Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Hubert Sarnacki Mateusz Walkowiak JasJasnieweski Kowalczyk (3203 niezalogowanych)
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...ladnie

powiedziane

jednak podejrzewam,ze i tak nic z tego nie trafi, do tych

geniuszy lingwistycznych...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
trafi, trafi
trzeba mieć trochę lat, doświadczenia i być spostrzegawczym, a nie zmęczonym myśleniem
jeszcze 5 lat temu to bydło z Polski charczało zapijaczone w Norwegianie , bądź w kolejkach do szczania, tudzież leżało zarzygane na schodach promów.
teraz już tego nie widać
przynajmniej na taką skalę jak kiedyś
byt kształtuje świadomość intelyktualysty z Bożej łaski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Ja tym razem podsumuje to w swoim stylu > rzeczywiscie z norweskim mozesz wiecej, a z Angielskim mozesz jeszcze wiecej....
ponad 5 lat tu pracuje,nie znam norweskiego i znac nie zamierzam,a kazdego dnia szlifuje swoj ang, poniewaz swoja przyszłosc wiąże nie z tym smutnym,depresyjnym krajem!
Wiec co mi po norweskim,kiedy wróce do pl ?
Rozumien ang, niemiecki, rosyjski, ale norweski ???
Spora czesc z was ciagle nie pojmuje,ze są zawody i praca dla osób bez norweskiego i swietnie sobie radzą/my bez znajomosci jezyka : )
Ktos kto wiaze swoja przyszosc z tym krajem, powinien, a nawet MUSI znac jezyk kraju, w którym mieszka na stałe, bedzie mieszkał i byc moze zakonczy swoj zywot....
Ja natomiast pierdole ten poganski połamaniec!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...dodam

tylko,ze w norwegii,zostaja na stale

glownie ci,ktorzy nie moga,albo nie maja do czego/do kogo wracac!

wszelkiej masci porzucone panny z dzieckiem,alimenciarze lub scigani listami gonczymi,uciekinierzy z usa...itp.itd.

jednym slowem - elyta!!

takze faktycznie,jest czym sie chwalic,mowiac:

zostaje w no. na stale...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Dj ScHiZm ScHiZm
(Dj ScHiZm)
Wiking
tak btw. to nav wlasnie placi za ten godny politowania kurs norweskiego z pisaniem cv i innymi smiesznymi pierdolami. Jestem tu od 3 lat i angielski znam bardzo dobrze i nie mam zamiaru uczyc sie norweskiego. W branzy budowlanej norweski nie jest mi do niczego potrzebny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Dj ScHiZm ScHiZm
(Dj ScHiZm)
Wiking
nie wiem czmu autor tego artykulu tak sie jara dokonaniem tego typka. Moze chlopina zrobił pałe prezesowi? Któż to moze wiedziec...btw, czemu nikt sie tak nie jaral tym ze znalazlem prace 2 tygodnie po przyjezdzie w Contiga i pracowalem u takich szych norweskiej budowlanki jak AF, Skanska czy NCC.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...skromnie

obstawiam 50/50

ze w ogole nie bylo i nie ma,nikogo takiego jak

maciej wawrzyszko

jest to jedynie wirtualna postac,stworzona przez dzieci z tzw.redakcji mn.

aby biznes,mogl krecic sie dalej

i o to chodzi...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Dorota J
(unicornesss)
Wiking
espen, świetnie to podsumowałeś

już się nie wypowiadam, bo mnie tu co niektórzy zjedzą za to, że ośmieliłam się złapać trochę tego norweskiego i też nie zamierzam tu zostać na stałe - ale póki jestem nie chcę być traktowana jako 'gorsza' i mieć węższe perspektywy.... dlatego stawiam na ten glupi niepotrzebny norweski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ależ oczywistym jest, że wam mongoły, norweski jest do niczego nie potrzebny
zresztą i nauka historii, geografii, biologii i innych przedmiotów
dla was nauka rachunków i polskiego to i tak była strata czasu
przecież wy za 15 lat będziecie mówić, że wy tu tylko na 20 lat dla wypracowania emerytury przyjechaliście
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów

(espen)
Początkujący
jasta102: zgadzam sie co do tresci, mam tylko zastrzezenia co do formy. Pojechales zbyt ostro i zbyt ogolnie obrazajac jednoczesnie mongolow Mam jednak nadzieje, ze miales na mysli nie nacje, a uzyles kolokwializmu na okreslenie ludzi ograniczonych umyslowo
Wiem skad sie bierze twoja frustracja na obecne pokolenie:
Domyslam sie, ze miales matematyke w szkole, z rozniczkami i logarytmami. na j. polskim ten kto robil bledy w pisowni byl glabem a nie dyslektykiem lub agrafikiem( brzydkie slowo)
Potrafiles nazwac rzeki w Polsce i Azji oraz stolice europejskich panstw na geografii. Na biologii uczono Cie czym sa jamochlony, tasiemiec i po ktorej stronie lezy serce u czlowieka. Czesc czytelnikow powie, ze to do niczego niepotrzebne, ze w zyciu liczy sie kasa - reszta niewazna,
Pewnie na poczatku tak jest, ale co gdy juz zarobisz? Wtedy zaczyna brakowac PRESTIZU. Zaczynacie obcowac z ludzmi ktorzy rowniez maja pieniadze i nawet wiecej od was. Nie mozna im zaimponowac willa, samochdem, egzotycznymi podrozami. rozmowy o pieniadzch sa passe!
w takim srodowisku. I kim wtedy jestescie bez gruntownej wiedzy, kultury, kindersztuby?Brak wam bardzo wielu słów, którymi należy posługiwać się przy wyrażaniu myśli i odczuć innych, niż głód, ból lub elementarne potrzeby fizjologiczne. To do tego potrzebna jest wiedza, aby wyrazac swoje potrzeby epistemologiczne spojnym, czytelnym komunikatem. Do tego potrzebna jest refleksja, ktorej brakuje.
"Granice twojego jezyka sa granicami twojego swiata"
Pomyslec ze, sam kiedys myslalem, ze mnie w szkole mecza i ucza glupot

A to jako pleta:
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok