Wiekszosc z polakow sama nauczyla norków oszukiwac i taktowac sie jak obywatela II kat. podam przykłąd ze swojej firmy: jest nasz 3 kierowców,ja pracuje u szega najdłuzej, bo juz trezci rok, pozostala dwojka okolo roku.Panowie ci zgodzili sie mieszkac w sam.przez minium 3 tyg w miesiacu, poniewa mamy kontrakty 3/1, badz 4/1, badz 6/2(jeden z nich robi maratony 8 tyg/2).....wyobrazcie sobie, ze owi panowie przebywaja w kabinach przez 24h, przez 6/8 tyg....a jedyna atrakcja jest internet, ktory tez nie zawsze mozna miec bedac w szwecji, poniewaz jezdzimy pomiedzy No-Se. Zastanowcie sie, jak widzi to szef ?(norweg).Zadnych szans na jakąkolwiek podwyzke, zadnych przywilejów itp, poniewaz panowie ci nie maja dokąd pojsc, po ewentualnym zwolnieniu przez szefa...wiec godzą sie na wszystko, czego zarzada! Owy szef zalega z płatnosciami wyplat dochodzacymi do 2 miesiecy... Po szantazu jaki zastosowali owi panowie, szef odpwiedzial krótko: prosze zjechac na"baze"zostawic samochody i do widzenia....co wtedy? ano nic, panowie ci skulili ogony i wzieli sie do pracy! ja jako jedyny mam gdzie mieszkac(wynajmuje dom od 3 lat), po "postawieniu" sie szefowi otzrymałem 100% zaległosci w ciagu 3 dni!
Trzeba by dodac w tym miejscu, ze jako pracownicy jestesmy naprawde podpora firmy i gdyby nie my, firma padła by dawno na pysk! Mowie, to poniewaz zostali tylko i wyłącznie polscy kierowcy, bo zaden z norków nie chciał tak pracowac....wekendy poza domem, zaległosci w wypłatach(duze) złe traktowanie itp...
Ja na ta chwile jestem w Se i spedzam II i ost. wekend w samochodzie! Co tez zapowiedzialem mojemu szefowi! Jest mi bardzo ciezko i trudno z nim walczyc, poniewaz pozostali maja to gleboko w powazaniu i ciesza sie z zaoszczedzonych max.2000nok na wynajmie mieszkania zarabiajac nie malo, bo okolo 15000pln netto! Tym bardziej jest mi to trudniej pojąc, jak mozna zyc w "budzie" jak jakis obywatel V swiata, majac rodziny, polski paszport, niezla pozycje w spoleczenstwie, piniadze itd...
Czesc z was pomysli pewnie, ze to poswiecenie dla rodziny i te 2000tys.nok to dla rodziny itd,nic bardziej mylnego, poniewaz te pieniadze zostaja wydane na telefon, utrzymanie, alkohol itp...
Podsumowujac mysle, ze to najlepszy przykład na to jak postrzegaja nas obywatele europy i to tylko i wyłącznie nasza(polaków) wina...smutne to, ale niestety prawdziwe....
PS: Zastanowcie sie przez chwile, jak mozna zyc przez 24h, przez 8 tyg w kabinie ciezarówki? co z higiena, czystymi ubraniami, jedzeniem, gotowaniem, telewizja, relaxem, przyjaciółmi itd....
Mycie nóg, przyrodzenia i pach w umywalce nie zapewni nalezytej higieny! są oczywiscie prysznice na stacjach, we firmach, ale nie zawsze da sie z nich skorzystac.....
A zima niestety idzie i bedzie o wiele, wiele gorzej

(
PS II: I am polish and I am proud of that .........
Niestety w tym przypadku nie dotyczy to pewnych osób.........
Zycze miłego czytania i zapraszam do komentowania!
Pozdrawiam.