Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ciąża i poród w Norwegii. - Norwegia

15 Postów
NATALIA Mr
(emma098)
Wiking
Witam wszystkich,
kilka dni temu przyjechałam na stałe do Norwegii - złożyłam już wniosek o przyznanie numeru personalnego. Przyjechałam do rodziców którzy legalnie mieszkają w Norwegii już kilka lat.
Przed wyjazdem z Polski okazało się, że jestem w ciąży. Mam zamiar zostać na stałe w Norwegii i tutaj urodzić dziecko.
Miałam zacząć kurs języka norweskiego a później zacząć pracę, ale w mojej obecnej sytuacji wszystko się przeciągnie w czasie z powodu ciąży.
Zastanawia mnie czy będzie mi się należała darmowa opieka medyczna w czasie ciąży, oraz czy będę mogła starać się o jakąkolwiek pomoc finansową (rodzinne, becikowe).

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
107 Postów
Bogusia K........
(Bogunia)
Początkujący
Należy Ci się darmowa opieka w czasie ciąży,wszystkie badania i wizyty u lekarza masz darmowe
Mozesz ubiegać się becikowe a rodzinne na dziecko przyznają Ci automatycznie po urodzeniu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
NATALIA Mr
(emma098)
Wiking
Czyli nie ma żadnych wymagań czasowych - dotyczących długości legalnego pobytu?
Słyszałam od kogoś, że aby dostać rodzinne i becikowe muszę być w Norwegii legalnie pół roku.
Zarejestrowałam się kilka dni temu, więc już sama nie wiem czy cokolwiek będzie mi się należało czy też nie.
Czy muszę już teraz gdzieś złożyć jakieś papiery czy robi się to dopiero po porodzie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Żeby ubiegać się o becikowe i rodzinne trzeba mieć numer personalny i pozwolenie na pobyt stały. Bez tego nie ma szans. Co do wizyt u lekarza rodzinnego to są one darmowe. Pogotowie nie. O becikowe mozesz skladac dopiero papiery w 27 tygodniu ciazy, nie wczesniej. Oczywiscie jesli posiadasz wszystkie potrzebne papiery
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów
Genowefa Pigwa
(GenowefaPi)
Stały Bywalec
Nie trzeba byc pol roku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
NATALIA Mr
(emma098)
Wiking
Jakie papiery będą mi potrzebne do złożenia wniosku o becikowe?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Takie jak napisałam wyżej. Czyli pozwolenie z policji na pobyt stały nie tymczasowy. Numer personalny oraz norweska karta ciąży. To potrzebujesz do złożenia wniosku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Patrycja Chalimoniuk
(PatkaCzil)
Wiking
Witam, jestem w podobnej sytuacji jak Pani wyzej. Przyjechalam do Norwegii dwa tygodnie temu do rodziny pilnowac dziecko. Kilka dni temu okazalo sie, ze jestem w ciazy. Co trzeba posiadac, zeby miec darmowe wizyty? bo nie mam numeru personalnego ani pozwolenia o pobyt, co jest konieczne aby wizyty bly darmowe? jesli ktos sie orientuje to prosze o odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów
Genowefa Pigwa
(GenowefaPi)
Stały Bywalec
możesz dostać tymczasowy numer personalny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Jeśli masz z nimi podpisaną umowe mozesz zalatwic sobie bez problemu pozwolenie na pobyt tymczasowy na poczatku, a potem po przedluzeniu umowy, mozesz dostac pozwolenie na pobyt stały oraz dzieki tej umowie mozesz miec numer personalny.

Ania numeru personalnego nie dostajesz tymczasowo. Jego dostajesz i masz. Pozowlenie na pobyt mozesz miec stały badz tymczasowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok