Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

gdzie lepiej?? - Norwegia

Czytali temat:
Eryk Gibała (2746 niezalogowanych)
10 Postów

(trupik505)
Wiking
hej, przebywam obecnie w Norwegii <małe wakacje> (jestem w ciąży) niestety nie pracuje tutaj... mam pytanie..
Zostać i rodzić tutaj czy wrócić do Pl??? gdzie jest lepiej waszym zdaniem... nie znam języka tylko angielski.. jak to wogóle tutaj wszystko wygląda??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(trupik505)
Wiking
Mieszkamy teraz na pokoju u znajomych.. słyszałam- że jak by tu urodziło się dziecko to trzeba mieć swoje mieszkanie i trzeba znać język norweski? ( przychodzą takie 2 babki i wszystko sprawdzają czy to prawda? - a jeśli coś im nie pasuje to mogą zabrać dziecko??) czekam na odpowiedzi . pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(trupik505)
Wiking
hahaha no tak czesio nic nie wie;D .. rozejrzałam się i dla mnie może być
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Żeby tutaj rodzić musisz mieć załatwiony numer personalny i pozwolenie na pobyt. Inaczej za wszystko płacisz kolosalne ceny.

A tych papierów nie wydają od tak sobie, że chcesz tu rodzić i koniec.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(trupik505)
Wiking
no wiem że trzeba .. jak długo to się załatwia??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(trupik505)
Wiking
a co z tą opieką społeczną.. można być na 1 pokoju z dzieckiem czy nie?? w Pl to bez znaczenia nie wiem jak tutaj??
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
trupik505 napisał:
Mieszkamy teraz na pokoju u znajomych.. słyszałam- że jak by tu urodziło się dziecko to trzeba mieć swoje mieszkanie i trzeba znać język norweski? ( przychodzą takie 2 babki i wszystko sprawdzają czy to prawda? - a jeśli coś im nie pasuje to mogą zabrać dziecko??) czekam na odpowiedzi . pozdr.
musisz miec numer personalny norweski.... zeby miec porod jak i prowadzenie ciazy za darmo....

a co tam jeszcze u was na pokoju mowia??? podziel sie tymi bajkami... dwie panie przychodza i zabieraja dziecko.... a dwoch panow nie przychodzi i nie sprawdza jak i czym sie jezdzi i nie zabieraja aut na PL blachach?? bo ja tak slyszalem tez.....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(trupik505)
Wiking
wiesz <yatsek> nie wiem jak tu jest dlatego się pytam.. usłyszałam coś od kogoś i wolę się upewnić... dlatego nie wiem czy to są bajki czy mity czy jeszcze coś innego...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jestes przyszla matka..... zastanow sie na szybko: co po porodzie... gdzie bedziesz mieszkac, czy bedzie Cie stac a utrzymanie dziecka tutaj!!!! podroz z oworodkiem do PL chyba nie wchodzi w gre?? co z lekarzem prowadzacym??? tutaj chodzisz aly czas na usg i lekarz mma wglad w Twoja historie porodu... przyjedziesz pod koniec to moze sie zdazyc tak ze nie zauwaza powiklan na przyklad.... to samo w druga strone.... jestes w NO caly czas i dziecko prowadzone przez lekarza pierwszego kontaktu nagle w 7 miesiacu ciazy jedzie do PL..... tam nowy juz lekarz nie wie w jaki sposob przebiegala ciaza... latwo cos przeoczyc albo o czyms zapomniec... bo tutaj troche inaczej to robia jak w PL....

ps. jesli chcesz zostac: to nie mysl o socjalu dla siebie.... bo tutaj ciaza to naturalny stan rzeczy a nie jak w PL choroba: urlopy, bolaca glowa itd.... stad tez ten lekarz pierwszego kontaktu... no i jesli chcesz zostac: ucz sie norweskiego!!!! jak sie dogadasz pozniej ze swoim dzieckiem??? i z rodzicami w przedszkolu.....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Najpierw musisz miec pozwolenie na pobyt na który czekać ok 3tyg, potem starasz sie o numer personalny 3 tyg. Bez numeru nie jestes wstanie wybrać lekarza który będzie prowadził Twoja ciąże.

A żeby otrzymać numer najpierw musisz miec pozwolenie na pobyt. Nie da się na odwrót. A oni do pozwolenie mają spore wymagania. Nie załatwisz tego tylko dlatego, że chcesz tutaj rodzić. Nie pamietam teraz dokładnie jakie kryteria trzeba spełniać do pozwolenia na pobyt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok