Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1913 niezalogowanych)
55 Postów
Sylwia J
(Jedynka)
Nowicjusz
aha... i po 7 latach moje zarobki są identyczne, jak norwegów na tym samym stanowisku, obowiązki też
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Jedynka napisał:
aha... i po 7 latach moje zarobki są identyczne, jak norwegów na tym samym stanowisku, obowiązki też

Przeciez te zarobki o ktorych piszesz to podstawowa stawka 150NOK w firmie sprzatajacej.

Norwegowie wygladaja tak samo zjawiskowo jak Brytyjczycy czy Islandczycy.
Wszyscy maja ten sam problem, za bliskie pokrewienstwo pomiedzy rodzicami co powoduje tak z lekka zjawiskowo znieksztalcone twarze.

Faktem innym jest, ze niektorym zyje sie tu bardzo dobrze jednakze jest tez tak i w Polsce.
Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów

(ankadoro)
Początkujący
Jurek622 napisał:
Ten artykul troche mnie rozbawil,ale moim zdaniem zupelnie inaczej widzi sie Norwegie po roku pobytu a inaczej po siedmiu latach ,ktore tu spedzilem.Na moim przykladzie,wykonuje prace wykwalifikowanego norweskiego fachowca a pracodawca placi mi stawke najnizsza,po to nas klepia aby nas doic.Moim zdaniem Norwegowie toleruja przybyszy tylko wtedy gdy moga ich wykorzystac albo zarobic,z nikim sie nie zasymiluja ,sa wrednym narodem i mysle ze ten ich antyrasizm to tylko pozory,historycznie sa zamknietym narodem.Im dluzej tu jestem tym bardziej ta kraina i ludzie przestaja mi sie podobac,ale moze sie myle.

1. Co masz na mysli mowiac "wykwalifikowany pracownik". Jaki masz zawod?
2. Mowisz po norwesku? Jest to, moim zdaniem, konieczny warunek asymilacji.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Gabi B.
(Gabi26)
Wiking
marianek73 Kolego NAPISZĘ tak są LUDZIE I LUDZISKA,czy to Norwegia czy Polska.Ania może przez ten rok poznała tylko jej życzliwych ludzi, Norwegowie by tak nie krytykowali i osadzali osoby trzeciej tylko wspierali w działaniu ..Inaczej też świat Norweski odbierają go ludzię którzy znają Norweski a Ci którzy siedzą tu po 7 lat i zdania nie umieją.Akurat Ania zna Norweski i jeszcze inne trzy języki wiec komunikacja z obcojęzycznymi i osobami nie jest jej obca,wiec wcale się jej nie dziwię że jej sie tu podoba.A co do tego cytatu Wydaje mi się że napisała go osoba z frustrowana swoim życiem,i zazdrosna ze Ania po roku nie pracuje jako sprzątaczka czy opiekunka lecz jako Konsultant.Widać można coś szybo osiągnąć przez swoją pracę i wiedzę.Ta wiec Aniu do dzieła jestem z Tobą.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
m t
(MargoT)
Wiking
smieszy mnie ze osoba ktora chce otwierac fundacje wypowiada sie tak malomiasteczkowo o swoich rodakach o Polsce . Droga pani Norwegowie nie wylewaja za kolnierz , rodzina wcale nie jest na 1 miejscu samotni starsi ludzie mieszkaja w wielkich domach czesto interweniowac trzeba bo maja tylko splesnialy chleb w lodwoce a corcia "za plotem" na feriach w Hiszpanii, rozwod zaden klopot......rok tutaj to jak pstryk pstryk zdazyla sie pani jedynie pozachwycac pora przetrzec oczeta i popatrzyec obiektywanie, bo znalezc parce tutaj to nie klopot wystarczy jezyk , a to ze jakis kraj ktory ma sie dobrze ekonomicznie daje prace ludziom ktorzy znaja jezyk, to zadne ach i och....pozdrawiam i polecam zejsc na ziemie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Bardzo dobrej jakości produkty żywnościowe.

to mi utkwiło w głowie rybki -no co nie łowicie

a tak serio nie mówcie żle o tej dziewczynie jest naprawdę rozgarnięta zanim ktoś z was powie coś złego o niej to niech sam spróbuje zrobić to co ona zrobiła a poza tym sama się ustawi nie wspominając o prowizji z prowadzenia fundacji żaden z was tego nie zarobi a po drugie zawsze zrobi coś pożytecznego choćby wyrwie młodzież z jakiejś mieściny by mogli zobaczyć ujmijmy to tak ...cokolwiek....oprócz przestanku autobusowego
jak ktoś to już powiedział różni są ludzie różni są nor
różne są opinie a gadać każdy umie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...gwoli

uzupelnienia

etniczni norwegowie maja czarne wlosy,ciemna skore i imie,zaczynajace sie przewaznie na A

poza tym

dobrze kombinuje ten duet pl-cz

jak ogolnie wiadomo,fundacja to najlepszy sposob,zeby nic nie robic a zarobic...

a po prezentacji norweskiej przyrody,knedliki z bigosem!

p/s:
szkoda tylko,ze znowu ktos chce,uszczesliwiac mlodziez na sile...

haslo dnia: 'rece precz od mlodziezy'
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
m t
(MargoT)
Wiking
dodam jeszcze stare przyslowie "nie wszystko zloto co sie swieci"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów
Sylwia J
(Jedynka)
Nowicjusz
Mylisz się! Nie mam absolutnie nic przeciwko firmom sprzątającym, ale to nie jest i nigdy nie była moja branża, więc daruj sobie głupie komentarze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów

(koalski)
Stały Bywalec
He he, no to żeście se pogadali
Miało być o pięknie /norweskiej ziemii/, a temat jak zwykle zszedł na zarobki.
Ania się pewnie ucieszy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok