Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
54 Posty

(20alex20)
Nowicjusz
Trzeba dogadac sie jakos z lekarzem Znajoma (tez grubo po 30) poprostu od poczatku prosila lekarza o to,zeby nie musiala isc do pracy i co miesiac dostawala chorobowe na nastepny miesiac Za kazdym razem cos tam pomarudzila,aby mial co wpisac do komputerka ,ze ma zawroty glowy czy mdlosci,albo bole kregoslupa.Tu jest tak jak w amerykanskim sadzie...dopoki Ci nie udowodni,ze cos Ci naprawde nie dolega nie moze Ci odmowic chorobowego.A na badania to oni zbyt chetnie nie posylaja.Na przeswietlenie kregoslupa to juz na pewno kobiety ciezarnej nie posle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
stokrotka1044 stokrotka1044
(stokrotka1044)
Wiking
w podanie o macierzyński wpisujesz średnią kwotę brutto z ostatnich 5 miesiecy .To co zarobiłas nie to co masz w umowie. Możesz wybrac z dwóch wariantów płatne 100 proc na 47 tyg.z tego 12 tyg. dla ojca lub płatne 80proc. na 57 tyg. w tym 12 dla ojca.jeśli chcesz iśc na zwolnienie to poczekaj do konca pierwszego trymestru znajdź polskiego gin. i pros o zwolnienie od 12 tyg. jestes w okresie ochronnym.polecam gin. w Sinsen kliniken jesli jestes z oslo.Wszystkie informacje napewno sa dobre bo ja własnie do 10 grudnia jestem na macierzyńskim potem idzie mąż. Musisz iść na macierzyński najpóźniej na 3 tyg. przed planowaną data porodu.Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
zacznijmy od tego ze na maciezynski wypelniasz caly formularz do nav i tam tez dolaczyc masz formularz navu od pracodawcy na ktorym on wylicza Ci srednia z tych miesiecy, z ilu zalezy od tego jak bardzo roznia sie Twojej wyplaty z miesiaca na miesiac. Sama nie uzupelniasz kwitka, ktory wskazuje jakie mialas dochody. Chyba ze sa jakies problemy z wypelnieniem tego i przeslaniem przez pracodawce do Navu (prawidloqo pracodawca powinien to wyslac do navu ale ja np przez to ze sie ociagal poprosilam o kopie i sama zanioslam a czy on doslal to juz mnie nie interesowalo, ja mialam pewnosc ze NAV ma u siebie) to wtedy zostawiasz w navie kopie rachunkow wyplat i nav sam na tej podstawie wylicza. Jestem od 2 miesiecy na macierzynskim, takze zalatwialam to wszystko calkiem nie dawno. Podanie musisz zlozyc w okolicach 26 tygodnia ciazy, najpozniej na 6 tygodni przed rozpoczeciem maciezynskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Siwa S.
(unge098)
Wiking
Witam,

Przegrzebałam wyszukiwarkę, ale nic nie znalazłam na ten temat. Mam pytanie odnośnie urlopu macierzyńskiego, a mianowicie.... obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych, wcześniej pracowałam, więc przysługuje mi urlop macierz, Jakie dokumenty muszę złożyć? Wiem, że również jakisś formularz wypełnia pracodawca, ale skoro ja już nie pracuję u niego to czy jest potrzeba wypełniania przez niego dokumentów? Proszę o wyjaśnienie, z góry dziękuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
Kasia O.
(kasiaiwaldek)
Nowicjusz
aby otrzymać prawo do urlopu macierzyńskiego musisz conajmniej sześć ostatnich miesięcy przed rozwiązaniem być zatrudniona na umowę o pracę ( jeśli byłaś lub jesteś bezrobotna musisz być wyrejestrowana z NAV-u). Jeśli przez te ostatnie sześć miesięcy będziesz zarejestrowana w NAV-ie jako bezrobotna otrzymasz tylko becikowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Szczerze powiem ze jestem zielony w tych sprawach.
Jeśli ja pracuje w Norwegii 2 lata, a moja narzeczona jest obecnie w ciąży, dodam ze jest w norwegii od niedawna i nie pracowała tutaj. Ale przez okres ciązy do lekarza chodzi tutaj.
Czy mi sie coś należy?
Tacierzynskie, becikowe czy coś takiego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a narzeczona to rodzina?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Jak jest ty zarejestrowana przy tobie i ma numer personalny i i mieszka w No min 6 mies ciąży
To przysługuje zasiłek porodowy cos 34 tys.
Najlepiej spytać w NAVie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
jasta102 napisał:
a narzeczona to rodzina?

Mogą mieć potwierdzenie wspólnego min 2 letniego meldunku z Pl
I to wystarczy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
a narzeczona to rodzina?

Tak narzeczona to rodzina.
A to tylko z rodzina można mieć dziecko?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok