Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Mała lista spraw do załatwienia przed narodzinami - Norwegia

10 Postów
anna pe
(anis144)
Wiking
Cześć Mamy !!

Potrzebujemy rady ponieważ chciałabym urodzić w Norwegii, ale może po kolei .
Mam 27 l. jestem w 5 miesiącu ciąży i jak napisałam wyżej chce urodzić w Norge, mój partner jeździ od 6 lat na kontrakty lecz nieregularne, oboje postanowiliśmy przeprowadzić się na stałe a naszym obranym kierunkiem jest Alesund , lub jakiekolwiek miejsce gdzie mój partner jako Inżynier z mechaniki i budowy maszyn okrętowych mógłby znaleźć z czasem jakąkolwiek stałą prace na miejscu, chcemy wynająć mieszkanie na kilka miesięcy.

I teraz ..

- chcielibyśmy, by jakaś dobra dusza nam podpowiedziała co zrobić na samym początku bym mogła urodzić tutaj, interesuje nas jakaś forma ubezpieczenia by nie zapłacić dużego rachunku za szpital ,

- dużym wsparciem byłaby możliwość pobrania jakiś dodatków by było nam łatwiej .

Z całego serca dziękuję za każdą dobrą radę, która nam ułatwi spełnienie naszych marzeń : ))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Anna Hanna
(Liggea)
Wiking
Ciężarna ma opiekę za darmo. Państwo musi Tobie wszystko zapewnić. Nawet tłumacza, jeśli nie znasz języka. Opłaca go nav.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
a dlaczego nie chcecie odchować dziecka w Polsce ? do około 3 roku życia jak już zacznie mówić po Polsku.
pytam z czystej ciekawości- chcę byś mądrzejszy na przyszłość. Ciekawi mnie ten pęd do Norwegii pomimo tego, że twój partner jeździ tylko na kontrakty, i to nieregularne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Anna Hanna
(Liggea)
Wiking
Jeśli chodzi o mnie to mam tu prace. Zwyczajnie będzie łatwiej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
anna pe
(anis144)
Wiking
Cześć Anna Hanna : )

Ja niestety już nie pójdę do pracy w 5 miesiącu więc nie będę miała ubezpieczenia, a mój partner nie wiadomo czy w tym okresie będzie miał zlecenia, jedno jest pewne, że kasę mamy na wynajem domu na kilka miesięcy i na resztę niezbędnych rzeczy .

Chcesz powiedzieć, że bez numeru personalnego ID czy nawet stałego, bez ubezpieczenia państwo jest zobowiązane do bezpłatnej opieki nad kobieta ciężarną, porodem ?

Becikowe również mi się należy ?

Znasz / znacie jakieś pomysły jak to wszystko poukładać i znaleźć najlepszą drogą realizacji tego przedsięwzięcia ? ; D

Pozdrawiam ciepło : )))

Cześć roccobarocco,

Dlaczego nie mamy ochoty spędzić jeszcze 3 lata + 4 miesiące ciąży w Polsce ? hmm .. zapraszam tutaj do porodu, korzystania z opieki medycznej oraz całego pakietu możliwości badań i ochrony dziecka jaki jest przyznawany przez ten okradziony do cna kraj .
Mamy plany i to od bardzo dawna i nie widzę powodu by cokolwiek zmieniać w tej materii, nasze dzieci na pewno nie będą miały problemu z identyfikacją narodową, historią czy językiem ojczystym : )

Co motywowało twój pęd do Norwegii o ile mieszkasz w Norwegii ?? chce być mądrzejsza na przyszłość

Pozdrawiam : ))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
anis144 napisał:

Ja niestety już nie pójdę do pracy w 5 miesiącu więc nie będę miała ubezpieczenia, a mój partner nie wiadomo czy w tym okresie będzie miał zlecenia, jedno jest pewne, że kasę mamy na wynajem domu na kilka miesięcy i na resztę niezbędnych rzeczy .

Chcesz powiedzieć, że bez numeru personalnego ID czy nawet stałego, bez ubezpieczenia państwo jest zobowiązane do bezpłatnej opieki nad kobieta ciężarną, porodem ?

chcesz powiedzieć, że:

1. bez ubezpieczenia
2. bez gwarancji pracy przez partnera
3. z pieniędzmi na wynajem domu tylko na kilka miesięcy
4. będąc sama bezrobotna

CHCESZ PRZYJEŻDŻAĆ DO NORWEGII ??!! puknij się kobieto w głowę i zacznij myśleć jak dorosła.

Dlaczego nie mamy ochoty spędzić jeszcze 3 lata + 4 miesiące ciąży w Polsce ? hmm .. zapraszam tutaj do porodu, korzystania z opieki medycznej oraz całego pakietu możliwości badań i ochrony dziecka jaki jest przyznawany przez ten okradziony do cna kraj .
Mamy plany i to od bardzo dawna i nie widzę powodu by cokolwiek zmieniać w tej materii

1. Nie widzę problemu z porodem w Polsce. W trakcie ciąży idziesz prywatnie na 2 badania 3D - każde płatne z 200 zł. Dodatkowo z 2-3 wizyty u ginekologa. Podczas ostatniej wizyty ginekolog potwierdzi termin. W dniu terminu idziesz na porodówkę i jak dobrze pójdzie rodzisz. Ot cała filozofia. Oczy ci się dopiero otworzą po porodzie

Tak, macie plany i to od bardzo dawna ?? odnośnie czego ?? jakbyście mieli plany od bardzo dawna to:

1. od bardzo dawna twój partner miałby już stały kontrakt w Norwegii
2. od bardzo dawna ty mieszkałabyś już w Norwegii i najprawdopodobniej miała pracę
3. od bardzo dawna byście już oszczędzali na własne mieszkanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
anna pe
(anis144)
Wiking
Słuchaj człowieku z lasu nie będę się zniżać do twojego poziomu i nie będę pisała z Trollem, prawdopodobnie dewiantem , twoje wyimaginowane podejście do porodu możesz zostawić dla swoich kolegów w trakcie omawiania kolejnej gry komputerowej .

Już jedno dziecko urodziłam więc nie pisz mi tu o swoich tragicznych pomysłach co i jak mam zrobić w Polsce .

Jak się jest klaunem z ząbków dolnych i można wyjechać do pracy zrywać groszek w jaskini i od razu się tam przeprowadzić to jest inna rozmowa, my dopinamy wszystkie sprawy rodzinno/zdrowotno/finansowe, które nam nie dały możliwości wyjazdu na stałe .. o których myślałam, że nie ma potrzeby pisać a na pewno nie komuś z nickiem roccobarocco, który nie ma co robić w niedziele .
Mój partner jest inżynierem z mechaniki i budowy maszyn okrętowych, mamy zamiar osiedlić się w zachodniej części Norwegii, gdzie tego przemysłu jest dużo, także wiążemy nadzieje ze znalezieniem przez niego pracy, ew. zatrudnienie na stałe w obecnej firmie .

Nie będę pisać więcej do Ciebie palancie

Może młode Mamy to skomentują to co poniżej : ))

" 1. Nie widzę problemu z porodem w Polsce. W trakcie ciąży idziesz prywatnie na 2 badania 3D - każde płatne z 200 zł. Dodatkowo z 2-3 wizyty u ginekologa. Podczas ostatniej wizyty ginekolog potwierdzi termin. W dniu terminu idziesz na porodówkę i jak dobrze pójdzie rodzisz. Ot cała filozofia. Oczy ci się dopiero otworzą po porodzie "
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Anna Hanna
(Liggea)
Wiking
Jestem w ciąży. Prywatnie chodzę do lekarza w Polsce, a kosztuje to majątek. Ciekawe gdzie tak mało trzeba zrobić w okresie ciąży. Dodajmy wszystkie badania może? Usg... No pan widocznie rodził w Polsce i wie. Jeszcze nie słyszałam o takiej opiece i braku problemów w czasie ciąży w Polsce.

Co do opieki tu: ostatnio czytałam sporo na ten temat i tak, kobieta w ciąży ma darmowa opiekę. Nie musi być ubezpieczona. Proponuje poczekać i poczytać sobie o tym. Ja byłam pozytywnie zaskoczona. Z becikowym nie jestem pewna, ale chyba jeśli przyjedziesz, zarejestrujesz się i urodzisz tu to możesz dostać. Tj jakieś 38k. Tylko nie mam pojęcia jakie są warunki uzyskania tej kwoty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
anis144 napisał:

Już jedno dziecko urodziłam więc nie pisz mi tu o swoich tragicznych pomysłach co i jak mam zrobić w Polsce .

chcesz powiedzieć, że z dwójką dzieci chcesz przyjechać do Norwegii w sytuacji w której:

1. nie jesteś ubezpieczona
2. twój partner nie ma gwarancji pracy, pracuje na kontraktach
3. z pieniędzmi na wynajem domu tylko na kilka miesięcy
4. będąc sama bezrobotna

odważnie. Wręcz szokujące.

oczywiście jeszcze dodajesz:

" mamy zamiar osiedlić się w zachodniej części Norwegii, gdzie tego przemysłu jest dużo, także wiążemy nadzieje ze znalezieniem przez niego pracy"

czyli wszystko dopiero w planach. W takiej sytuacji uważam, że pozostanie w Polsce, poczekanie na znalezienie stałej pracy przez partnera, wychowanie dziecka z pomocą babci/dziadka będzie lepszym rozwiązaniem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
Liggea napisał:
Jestem w ciąży. Prywatnie chodzę do lekarza w Polsce, a kosztuje to majątek. .

tzn ile konkretnie ? bo majątek to pojęcie względne.

Majątek to dopiero będzie kosztować wychowanie i utrzymanie dziecka.

Jetem przerażony.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok