Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

urlop wychowawczy - Norwegia

15 Postów
agnieszka latarska
(Agula511)
Wiking
witam serdecznie,mam pytanko moze ktos udzieli mi informacji.jestem obecnie na urlopie macierzynskim,ale chcialabym jeszcze zostac z corcia i ja powychowywac,jak to kest z urlopem wychowawczym,czy jest placone,ile mozna byc na tym urlopie,i czy moge sobie cos dorobic na takim urlopie.pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Karolina .....
(karolina09)
Początkujący
a jest tutaj urlop macierzyński a później wychowawczy?? hm.. pierwsze słysze.. a może coś się zmieniło?

z tego co wiem to jest tu jedynie FORELDREPENGER które przysługuje obojgu rodzicom.
- 3 tygodnie przed wyznaczonym porodem przysluguja wylacznie matce, niewykorzystane przepadaja
- 6 pierwszych tygodni po porodzie przysluguje wylacznie matce, o ile nie ma silnych powodow przemawiajacych za skroceniem tego okresu
- 10 tygodni z calosci okresu zasilkowego przysluguje wylacznie ojcu (fedrekvote - patrz watek o prawach ojca w zwiazku z narodzinami)
- pozostale 37/47 tygodni rodzice moga podzielic miedzy siebie wg wlasnego uznania.
a ty na jakich zasadach masz ten macierzyński?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
agnieszka latarska
(Agula511)
Wiking
witam.ja pracowalam zanim zaszlam w ciaze,potem bylam 5 miesiecy na zwolnieniu lekarskim,a po urodzeniu corci jestem na macierzynskim,myslalam w razie czego zeby isc potem na zasilek dla bezrobotnych bo mi przysluguje,ale jesli sama sie zwolnie z pracy to nie wiem czy NAV mi to uzna i przyzna mi ten zasilek,a pozatym wlasnie slyszalam ze jest urlop wychowawczy,z ktorego mozna skorzystac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Karolina .....
(karolina09)
Początkujący
jak się sama zwolnisz to kase dostaniesz po 3 mies. Nie ma tu urlopu wychowawczego. Masz tu tylko to na czym jesteś teraz i jak ci się skończy to posyłasz dziecko do przedszkola, albo zostaje ono w domu i dostajesz na nie kase a ty wracasz do pracy, albo jesteś w domu jak się zwolnisz. Ojciec może jeszcze iść na tacierzyński.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
zaneta k
(Versace)
Wiking
pappapermisjon 12 tyg nie 10.
Jesli zwolnisz sie sama dostaniesz zasiłek dopiero po 8 tyg(2 msc).
Na urlop wychowawczy mozesz iść,oczywiście niepłatny(maks rok czasu),to jest do uzgodnienia z pracodawcą......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
Tak jw do ustalenia z pracodawca. Jest tu urlop wychowawczy ale nie platny. Tylko macierzynski jest platny. Jest to chyba rok w ciagu 2 lat dziecka jakos tak. Jak znajde dokladne info to podam Ale nie dajesz wtedy dziecka do przedszkola i masz na dziecko 5 tys kr. Z mysla o tym zostalo to od bodajze sierpnia zwiekszone.+970kr barnetrygd

Kontantstøtte
Ikke bruk av barnehage 100 prosent 13-18 måneder 5 000 kroner 19-23 måneder 3303krone
Til og med 19 timer 50 prosent 2 500 kroner 1 652 kroner
20 timer eller mer Ingen kontantstøtte Ingen kontantstøtte Ingen kontantstøtte
www.nav.no/Familie/Kontantst%C3%B8tte
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok