Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(609 niezalogowanych)
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
..o Norwegii i polska swołocz się cieszy! Żałosne! To tylko pokazuje nasze miejsce w szeregu i nasze kompleksy. Cóż.. negatywne komentarze na temat norwegii można znaleźć wyłącznie w języku polskim. Co to artykułu: Po pierwsze porównywanie Norwegii do Polski to nieporozumienie to dwa drastycznie różna kraje zarówno pod względem geograficznym, surowcowym i ekonomicznym. Po drugie w Norwegii jest drogo, ale dla gościa pracującego za 120NOK/h i przyzwyczajonego do cen z żabki. Po trezcie polecam autorowi powtórkę z ekonomii: Norwegia wreszcie przestała oszczędzać kasę w skarpecie i inwestuje na całym świecie tam gdzie są największe pieniądze. Oljepenger to gigantyczne sumy których nie da się inwestować w Norwegii gdzie mieszka zaledwie 4 mln ludzi a połowa biega za kozami i owcami po zadupiach. Trudny i bardzo kosztowny dojzad. Norwegia nie ma szans konkurować z mocarstwami na arenie przemysłowej. Norwedzy mają swój mały przemysł którego nie trzeba wspierać z budżetu państwa. (np Kongsberg Maritime, albo Norspace) Ludzie stracą pracę? Nie bądźmy niepoważni. Norwegia ma jeden z najniższych poziomów bezrobocia w Europie i stale spada.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
słowej. Norwegia ma swój mały przemysł którego bynajmniej nie trzeba dofinansowywać. (Kongsberg, Telenor, Norspace). Norwegia ściąga inzynierów z całego świata i pracowników fizycznych ze wschodniej europy, i ciągle brakuje pracowników, a autor boi się że ludzie stracą pracę bo państwo nie inwestuje lokalnie. To nie Polska. Tu nie trzeba pompować kasy w stocznie, bo te radzą sobie wyśmienicie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(olav)
Wiking
Artykul nie jest krytyczny.
Twoje miejsce w szeregu boli Cie okropnie, ale chocbys sobie glowe odkrecil to nigdy twoja sytuacja się nie zmieni skoro masz taki stosunek do samego siebie. He he, mnostwo dobrze wyksztalconych ludzi pracuje w przemyśle olejowym ze wschodniej Europy, wiesz co to znaczy wyższe wykształcenie skoro prostego artykułu nie zrozumiałeś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(olav)
Wiking
Nie wypowiadaj się więcej Gr bo potem czytam to w pracy i mi się pytają czy wszyscy polacy sa tacy ,,slitsom,,, ,, det maa vaere slitsomt for andre polske,,. My wszyscy który potrafimy coś robic, a przede wszystkim czytac w językach obcych, mamy świadomość co funkcjonuje dobrze a co zle. Nie wypowiadaj się tutaj, i d z n a f o r u m !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Irenaa)
Wiking
Nie wypowiadaj się skoro nie umiesz czytać Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Gnoisz mnie a praktycznie piszesz dokladnie to samo co ja! Przeczytaj Cały czas zwracam uwage na to ze polacy maja kompleksy i nie umieja docenic swojej wartosci. Slitsomt? tu też nie trafiłeś, bo często Norwedzy nie dowierzają że jestem Polakiem - bo nie jestem takim malkontentem i nie alienuje sie tak jak reszta. Wogole napisales stek bzdur i pewnie już ci lepiej że kogoś zbluzgałeś. Sam pracuje jako inzynier i mam wymarzone miejsce w szeregu, nie mam zamiaru niczego zmieniać, jeśli chodzi o czytanie w językach obcych to z całym szacunkiem, podejrzewam że mógłbym niejednego na tym portalu tych języków uczyć. Pomyśl trochęzanim zaczniesz bluzgać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
moj komentarz byl nie tyle do artykulu ile do reakcji na artykuł. "Komunizm, Nacjonalizm, Faszyzm itd", w Norwegii jest tak samo jak w Polsce", "oszusci, na kazdym kroku próbują cię wykorzystać".. no prosze was. Polak = malkontent. Trzeba być ślepym żeby tego nei dostrzegać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok