Witam serdecznie . Pisze do was z prośba o poradę dotycząca porodu w Norwegii. Wraz z narzeczonym mieszkamy w Norwegii,przy czym on posiada stała prace oraz numer personalny a ja nie....Z tego co zdążyliśmy sie dowiedzieć krokiem numer jeden jest złożenie odpowiednich dokumentów na Policji abym otrzymała personnummer. Za pośrednictwem udi zamówiliśmy wizytę na pierwszy z możliwych terminów w listopadzie. W przyszłym tygodniu wybieramy sie do lekarza mojego narzeczonego aby skontrolować ciąże oraz by norweski lekarz wypisał nam zaświadczenie iż ciąża jest autentyczna. Moje pytanie do was moi drodzy to co robić dalej ? Czy mamy podpisać ze sobą samboer kontrakt czy tez lepszym rozwiązaniem będzie ślub cywilny ? Jakie zasiłki nam przysługują i kiedy mamy sie o nie starać ? Mam na myśli becikowe oraz pieniądze otrzymywane co miesiąc na dziecko. Wsród znajomych osób były takie które stwierdziły ze nie potrzebujemy ani statusu samboer ani ślubu cywilnego by przysługiwała nam pomoc zarówno medyczna jak i finansowa w Norwegii...?!Co robić dalej ? Z góry dziękuje za pomoc i gorąco pozdrawiam Weronika
10 Lat, 6 Miesięcy temu