Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Polacy i Litwini wciąż dominują wśród sezonowych pracowników rolnych - Norwegia

Czytali temat:
(505 niezalogowanych)
16 Postów

(HomoDelphinus)
Wiking
przykra czesc prawy ujeta w kilku slowach..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(HomoDelphinus)
Wiking
prawdy..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
dominują i w Niemczech również

motoryzacja.interia.pl/news/polacy-kradn...-obciac-lapy,1819908

Kradną ryby ze stawów, ropę z baków, komputery z domów, poduszki powietrzne z samochodów, doprowadzają drobnych przedsiębiorców na skraj ruiny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(pasja1987)
Wiking
W Niemczech dominuja tez Polscy specjalisci: technicy i inzyniezy... Juz jesienia ubieglego roku Niemieckie firmy wysylaly przedstawicieli na Polskie uniwersytety i Politechniki zeby werbowac Polskich absolwentow. Z moich znajomych wielu inz. tam wyjechalo i sa przerazeni ale tez powoli zadowoleni.

Polacy to nie tylko ludzie bez zadnej wiedzy i specjalnosci w rekach jadacy za tata, bratem albo kumplem do innego kraju. Sa ludzie ktorzy sa swiadomi sytuacji w kraju, braku warunkow na zalozenie rodziny itd.
Jezeli jedzie sie w ciemno trzeba sie nauczyc obyczajow i zlapac jaka kolwiek prace by sie utrzymac...wyczuc moment i uderzyc w swoj fach...
Ja osobiscie spotkalam w Oslo kilka Polek mowiacych po NOrwesku.
A sa tez ludzie mieszkajacy tu kilka lat nie umiace powiedziec prawie nic po Norwesku...To mnie dziwi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Ktoś pewnie powie, że znowu...
Nie bardzo wiem o co chodzi kamilowi 75, prośby o pomoc można nie posłuchać, być na nią głuchy... ale nie wiem czemu tak się zaperzasz. Zazwyczaj prośba o pomoc jest aktem desperacji, bezsilności...prosić wcale nie jest tak łatwo. Jeśli więc nie możesz czy nie chcesz nie pomagaj, ale nie krytykuj. Podobnie jak z żebrakami, nie dajesz jałmużny, nie dawaj ale na litość nie dośpiewujmy do tego ideologii.
Co do Polaków w Norwegii ...w moim domu np jedno z nas zna doskonale język norweski, kończy tu studia, drugie wykonuje zawód glazurnika mówi po norwesku dość dobrze, a trzecie z nas ledwie rozumie parę słów i tłucze garami...i my dajemy sobie radę! Uzupełniamy się wzajemnie i pomagamy sobie i nie tylko dlatego, że stanowimy rodzinę. Zawsze chętnie pomagamy innym i nie tylko wtedy gdy nas o to proszą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
155 Postów

(Motyl)
Stały Bywalec
kamil75 napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Polacy i Litwini wciąż dominują wśród sezonowych pracowników rolnych
a mi sie podobaja te teksty
" pomocy!!!!!!! szukam pracy"
co to ma byc?
ja to rozumiem tak: jestem polska hiena i dajcie mi prace bo che wyjechac do norwe bo moj kolega tu jest i jak wroca na wioche to rzadzi, ma na wode, buty i bezyne jak lezy 50gr na ziemi to sie nie schyla
niewazne co by bylo i tak nic nie umiem ale sie naucze tutaj ponoc mozna sciemniac i norwedzy nic nei robia tylko kawa i VG
moge robic byle co aby byla kasa co miesiac

moze przesadzilem????? ale ziarnko prawdy w tym jest

Zapomniała krowa jak cielęciem była
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
lena1 napisał:
Zawsze chętnie pomagamy innym i nie tylko wtedy gdy nas o to proszą.

Rozumiem, ze nawet wtedy, gdy was nikt nie prosi lub tez nie zyczy sobie pomocy.
Domyslam sie, ze to ty z racji wieku( prawdopodobnie matka) tluczesz garami i ledwie rozumiesz pare slow, partner mowi dobrze a pociecha swietnie.
Pytanie brzmi - co robilas przez te lata gdy oni opanowali jezyk?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(HomoDelphinus)
Wiking
Motyl napisał:
kamil75 napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Polacy i Litwini wciąż dominują wśród sezonowych pracowników rolnych
a mi sie podobaja te teksty
" pomocy!!!!!!! szukam pracy"
co to ma byc?
ja to rozumiem tak: jestem polska hiena i dajcie mi prace bo che wyjechac do norwe bo moj kolega tu jest i jak wroca na wioche to rzadzi, ma na wode, buty i bezyne jak lezy 50gr na ziemi to sie nie schyla
niewazne co by bylo i tak nic nie umiem ale sie naucze tutaj ponoc mozna sciemniac i norwedzy nic nei robia tylko kawa i VG
moge robic byle co aby byla kasa co miesiac

moze przesadzilem????? ale ziarnko prawdy w tym jest

Zapomniała krowa jak cielęciem była

Najwyrazniej Motyl jeszcze malo rozumiesz..a szkoda..bo na nastolatka nie wygladasz..wiec i w glowie wiecej miec powinienes..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Optimus reaktywacjo uczyłam się francuskiego, hiszpańskiego, rosyjskiego i niemieckiego. Trzema władam biegle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
lena1 napisał:
Optimus reaktywacjo uczyłam się francuskiego, hiszpańskiego, rosyjskiego i niemieckiego. Trzema władam biegle.

Mozesz znac nawet mandaryński lecz z kontekstu chyba wyraznie wynika, ze chodzi o norweski.
Moze,skoro tu mieszkasz, zamiast ktoregos z tych 4 warto nauczyc sie norweskiego? Jezeli znasz 3 to 4 przyjdzie ci z łatwością.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok