Macie bardzo ciekawe podejście do ludzi

od razu ładujecie z grubej rury i jesteście bardzo oburzeni (tak to odbieram) jak ktoś nas przyrównuje do Rumunii lub innych tego typu podobnych krajów. Może faktycznie coś w tym jest. Przecież w większości miast w Polsce są dzielnice gdzie jest bieda która co raz bardziej kontrastuje z przesadnym bogactwem na pokaz że już nie wspomnę o tzw. blokowiskach w których co raz więcej mieszka ludzi nie przywiązujących wagi do poszanowania wspólnej własności. Poza tym zwróćcie uwagę na przedział wiekowy tych młodych ludzi. Z ich punktu widzenia ich kultury i zamożności ich krajów może faktycznie tak jesteśmy postrzegani. Przecież to właśnie te młode nasze męty po otwarciu granic zaczęły kraść na potęgę i szokować Niemców Austriaków czy innych, to włąśnie nasza marginalna młodzież (nie cała na szczęście) która ma gdzieś wykształcenie i naukę woli jeździć i kraść, bić zastraszać wyrabiając nam normalnym opinię złodziei i kombinatorów. A potem tacy normalni ludzie jak Wy tu piszący jedziecie do Niemiec czy innych krajów zachodnich na zakupy i dziwicie się ba nawet jesteście zbulwersowani, że za wami chodzi ochrona i patrzy nam na ręce czy aby czegoś nie ukradniemy. Szokujące? Wkurzające? Nie! Poprostu większość z nas zapomina wychowywać swoje dzieci na normalnych ludzi spora grupa dorosłych rzuca się w wir zarabiania kasy a zapomina o wychowaniu własnych dzieci i stąd cała ta opinia i nasz wizerunek. Akurat jesteście młodymi wspaniałymi ludźmi i Was to bulwersuje, lecz ci, którzy kradną i wyrabiają nam opinię mają to głęboko gdzieś. Pomyślcie o tym. Czasami warto
Kata jeżeli masz swoje spostrzeżenia, przeżycia (nawet te niemiłe) to napisz o tym, podziel się z innymi niech również inni poznają tę drugą stronę medalu.
Pracując w Holandii przez 3 lata przekonałem się że bycie Polakiem nie jest słodkie. Jak to powiedział właściciel kempingu w którym mieszkałem: rusek ruskowi pomoże, turek turkowi pomoże rumun rumunowi pomoże ale polak polaka utopi w łyżce wody. Sprawdziłem w większości się zgadza
Pozdrawiam serdecznie

Mimo wszystko optymista