Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
zic zac Waldii Waldii (5950 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
eee tam
kocopoły opowiadasz
jakby była taka bieda w tej Polsce to bo ich nie było stać na utrzymanie 8 milionów psów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
jasna-gorol to jest obcy a
nie gorszy,pozatym ja tam mieszkalem i w sumie nadal mieszkam i nie jest tak jak piszesz.a kolezance polecam poszukanie pracy za lepsze pieniazki,ale jak sie woli tylko narzekac...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
a gdzie cię przyjmą bez doświadczenia? gołowąsa? Realia są takie, że trzeba brać co dają.
Moj mąż tu zarabia (ał) ciut ponad podstawę, a reszta w kopertach ( i nie mówię tu o jakiś oszałamiających kwotach), wiec nawet lodówki na raty by mu nie dali.. a z zawodu mag. inżynier, po kursach na spawalnika, ze stosem papierów i uprawnień... I to nie jest tak, że nie szukał niczego innego w Polsce, taka jest mentalność "bezmesmenów" naszych, ze pracownik to koszt, a koszty się tnie.
A co do słowa gorol, to owszem oznacza obcy... ale sposób w jaki się mówi, wydźwięk tego słowa oznacza własnie "gorszy".
Pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jasna napisał:
...A co do słowa gorol, to owszem oznacza obcy... ale sposób w jaki się mówi, wydźwięk tego słowa oznacza własnie "gorszy".

Wszytko się zgadza ... potwierdzam .
Ba nawet w rodzinach mieszanych ... jeżeli chłop nie jest z Tego Śląska , to kobieta przez dalszą rodzinę jest traktowana gorzej . Teraz nie jest to tak wyeksponowane , bo i rodziny są bardziej już wymieszane , a i bardziej wykształcone społeczeństwo .
Niemniej w latach 70 - 85 - ubiegłego wieku to była nieraz swoista "tragedia" .
A już jak kobieta mieszkała w Hotelu Robotniczym "WULC" , to dopiero śląskie kumoszki miały co pytlować .
Takie to były czasy ...a i teraz , też nieraz ten regionalny nacjonalizm jest zauważalny ...
co prawda , bardziej już Humorystycznie niemniej jest .
Osobiście jak na Śląskich budowach , miałem do czynienia z "Hanysowymi" robolami , to w podbramkowych sytuacjach Sam informowałem ..."Uważaj bo jam Gorol z Wulca i zemną przelewek nie ma ..." .
Teraz , mam tam własne mieszkanie od 12-lat , a i tak niektórzy traktują mnie z góry .
Chociaż Ja Ich Olewam ciepłym sikiem . Takie to nieciekawe te relacje w tej kochanej Polszy ... które następnie zabieramy ze sobą za Emygracyjną ...Gramanicę...! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok