaś)?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
retier1 napisał:
jasta102 napisał:
NEXT napisał:

koło mojej budowy jest przedszkole, i nie raz dzieciaki idąc na sanki....narty stoją z pół godziny przyglądając się nam,a samochody prawie po piętach im jeżdżą....więc chyba nie jest aż tak źle

Nie ma co narzekać, w Polsce to od zadań specjalnych mamy berety.. moherowe berety..
lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,13076037,Dzi..._Lokatorzy_noca.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
factorytka napisał:
retier1 napisał:
jasta102 napisał:
NEXT napisał:

Nie ma co narzekać, w Polsce to od zadań specjalnych mamy berety.. moherowe berety..
lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,13076037,Dzi..._Lokatorzy_noca.html

więc szykuj łopate i wiadro kiedyś będzie jak znalazł....gdy już będziesz siedzieć w tym oknie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
retier1 napisał:
[quote]factorytka napisał:
[quote]retier1 napisał:
[quote]jasta102 napisał:
NEXT napisał:

więc szykuj łopate i wiadro kiedyś będzie jak znalazł....gdy już będziesz siedzieć w tym oknie

mówisz do mnie czy koło mnie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok