Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kransekake - od czego zacząć? - Norwegia

Czytali temat:
Herman1 (651 niezalogowanych)
1 Post
Matylda Matyl
(90matylda)
Wiking
Czytałam trochę na temat kuchni Norweskiej i jestem zachwycona (wiem, wiem którzy będą się dziwić, ale naprawdę mi się podoba!). Kiedy byłam w Norwegii u przyjaciółki w zimie jadłam pyszne ciasto, Kransekake .
I teraz pytanie, jak je przyrządzić (aktualnie jestem w Polsce) żeby smakiem przypominało to, które jadłam w zimie?! Jej nie mogę spytać bo jest noga w kuchni i na pewno mi nie pomoże. Wolę nie sugerować się dokładnie przepisami z sieci, bo są różne, dlatego pytam Was mamy, jak je przyrządzić, który przepis jest najlepszy i najbardziej oddaje to ciasto?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Najprosciej?

Przepis norweski:
500g mielonych migdalow, musza byc jak maka
500 g cukru pudru
4 bialka

Wszystko musisz zmiksowac, bialka, dodajesz cukier, migdaly.Nastepnie z uzyskanej masy rolujesz walczki i wkladasz do foremek. Piecz, az beda rumiane, ok 15 minut w 180 st. C.
po upieczniu jak przestygna, ukladaj krazki na sobie od najwiekszego do najmniejszego sklejajac lukrem. Voila!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok