Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

pytanie??hej mamuski co stosujeci - Norwegia

59 Postów
Nowicjusz
hej mamuski co stosujecie na pepek u mluszka??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty

(edzia51)
Początkujący
Pępek przemywamy 70-procentowym spirytusem (najprościej jest kupić 96-procentowy spirytus spożywczy w i rozcieńczyć go w stosunku 2:1 z wodą; w aptekach można też dostać specjalne gaziki nasączone spirytusem). Spirytus odkaża i wysusza kikut pępowiny. Do dbania o higienę pępka najbardziej przydatne są patyczki kosmetyczne – pozwalają zdezynfekować wszystkie zakamarki. Pępek najlepiej jest przemywać przy każdej zmianie pieluszki – szybciej wtedy zostanie wysuszony i szybciej odpadnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
186 Postów
Mateusz Okoń
(kuurc)
Stały Bywalec
Chciałbyś nauczyć się jezyka NORWESKIEGO przy minimalnym wysiłku? Nie masz czasu ani pieniędzy na drogie kursy językowe?
Lubisz słuchać czegoś w samochodzie, domu, tramwaju, autobusie?
Przygotowujesz się DO, rozmowy o pracę, egzaminu lub po prostu chcesz się w końcu dogadać z kimś na wakacjach?
allegro.pl/kurs-jezyka-norweskiego-1000-...tow-i2727125264.html
Polecam bo mi NAPRAWDE POMÓGŁ!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
czarna27 napisał:

Klorhexidin - tyn przemywasz(taki spirytus) a jesli jest jakas infekcja paprze sie to smarowac : Bacimycin. To jest masc.
Moja malutka miala nieladny pepek. Juz po 2 dniu jej odpadl i jej sie papral. Lekarz mi to poleecil bez recepty. oczywiscie tu w NO
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Roksana Muszyńska
(roxanka)
Początkujący
Ja mialam gaziki nasaczone spirytusem ale to nic nie dawalo bo w szpitalu jak mojego malego kapali to zamoczyli mu pepek (a z tego co wiem nie powinno sie moczyc) i mu strasznie sie papralo i smierdzialo ale w szpitalu powiedzieli, ze to normalne i kazaly zwykla woda przemywac...
kolezanka dala mi taki spray octenisept zakupiony w pl i bardzo pomogl, pepuszek szybko sie zagoil!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
Nowicjusz
dzięki mamusie zapodpowiedzi mam nadzieje ze jak najszybciej odpadnie ten pępek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów
Anna Anna
(Ania199)
Początkujący
W Polsce faktycznie używa sie octaniseptu. Sama przemywalam nim pepuszki podczas praktyk na noworodkach ale spirytusu już sie nie używa. To nie te czasy kiedy robiło sie kikuty pepowinowe i zalewalo spirytusem. Ja byłam zaopatrzona w octanisept ale uzylam go dopiero jak pępek odpadł i została zaczerwieniona skóra. Do tego czasu nic nie stosowalam, pilnowalam tylko żeby nie zamoczyc go choć i tak sie tez zdarzało. Pepus odpadł nam po kilku dniach. I kategorycznie nie wolno używać patyczkow do uszu. Zdarzyło mi sie tak zrobić przy poloznej, odradzala takiego sposobu czyszczenia rany.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
iglaczek napisał:
czarna27 napisał:

Klorhexidin - tyn przemywasz(taki spirytus) a jesli jest jakas infekcja paprze sie to smarowac : Bacimycin. To jest masc.
Moja malutka miala nieladny pepek. Juz po 2 dniu jej odpadl i jej sie papral. Lekarz mi to poleecil bez recepty. oczywiscie tu w NO

Jak pisała Anna te środki są gdy pepek już odpadł i jest czerwony
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
186 Postów
Mateusz Okoń
(kuurc)
Stały Bywalec
Chciałbyś nauczyć się jezyka NORWESKIEGO przy minimalnym wysiłku? Nie masz czasu ani pieniędzy na drogie kursy językowe?
Lubisz słuchać czegoś w samochodzie, domu, tramwaju, autobusie?
Przygotowujesz się DO, rozmowy o pracę, egzaminu lub po prostu chcesz się w końcu dogadać z kimś na wakacjach?
allegro.pl/listing/user.php?us_id=16549743
Polecam bo mi NAPRAWDE POMÓGŁ!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
Nowicjusz
do iglaczek
dzięki kupiłam ten Klorhexidin i faktycznie 2 razy przemyłam i dziś się uwolnił się nasz synuś od pępka jeszcze ma małą rankę ale juz odetchnełam z ulgą pozdrawiam mamuśki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok