Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ciaza, zwolnienie, zasilki i tym podobne. - Norwegia

Czytali temat:
Diana Haduch Laurka Laurka Patrycja Dolega (1836 niezalogowanych)
9 Postów
Łukasz Kawka
(coffee8)
Wiking
Hej! Na wstepie, nie jestem kobieta, a tylko chce sie dowiedziec paru rzeczy.
Mianowicie, moja Zonka jest ze mna w ciazy, pracuje w Polsce na umowe na czas nieokreslony.
Czy ktos z Was wie, czy na zwolnieniu bez lezenia mozna przyjechac do mnie do Norwegii i jak zalatwic kwestie zaswiadczen lekarskich i ZUS?
Kolejna rzecz, co ewentualnie nam sie nalezy, jezeli ona nigdy tu nie byla, a ja jestem ponad pol roku?
Nie chcemy tracic mozliwosci uzyskania jakichkolwiek dodatkowych dochodow, wiec probujemy cos wymyslic.
Ci, ktorzy zraz sie odezwa, ze chcemy kogokolwiek naciagac niech dadza sobie spokoj z umoralnianiem, bo sami swieci nie sa, a i sami skorzystaliby z jakiejs okazji na ugranie czegos dla siebie, jesli jest taka furtka.
Poza tym nikogo nie chcemy okrasc, to sa pieniadze zarabiane i odkladane przez moja Zone przez szereg lat, wiec nalezy sie jak psu buda.
Ona w tej chwili zle to znosi i lekarz chce ja od poczatku 4 miesiaca wyslac na urlop do rozwiazania.
Moze jakies pomysly jak rozwiazac rowniez ta kwestie, czyli jak dostawac zwolnienie honorowane w Polsce bedac tutaj, czyli w Bergen?
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
Zebyscie uzyskali becikowe zona musialaby byc przynajmniej rok czasu zameldowana w Norge a tak to zaplacisz za pierwsza wizyte u ginekologa 1200 NOK,potem od 350-650 NOK za kazda nastepna wizyte u ginekologa,plus USG 800 NOK,i zamiast nasza Norwegie okradac,to ona Ciebie okradnie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a jak niby ta Norwegia ich okradnie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Zebyscie uzyskali becikowe zona musialaby byc przynajmniej rok czasu zameldowana w Norge a tak to zaplacisz za pierwsza wizyte u ginekologa 1200 NOK,potem od 350-650 NOK za kazda nastepna wizyte u ginekologa,plus USG 800 NOK,i zamiast nasza Norwegie okradac,to ona Ciebie okradnie...
chyba prywatnie ,bo tu ciaze prowadzi lekarz rodzinny/185nok/ i do ginekologa to na skierowanie i miesiace oczekiwania na termin ,usg tez tylko 2 razy przez 9 miesiecy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
lekarz rodzinny prowadzi faktycznie za darmo ciaze,ale faktem jest ze kazda kobieta korzysta z uslug ginekologa,do ciazy nalezy wliczyc wizyte pani poloznej ktora przy pierwszym dziecku,moze pokazac jak nalezy je pielegnowac,przewijac etc. koszt takiej domowej wizyty to ok.500 NOK,a dla bogatych cala porada i doradztwo ciazowe to koszt ok.8000 NOK...to nie jest kraj ze rozdaje na prawo i lewo wszystkim ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Co tak zniechecacie goscia ? On chce zonke w zagrozonej ciazy (to ciekawe, ze 90% Polek, to jest w zagrozonej ciazy ), na zwolnieniu z Polski przyciagnac, a pozniej wydusic co sie da z Norwegii . Jak sie przypadkiem czegos nie da wydusic, to wtedy NAV zbierze baty, jak to podle potraktowal "pewna Polke"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
nozem
albo jak to ostatnio w Polszy trendy
maczeta ja zaszlachtuje i juz
sprawiedliwosc musi byc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
I to nawet nie bedzie dziwne, ze NAV doprowadzil petenta do takiej frustracji, ze frustrat musial zadzgac pracownika
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
tylko skad on taki pewny ze jego Zonka
z nim jest w ciazy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
no bo kto to myslal zeby sie bulwersowac ze wielce kompetentni pracownicy nav sa tak pomocni przeciez ze gubia dokumenty tylko 3 razy toz to narmalne ze dokumenty powinny ginac 5 razy

a chorobowe wyplacaja tylko z 4 miesiecznym opoznieniem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok