Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

opieka zdrowotna w bergen po operacji niemowlaka - Norwegia

Czytali temat:
Caroline90 (624 niezalogowanych)
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
witam.pracuje w norge od 2 lat i niedawno urodzilo mi sie dziecko.Zona wraz z nim mieszkaja w polsce.synek przeszedl skomplikowana operacje ukladu moczowego. Chcialbym synka wraz z zona sprowadzic do norwegii ale syn wymaga specjalistycznych badan.czy opieka medyczna w norge jest godna polecenia?opinie sa rozne ale nie wiem jak jest z leczeniem niemowlat. Moze lepiej by zostali w pl? Chcialbym tu zostac ale sa sprawy wazne i wazniejsze wiec rozwazam i powrot bo rodzina jest najwazniejsza.z gory dziekuje za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
852 Posty

(kasiar12)
Maniak
Nie wiem jak wyglada opieka niemowlaka po operacji, ale moja Zuzia urodzila sie jako wczesniak i miala problem z przyswajaniem tlenu i z odruchem ssania, co do opieki nad nia to ja bylam zadowolona, zrobili jej mnostwo badan (EKG, zdjecia RTG itd.) ale jak to wyglada po operacji to musialbys sie dowiedziec u lekarza lub w szpitalu.
Ja tu jestem krotko- za wiele nie moge pomoc, ale moze inne dziewczyny cos wiedza wiecej! pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
dzieki za odp. zawsze to jakies slowo "za". synek ma obustronne wodonercze z moczowodami olbrzymimi i refluks IV i V stopnia. mial wykonane przetoki obu nerek.czekamy teraz na wyniki wydolnosci nerek a potem juz tylko kontrole. i wlasnie o nie mi chodzi.czy jest tu jakis oddzial nefrologii gdzie owe kontrole stanu nerek moglibysmy przeprowadzac?i czy wrazie "w" sa w stanie prowadzic az tak rozlegla chorobe?Nereczki malego pracuja dobrze ale jest ryzyko ich utraty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Powinienes pojsc do swojego lekarza rodzinnego i z nim porozmawiac.
Opieka zdrowotna w Norwegii jest ogolnie taka sobie, dlugie, kilkumiesieczne kolejki jezeli ma sie skierowanie do specjalisty (dotyczy to rowniez dzieci). Plusem jest to, ze ludzie sa mili, uprzejmi lekarze i pielegniarki, nikomu nie trzeba nic dodatkowo dawac (do kieszeni). Minusem jest, ze nic szybko sie nie zalatwi. Dlatego wiec powinienes pojsc do swojego lekarza i u niego sie dokladnie wszystko dowiedziec. Jezeli syn jest powaznie chory, to nie mozesz czekac miesiac czy dwa (a moze nawet dluzej) zanim syn wejdzie do "systemu". Moze jest mozliwosc zaczecia tego wszystkiego, zanim zona z synem przyjedzie do Norwegii. Pozniej to juz idzie swoim torem i nie trzeba sie zbytnio wysilac.
No i pewnie zalezy gdzie mieszkasz, sa szpitale i szpitale.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
i chyba tak zrobie.jeszcze musze zalatwic sobie lekarza rodzinnego.od 15 lat nie chorowalem i nie czulem takiej potrzeby.doczytam na forum gdzie owego znalezc i sprobuje to wszystko powiedziec.choc ciezko mi bedzie mu to wszystko przekazac,ciezko mi mowic to po polsku: Jestem chyba skazany na przetlumaczenie historii choroby na norweski a jest tego duuuuzo
Musze zalatwic to jak najszybciej Dziekuje za odp
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Moze nie trzeba od razu tlumczyc wszystkiego. Moze na poczatek wystarczy diagnoza, zaswiadczenie o przebytej operacji oraz zalecenia lekarza jezeli chodzi o przyszle leczenie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok