Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Konto Bankowe w Norwegii. - Norwegia

Czytali temat:
(1650 niezalogowanych)
10 Postów
Artur Frankowski
(ArturFrankowski)
Wiking
Witam wszystkich. Pracuję od niedawna w Norwegii i potrzebuję otworzyć tu konto w Banku lecz nie jestem tu zameldowany lecz w polsce. Czy jest to w ogóle możliwe??? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź... Artur.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
A dlaczego nie zameldowałeś się tutaj?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Artur Frankowski
(ArturFrankowski)
Wiking
Pracuję tu w firmie transportowej jako kierowca ciężarówki. Mój system pracy wygląda 6tyg.w Norwegii i 2tyg.urlopu w polsce. Zameldowanie w tym kraju jest więc dla mnie zbędne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
ArturFrankowski napisał:
Pracuję tu w firmie transportowej jako kierowca ciężarówki. Mój system pracy wygląda 6tyg.w Norwegii i 2tyg.urlopu w polsce. Zameldowanie w tym kraju jest więc dla mnie zbędne.
ale jesli masz norweskieg pracodawce to masz karte podatkowa...
jesli masz karte podatkowa to masz numer personalny (staly fødsels albo d-nummer)
jesli masz numer personalny to idzisz do banku i podajesz ten numer i adres do korespondencji, ten Twoj tymczasowy norweski - ten co podawales w skacie...
jaki masz problem bo nie ogarniam??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Artur Frankowski
(ArturFrankowski)
Wiking
Zacząłem pracę 14.012013 więc pracodawca mnie jeszcze nie poinformował o tych dokumentach.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
ja wiem,ze musisz mieć meldunek,ale może spróbuj na korespondencyjny adres....zresztą wejdz na strony banku i sprawdz co potrzebujesz aby mieć tutaj konto...ja musiałam mieć meldunek i najważniejsze to stałe pozwolenie na pracę i miałam dowód osobisty...ale to było dawno,a przepisy się po zmieniały także możesz dostac rózne odp...wejdz na strony banków najlepiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Artur Frankowski
(ArturFrankowski)
Wiking
Ok. Dzięki.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
ArturFrankowski napisał:
Zacząłem pracę 14.012013 więc pracodawca mnie jeszcze nie poinformował o tych dokumentach.

jak to cię nie poinformował .....a gdzie rejestracja i karta podatkowa ? może na czarno cię zatrudnił to i konto ci nie potrzebne
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
ArturFrankowski napisał:

Hej czlowieku ogarnij sie troche, majac kontrakt o prace musisz zarejestrowac sie w UDI (terminy dosc odlegle), majac potwierdzenie z UDI wystepijesz do skatu o karte podatkowa, wraz z nia otrzymasz numer personalny (nie wazne czy staly czy tymczasowy), wtedy idziesz do banku zakladasz konto. bez numeru personalnego marne szanse, ale sprobuj. Bez karty podatkowej twoj pracodawca zabierze ci 50% podatku. Wwszystko to zalatwiasz sam a nie twoj pracodawca, to nie on ci to dostarcza lecz ty jemu musisz dostarczyc karte podatkowa.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Andre ved mark napisał:
ArturFrankowski napisał:

jak to cię nie poinformował .....a gdzie rejestracja i karta podatkowa ? może na czarno cię zatrudnił to i konto ci nie potrzebne

zauważyłam,że to co raz częsciej się zdarza...i póżniej ludziska robia parę miechów i nawet nie wiedza,że robili na czarno dopóki coś się nie wydarzy lub musza załatwić a najbardziej wykorzystuja tych co nie znaja języka...kiedys więcej było słychać o polskich pracodawcach teraz o norweskich...szybko się ucza,jesli chodzi o pieniadze...ale to każdy tak szybko łapie jak w gre wchodzi pieniądz
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok