Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1908 niezalogowanych)
287 Postów

(koalski)
Stały Bywalec
Gabi26 napisał:
Aniu gratuluję pomysłu z FundacjąWspieram Cię w działaniu.Pomysł bardzo genialny i oryginalny.Czekałam już od dawna na Twój artykuł. Nie przejmuj się negatywnymi opiniami wiesz jacy ludzie potrafią być zaborczy,zamiast słowa podziwu to krytyki.Są zazdrośni ze ktoś coś więcej osiągnął w Norwegii .Pozdrawiam

Droga Aniu, ja Ci niczego nie gratuluję, bo czego niby miałbym Ci gratulować?
Jeśli robisz to co lubisz, to robisz dokładnie to co wielu tutaj, w tym ja /ani więcej ani mniej/.

Ps. i uważaj dzieciaku kim się otaczasz, bo niektórzy mogą Ci wyświadczyć niedźwiedzią przysługę /niechcący /
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
balum napisał:[quote]...No trzeba mieć klapki na oczach żeby takie głupoty pisać.
A dosadniej-jak sie w kraju miąło guzik to u obcego się nawet papierem toaletowym zachwyca-zużytym...

Nie lubię brać udziału w takich..."SPONSOROWANYCH TEMATACH"...
ponieważ cuchną Mi ... , trochę sztucznością ...
---
Niemniej

Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i jedno co wyziera z treści ...
...TO...

...Z A Z D R O Ś Ć...!!!

Mniej lub bardziej skrywana , zakamuflowana lub jawna ...
---
Ludziska , czego wy zazdrościcie ...?!?! .
---
Tego , że ktoś znalazł sposób na WŁASNĄ ...pracę.../biznes/...
Przecież i tak Wy, byście tego nie wymyślili ... bo i jak .
A nawet gdyby ... to jaki problem powielić ten projekt w Własnej okolicy ?.
---
Chwała tej Kobiecie , że pokazuje iż Polak to nie tylko PIJAK...ZŁODZIEJ... NIEUDOLNY PRZEMYTNIK...!!! .
---
Czy to ważne Ile Tu jest ... może właśnie dlatego , że tak krótko ... to zaświtała Jej IDEA na LEKKĄ i PRZYJEMNĄ PRACĘ za GODNE PIENIĄDZE ...
---
Znalazła furtkę , zainteresowała odnośne władze i niech ...Jej się Darzy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...i

ch(w)ala temu mezczyznie

ktory pokazuje,ze polak to:

cham,gbur i maruda...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Andrzej W
(wasyl07)
Wiking
Jak zwykle te same stereotypy. Opinie o Polakach, Norwegach i zyciu w tutaj od osoby bedacej tu tylko rok. Bylbym ciekaw Twojego artykulu po pieciu latach pobytu w tej kulturze i kraju. Mysle, ze po tym nieco poprawek by tu sie znalazlo w tekscie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
239 Postów

(FOTOGRAFIK)
Stały Bywalec
cZESIO... Tak... racje ma, tylko cZESIO slowem SRA. tez mi sie troszke zrymowalo... hehe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
239 Postów

(FOTOGRAFIK)
Stały Bywalec
A co... doloncze sie do pomyslu... Tematy fundacji pomine... Nic tworczego... Ale fajnie sie pochwalic, ze znowu znalazl sie ktos z generacji "daj".. Bo jakze to koscielne wysunac raczke, tylko nie z pomoca... Jakiez to szlachetne pomagac.. tylko szkoda, ze jednak zawsze to czyims kosztem... Ba i co gorsza nawet nie kosztem ludzich ktorych nie znamy, tylko nas samych... A co... To moze teraz zamiast ciezko pracowac, zaloze sobie fondacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów

(koalski)
Stały Bywalec
gabriel napisał:

Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i jedno co wyziera z treści ...
...TO...

...Z A Z D R O Ś Ć...!!!

Mniej lub bardziej skrywana , zakamuflowana lub jawna ...

No, i pod tym paragrafem /§ 22/ dyżurny bucu próbuje przypiąć każdemu z wypowiadających się tę samą łatkę.
Nawet ci, którzy się nie wypowiedzą robią to z tego samego powodu i podlegają pod § 22, tak więc wypowiadać się, wypowiadać - albo i nie wypowiadać

Wracając do rzeczy, czyli do pieniędzy , niech Ania trochę pogrzebie w rządowej kieszeni - podejrzewam, że jest tam trochę do zagospodarowania na tego rodzaju cele. Sam miałem podobną możliwość, z której zrezygnowałem ze względu na, że tak powiem, inne zainteresowania /czyli, nie zawsze chodzi o brak pomysłu na życie, jak tu niektórzy próbują ludziom wciskać/.
Motywację tego pomysłu pozostawiam do tzw wewnętrznego przeanalizowania, chociaż jak słyszę głosy typu że "ciepła posadka", że "nieźle się może dziewczyna przy tym ustawić" to ręce i nogi opadają.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(penthomide)
Wiking
fundacje pomocy to zaklada sie jak sie jest dojrzala kobieta z doswiadczeniem zyciowym i miliardem dolarow na koncie , w innym przypadku musi pani znalezc sobie bogatego mezczyzne i przy jego boku rozkwitnac na pieknego labedzie , kochane kaczatko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...chyba

ze chce sie pomoc

ale przede wszystkim - sobie

wtedy trzeba sie spieszyc...

p/s:
a gdzie watek czeski (czeskiej mlodziezy nie beda uszczesliwiac?)...i co na to,czeski narzeczony?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(opanowany)
Wiking
Pani Aniu,

z tego co się orientuję , jest Pani ,,świeżakiem" w Norwegii. Po 5-7 latach proszę wrócić do tego artykułu i zobaczyć czy te same poglądy będą nadal aktualne.

Podjęła Pani pierwszą pracę w Norwegii. Mój brat był tam przez 8 lat i wrócił do kraju. Ja byłem tam przez 3 tygodnie ( wyjazd z delegacji ). Widzę, że skończyła Pani jakąś uczelnie w Krakowie. To podobnie jak ja ( 2 lata temu)

Ale z tą różnicą, że w Polsce po studiach znalazłem pracę w 3 mce. I ten okres wynikał stąd, że chodziłem na 2-3 rozmowy dziennie i po tych 3 mce znalazlem prace i firmę, w ktorej chcę pracować. Nie ściemniałem w cv, nie oszukiwałem. Byłem sobą. Jedyne co , mogło mnie odróżniać od innych, to miałem własną stronę w sieci o mnie. A na niej moje cv i trochę detali. Stronę napisałem sam w 2h ( korzystając z darmowych szablonów). Co więcej, wszystcy moji znajomi też znalezli pracę i to znacznie szybciej niż ja. Choć część z nich musiała wyjechać do Warszawy, a część do Wrocławia ( ale i tak nie pochodzili z Krakowa wiec nie bylo to wyznwaniem dla nich ).

I powiem jedno, cieszę się, że zostałem w Polsce, odwiedzam rodziców co 2 tygodnie, mam rodzinne obiadki, spotykam się ze znajomymi. I teraz ulubiona sfera forumowiczow, na dzien dobry dostałem ( bede mowil tylko co dostaje netto do reki, bo w kazdym kraju podatki sa rozne ), a wiec bez doswiadczenia, na okres próbny dostałem 1200 zł. Marnie. Po 3 m-ce dostałem już 2200. Już lepiej. Po roku awansowałem, po drodze przeszedlem dziesiatki szkolen, i dzis zarabiam 6500 zł netto. A pracuje dopiero 1,5 roku. Wiec niezle chyba. Wkrotce zakladam rodzine, prawdopodobnie przeprowadze sie do Warszawy, bo tam otwieramy nowy oddzial i mam byc jego szefem, co sie wiaze rowniez z wiekszymi wydatkami.Jest okej. I druga czesc historii.

I niedawno wrocil do nas moj brat, który zarzekał się, że w Norwegii jest super. Wrócił wrak człowieka.Spedził tam długie lata, kupił dom pod Oslo. Mieszkal w nim sam. Nauczyl sie jezyka,mial dobra prace. Ale co z tego, skoro byl tam nieszczesliwy. Wmawial sobie, ze w Polsce jest zle. Ze bedzie bezrobotny. Ze tylko w Norwegii moze zyc na poziomie. Ze w Norwegii moze przezyc. Zyl w zakletym kregu tych mysli . Gdy na wakacje przyjezdzam, mial juz syndrom ,, co to ja kim nie jestem". Zajelo mu kilka lat, aby dowiedziec sie co jest w zyciu najwazniejsze. gdy wrocil, zajelo mu troche czasu znalezienie pracy. Raptem 2 mce. Dziś pracuje w swojej branzy w Polskiej firmie. Zarabia polowe tego co w Norwegii ( i tak zarabia wiecej odemnie ). Poznal dziewczynę ( w koncu ). Rodzina jest w kompelcie. Dopiero niedawno rodzice przyznali sie, ze bylo im zle z mysla, ze ich syn jest daleko od nich.Rodzina ma byc w komplecie. Tym bardziej ze rodzice maja juz swoje lata. Powiem Wam jedno. Pieniadze NIE SA najwazniejsze. To rodzina - Ona musi byc blisko. I to bynajmniej slowa nie moje, a mojego brata. Jego koledzy ze studiow porobili znacznie wieksze kariery od niego. I to w Polsce. Tak, tej biednej polsce, gdzie prasa pisze jak to jest zle. Jak to absolwenci nie maja pracy. Jak to tu ciezko. I co chwila pisze coraz lepsze historie. Ze studenci od roku szukaja pracy. Jak ktos chce, to znajdzie.Trzeba poszukac.

Wiec Aniu, niech Ci sie wiedzie w Norwegii. Zakladaj fundacje, ale jak za rok zlapie Cie depresja, to nie wmawiaj sobie ze jest super. ze rodzina, ze bliscy, ze rodzice Cie nie potrzebuja. Wracaj do kraju.Nie wmawiaj sobie ze jest super. W polsce tez jest czysto. Tez mamy piekne krajobrazy. A do Norwegii mozna jechac na wakacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok