Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pracownicy bez głosu ? - Norwegia

Czytali temat:
(421 niezalogowanych)
1 Post

(vika)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Pracownicy bez głosu ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
... nie ma opowiadania glupot typu, ze tu jest ,,inaczej,, niz w Polsce, ze norwedzy to taki wspanialy narod i ,, vi trives,,. Tu jest tak samo albo jeszcze gorzej, oszukanstwo i propaganda A tylko pieniadze lepsze i dlatego mamy ochote sie tu osiedlac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Polacy będą robić za murzynów i sługusów wszystkich narodów dopóki nie nauczą się zasad rynku i minimum inwestycji w samego siebie. Coś ci Norwedzy się zawzięli na Polaków.. bo innych nacji nie oszukują. Polacy wychowaliśmy się na "Sprawie dla reportera" i umiemy tylko się skarżyć jakimi to jesteśmy cierpiętnikami i jak to nic się nie da z tym zrobić. Polacy ruszcie głową bo wstyd na całą Europę. Norwegia ma jeden z najostrzejszych kodeksów pracy, co powoduje że bardzo trudno pracownika zwolnić bez powodu lub oszukać. Norwedzy o tym wiedzą i boją się oszukiwać. Oni poprostu wykorzystują bezdenną naiwność Polaków którym wystarczy obiecać gruszki na wierzbie i podpisują wszystko bez czytania, a nawet jeśli umowa jest w porządku to Polacy nie znają swoich praw, pracują i liczą na jałmużnę od strony pracownika. Sam tłumaczyłem umowy i aneksy do umów między Polakami i norweskimi firmami i kiwałem głową z niedowierzaniem że Polacy na takie warunki się zgadzają. Podpisiki stoją równo, "bo w Polsce i tak bym tyle nie zarobił" .. ok, to w takim razie zamknij się i pracuj a nie wyłaź na ulicę z transparentami o dumpingu socjalnym. Wśród Norwegów funkcjonuje stereotyp Polaka - kierowcy tira - zimą na letnich oponach w rowie czekający na pomoc. To obrazuje naszą mentalność. Najpierw dobrowolnie rzucamy się w morze, a potem narzekamy że przecież nie umiemy pływać.. oczywiście wszystkiemu winne są "norki".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
norweskimi firmami i kręciłem z niedowierzaniem głową na co Polacy sięgodzą! Podpisiki stały równo w rzędzie.. bo przecież "w Polsce i tak bym tyle nie zarobił". Więc jeśli się zgodziłeś na warunki to nie wyłąź na ulicę i nie rób z siebie pajaca. Norwedzy mają stereotyp polskiego kierowcy tira, zimą na letnich oponach i w rowie, przeklinającego w ojczystym języku. taka jest polska mentalność: najpierw skaczemy dobrowolnie do morza a potem przypominamy sobie że nie umiemy pływać i oskarżamy o to wszystkich dookoła.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
Ciesz sie zyciem bo masz tylko jedno
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Nie przyjechałem w celach zarobkowych i dlatego nie uzależniam szczęścia od ilości posiadanych pieniędzy. Życzę wszystkim Polakom w norwegii żeby wyjrzeli troche poza czubek swoich pędzli i młotków.. życie jest piękne!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
Super
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
O czym ten artykul jest? Czy nie o oszukanstwie i wykorzystywaniu_? Norwedzy potrafia oszukac wszystkich, akurat piszemy tutaj o polakach gdyz jest nas duzo w Norwegii. Ale w swojej pracy spotykam przedstawicieli innych nacji, zle potraktowanych czesto upakarzanych (azjaci, niemcy, szwedzi..). Ze wzgledu, ze oprocz jez polskiego mowie biegle trzema innymi jezykami nie jest mi trudno slyszec o ,, klapsach,, dawanych rowniez innym. Kodeks pracy w Norwegii jest i owszem ale czesto o nim sie duzo mowi... ale przeczytaj jeszcze raz artykul Fiu.. i przeczytaj tez co napisal Gruz bo wydaje sie ze czytasz bezzrozumienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Wiking
wreszcie ktoś nie owija w bawełne tylko mówi jak jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Wiking
Owszem masz jak najbardziej rację. Tyle że musi być też ktoś kto to powie głośno i uświadomi całą resztę. Dla tego podobają mi sie wypowiedzi Maliszewskiej. Pozdro.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok