Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

opieka helsestasjon - Norwegia

Czytali temat:
Małgorzata Kozłowska Marta Bethke Lukas .... Laurka Laurka halotunowa Justyna Kaha magdalena.ka Caroline90 Andre76 Łucja Krupa Tomkk (2731 niezalogowanych)
23 Posty
Kasia Pawłoś
(Kaila)
Wiking
Mamusie chciałabym zapytać o wasze doświadczenia i przy okazji podziellić się moimi na ww temat.
Czy nie sądzicie że pomoc/opieka jest nieco dziwna tzn dziecko powinno być bezpośrednio pod opieką pediatry?

Mojemu synkowi ok 1miesiąca zaczęła spłaszczać się główka po prawej stronie w wyniku tego że preferował od urodzenia tę stronę.Siostra na kontroli powiedziała że nie ma co się przejmować,często dzieci tak mają i do 3/4 miesiąca powinno samo przejść...

Otóż nie przeszło a wręcz pogorszyło się więc ruszyłam do przychodni (w międzyczasie poczytałam na forum co rodzice mogą robić aby dzidzi przekręcało główkę w pzreciwną) i prosiłam aby małego zobaczył pediatra...skierowali mnie do fizjoterapeuty-usłyszałamamo przejdzie

Ponownie ruszyłam do helse-po tygodniu przyjął mnie lekarz ogólny który zajmuje się dziećmi i w zasadzie popytał czy dziecko zachowuje się normalnie tzn.reaguje na rodziców,smieje sie itp i w koncu napisal list do poradni o wyznaczenie wizyty z pediatrą...dostałam list po dwóch tygodniach z datą 21 listopad!! ręce mi opadły

Całe szczęście że za kilka dni będe w PL i Szymka zobaczy pediatra.bardzo powoli główka mu się wyrównuje ale nie zawdzięczam tego opiece helsestasjon!

Nie wiem czy źle trafiłam bo mieszkam w małej miejscowości i o specjalistów tutaj trudno czy taki jest system w całej NO??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Widzę, że nie tylko my tak mamy. Ale ja akurat na lekarzy nie narzekam tutaj po za lekarzem rodzinnym.

My mamy taki sam problem, mój synus też wypreferował sobie tylko prawą stronę przez co ma spłaszczoną główkę. Nie wiem ile miesięcy ma Twoje dziecko, ale Nasz ma juz pół roku i jest ogromna poprawa. My dalismy znak zaraz 2 tyg po porodzie, bo główka już się trochę spłaszczyła ale połozna wysłała Nas od razu do fizjoterapeuty po tyg. Ona go obejrzała, pokazała ćwiczenia i co mamy robić, i mały sam główkę po czasie zaczął przekrecac na drugą strone. I ciagle chodzimy do fizjoterapeuty. Mały teraz woli lewa strone przez cwiczenia a głowka się kształtuje coraz lepiej. Ale i tak głowka ma czas do 2 roku zycia aby sie wykształcic, bo caly czas do tego czasu sie ksztaltuje.

A co do pediatry w Polsce, to nie opłaca się iść. Ja byłam w 3 miesiacu z synkiem, bo moja mama cciala aby dziecko zobaczyl polski pediatra i specjalista i wydała 150zł, bo najlepszy pediatra w moim miescie i przyjmuje prywatnie. Powiedział, że głowka rosnie prawidlowo, w Polsce nic by z tym nie zrobili i jedyne co moze mi jeszcze doradzic to zeby dziecko lezalo jak najwiecej na wznak a nie na zadnej ze stron. I , ze powinnam się cieszyc, że tam zaproponowali mi fizjoterapeute bo on cwiczeniami pomaga, bo dziecko moze miec przykurcz jednej strony po prostu i dlatego i trzeba to rozpracowac cwiczeniami. I tyle wyszło u pediatry. W Polsce uwazaja, że to normalne i sam sie ten problem rozwiaze.

Ja nie narzekam na ich opiekę i bardzo Nam pomogli i synuś z dnia na dzien ma coraz ładniejsza główkę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
www.cranialtech.com/index.php?option=com...nfo&Itemid=18#A7

www.klikk.no/foreldre/baby/article756550.ece
Jak przeczytasz arta to zrozumiesz, ze na pomoc helse nie masz co liczyc. Te pojeby uznaja, ze to sie samo naprawi

– I Norge er den generelle holdningen at dette ordner seg. Vel, jeg har sett barn og voksne med skjev hodefasong – hvor det ikke ordnet seg, sier Ute Imhof.

Podbij prywatnie do tej Ute Imhof
www.barnasfysioterapeut.no/

Edit: Dzis sie wybitnie nudze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
107 Postów
Bogusia K........
(Bogunia)
Początkujący
U mnie pojawił się ten sam problem mój 3 tyg synuś na z prawej strony płaską główke a z lewej takie jajko nie foremne i zawsze jak śpi przekręca główke na prawą strone mimo,że mu podkładam coś zawsze żeby miał prosto albo sama przekręcam na lewą strone. Myślałam,że to wystarczy ale teraz widze,że to poważniejsza sprawa i samo obracanie nie wystarczy

Tuptusiowa mogłabyś opisać jakie ćwiczenia robisz z swoim synkiem?
Dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Bogunia napisał:
U mnie pojawił się ten sam problem mój 3 tyg synuś na z prawej strony płaską główke a z lewej takie jajko nie foremne i zawsze jak śpi przekręca główke na prawą strone mimo,że mu podkładam coś zawsze żeby miał prosto albo sama przekręcam na lewą strone. Myślałam,że to wystarczy ale teraz widze,że to poważniejsza sprawa i samo obracanie nie wystarczy

Tuptusiowa mogłabyś opisać jakie ćwiczenia robisz z swoim synkiem?
Dzięki

Hamerykany mowio, ze lecza sie dopiero od 3 miech.

What ages do you treat?
We treat infants 3 to 18 months of age.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Bogunia mogę podać ale nie wszystkie da się opisać i trzeba byłoby pokazać. To raz a dwa jak najszybciej idź do fizjoterapeuty i niech on sprawdzi co jest. Czy to sa niewyrobione mięśnie lewej strony czy przykurcz. Bo to są różne wtedy ćwiczenia.

Optimus reaktywacja, nam norweska służba zdrowia pomogła tutaj bardzo szybko. Zależy na kogo się trafi. Takie jest moje zdanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Kasia Pawłoś
(Kaila)
Wiking
dokładnie zależy na kogo się trafi,Tuptusiowata miałaś to szczęście że zajęli się Tobą jak trzeba

byłam dziś po raz drugi u fizjoter (minęło 4 tyg od pierwszej wizyty) i powiedział że synio ma przykurczone mieśnie plecków - znów usłyszałam że trzeba czasu,samo przejdzie!!
pokazał jedno ćwiczenie - podczas codziennej zabawy z dzieckiem gdy lezy na pleckach delikatnie przyciskać główką tak aby broda opierała się o klatkę piersiową

a co do leczenia tego problemu w PL, moje kolezanki od pierwszych tygodni miały skierowanie do rehabilitanta - też zależy jak się trafi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
To nie ma reguły, mozesz źle trafić tutaj jak i w Polsce.

Nasz akurat miał niewyrobione mięśnie lewej strony. I mielismy cały zestaw ćwiczeń. I zawsze godzinę cwiczy z nim na wizycie. Na poczatku tez mielismy co 3-4 tyg wizyty a teraz co tydzein mamy, bo sa coraz wieksze postepy i chce go sprawdzac czesciej.

Moze powinnas zmienic fizjoterapeute? Która da wiecej cwiczen albo tylko to moze pomoc na przykurcz miesni pleckow.

Nam kazała jak najwiecej klasc na brzuszku, przekrecac głowkę, a jak nie to cale cialko, zadnych poduszek w lozeczku, ciagle na plasko, brac za raczki i lekko unosic do gory zeby glowka byla nadal oparta a potem z miesiacami jak juz trzymal glowke samodzielnie to odrywac od podloza. Ogolnie z kazda wizyta dawala nowe cwiczenie. Ktorych akurat nie jestem wstanie opisac, to bym musiala pokazac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok