Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

potrzebuję porady... - Norwegia

Czytali temat:
(770 niezalogowanych)
46 Postów
lena kkkkkkkk
(lena64)
Nowicjusz
Witam wszystkie mamy!Szczerze mówiąc nie sądziłam,że będę tu do Was zagladać..bo ja już jestem mamą dorosłej córki,która właśnie jest w ciąży 4 m-ce....ale może któraś z Was będzie mogła mi cokolwiek powiedzieć..a mianowicie.....Córka jest w Polsce i w tej chwili jest zarejestrowana jako bezrobotna,ja pracuje tutaj z mężem legalnie i być może będziemy musieli ją zabrać tutaj....I nie wiem zupełnie jak można zalatwic sprawe ubezpieczenia.?.bo gdzies przecież będzie musiala chodzic do lekarza i byc może tu urodzi...Zaznaczam-nie chodzi nam o zadne becikowe!Chodzi nam o zwykła pomoc lekarską.Jak myslicie..jak ugryżdż ten temat?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
lena64 napisał:
Witam wszystkie mamy!Szczerze mówiąc nie sądziłam,że będę tu do Was zagladać..bo ja już jestem mamą dorosłej córki,która właśnie jest w ciąży 4 m-ce....ale może któraś z Was będzie mogła mi cokolwiek powiedzieć..a mianowicie.....Córka jest w Polsce i w tej chwili jest zarejestrowana jako bezrobotna,ja pracuje tutaj z mężem legalnie i być może będziemy musieli ją zabrać tutaj....I nie wiem zupełnie jak można zalatwic sprawe ubezpieczenia.?.bo gdzies przecież będzie musiala chodzic do lekarza i byc może tu urodzi...Zaznaczam-nie chodzi nam o zadne becikowe!Chodzi nam o zwykła pomoc lekarską.Jak myslicie..jak ugryżdż ten temat?
Z tymi numerami personalnymi o których pisał Wam ..."Krzysztof155"... to Nie jest tak jak On wam to przedstawił...
Dlatego ,że ta forma ubezpieczenia tyczy się TYLKO I WYŁĄCZNIE OSÓB NIEPEŁNOLETNICH PODLEGAJĄCYCH PRAWNIE OPIECE OSOBY UBEZPIECZONEJ....

NATOMIAST W TYM KONKRETNYM PRZYPADKU....Wasza Córka jest pełnoletnia... i nie możecie dokonać tzw. łączenia rodzin... by była Ona ubezpieczona z Waszego numeru personalnego...

Takie Tu prawo , wyjątkiem mogło by być to że jest ubezwłasnowolniona i Wy macie Prawną /sądowną/ opiekę Nad Córką...
Jedyne wyjście to takie.
Że przyjeżdża do Was jak najszybciej ...chociażby WCZORAJ , rejestruje się w UDI , załatwiacie Jej legalną pracę , dajecie Jej własny adres , jako i Jej i wtedy czekacie spokojnie i cierpliwie na rozwiązanie i poczęcie własnego Wnuka lubo Wnuczki ...INAKSZY SI NIDA...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
Boli mnie to przyznac, ale Gabriel ma racje

Innym wyjsciem, jest zalozenie przez corke jednoosobowej firmy w Norwegii (dochod za ten rok mozna zadeklarowac minimalny - np. 20000) . Dostanie Registreringsbevis i nr osobowy bez problemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
lena kkkkkkkk
(lena64)
Nowicjusz
Bardzo dziekuję za Wasze podpowiedzi Panowie ....szczerze mówiac troche obawialam się właśnie tej jej pełnoletności...tak na logikę,o ubezwłasnowolnieniu mogę zapomnieć...i nawet bym nie chciała! A reszta....nie taka prosta...jak życie zresztą...Pozdrawiam wszystkich!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
lena64 napisał:
...A reszta....nie taka prosta...jak życie zresztą...Pozdrawiam wszystkich!!!!!
Wszystko jest proste o Ile się tego naprawdę chce...
Co zaś do becikowego które Tu w Norge wynosi na dzisiaj ponad 30000Nok co równa się w ZŁOTÓWKACH TYLKO PIĘTNAŚCIE TYSIĘCY ZŁOTYCH POLSKICH...to dana Matka musi być w Norge ponad SZEŚĆ MIESIĘCY i przez ten okres MUSI BYĆ JEDNOCZEŚNIE UBEZPIECZONA , co w tym przypadku i tak prawie nie wchodzi w grę ...
Pamiętać również trzeba , iż Kobieta rodząca w Norge która nie ma Norweskiego ubezpieczenia , może za poród w szpitalu zapłacić z własnej kieszeni , a dopiero następnie domagać się zwrotu kosztów z Polski o ile w tej Polsce jest ubezpieczona ...
BO NORGE NIE NALEŻY DO UNI EUROPEJSKIEJ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
lena kkkkkkkk
(lena64)
Nowicjusz
O wszystkim, o czym teraz napisałeś,wiedziałam z małego śledztwa na tym forum,bo zwłaszcza Twoje wypowiedzi wystarczy czytać uważnie i już sie dużo wie....potraktuj to proszę Gabriel jak komplement... a co do stwierdzenia,że wszystko można..tylko trzeba chcieć! To prawda! Doświadczyłam tego nie raz..i ciągle doświadczam!!!!Dziękuje Ci bardzo!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów
Początkujący
oczywiscie jest by corka byla w norge jak najdluzej przed rozwiazaniem, ale przepraszam ze poprawie Gabrila ale nie trzeba byc 6 miesiecy i becikowe wynosi 35 263 kr. wszystko jest na stronie NAVu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok