dajmon12 napisał:
Niedlugo zostane mama i zastanawiam sie jakie nazwisko dac mojemu dziecku?Jestem w zwiasku ale na razie z partnerem nie zamierzamy go legalizowac,chce zeby nasze dziecko nosilo nazwisko ojca,czy to jest tu w norge mozliwe?czy lepiej zeby mialo i moje i ojca nazwisko,prosze o porade jak lepiej......bo juz sama nie wiem
Trudna decyzja , pomimo iż Nasze społeczeństwo jest coraz bardziej tolerancyjne na takie sprawy .
A i w Dowodzie nie wpisuje się już iż dziecko jest Panieńskie.
---
Niemniej , wszędzie w innych dokumentach , będzie stało zawsze Nazwisko po Matce . Brak ojca -Nieznany.
---
Modne są ostatnio nazwiska dwuczłonowe ... podkreślające właśnie , Owoc ze związku dwóch niezależnych Osobowości .
---
Ogólnie kolejność nazwisk nie ma znaczenia , niemniej dobrze jest przyjrzeć się , jak Ono brzmi w zestawieniu z imieniem dziecka ... , by nie było śmiesznie ...lub trudne od wymówienia .
Przykład na podstawie znanego nazwiska polityka :
- Janusz Korwin Mikke ------ Janusz Mikke Korwin ...
Co prawda , jesteśmy przyzwyczajeni już do pierwszego szyku ... niemniej to tylko przykład .
Ponadto z czasem , wiekiem i różnymi zawirowaniami rodzinnymi... Ojciec / Rodzina , nie będą w stanie wyprzeć się Potomka ...