Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Antena satelitarna - Norwegia

1 Post
Jacek Wrobel
(Jacek.W)
Wiking
Czesc.
Administrator osiedla nakazal zdjecie anteny satelitarnej na podstawie regulaminu osiedla.
Podobno sa przepisy pozwalajace cudzoziemcom na posiadanie tego urzadenia. Prosze Was o pomoc w tym temacie.
Jacek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
NIe jestem na sto procent pewien ale jesli masz zakaz zawieszenia anteny to dostawca telewizji powinien dostarczac ci program z twojego kraju. Tak bylo w niemczech. Jak masz balkon to mozesz sobie postawic antena na statywie i tego ci nie moga zabronic. Zgodnie z prawem masz miec mozliwosc ogladania programu z twojego kraju. Ale jak to wyglada w praktyce tego nie wiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
101 Postów
Zekke Zekke
(Karla)
Początkujący
Nie można wywozić tunera z Polski ani korzystać z oferty poza terytorium Polski coz takie prawo choc w praktyce wyglada to oczywiscie inaczej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
krzysztof paradoks
(paradoks)
Nowicjusz
Dareknorge napisał:
NIe jestem na sto procent pewien ale jesli masz zakaz zawieszenia anteny to dostawca telewizji powinien dostarczac ci program z twojego kraju. Tak bylo w niemczech. Jak masz balkon to mozesz sobie postawic antena na statywie i tego ci nie moga zabronic. Zgodnie z prawem masz miec mozliwosc ogladania programu z twojego kraju. Ale jak to wyglada w praktyce tego nie wiem.

Zgodnie z jakim prawem? To jest ciekawe!!!
Dekoderow rzeczywiscie nie wolno wywozic poza granice PL co jest zawarte w regulaminie czy to Polsatu czy Canal+ czy innych.Dodam jeszcze ze korzystanie z Polskiej tv nie zwalnia nas od placenia abonamentu w Norge.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Karla napisał:
Nie można wywozić tunera z Polski ani korzystać z oferty poza terytorium Polski coz takie prawo choc w praktyce wyglada to oczywiscie inaczej.

Racja, każdy operator TV sat ma taki przepis co do wywożenia anteny poza terytorium PL (prawo międzynarodowe).
W no można bardzo łatwo rozpoznać gdzie mieszkają Polacy, po antenach na domach
Pozostają jeszcze kanały nadawane na cały świat TV Polonia itp. może o to chodzi?
Sam pierwsze słyszę o takim przepisie o dostępie do tv narodowej?

W pakiecie canalDigital miałem kiedyś tv polonia i zabrali, może by tak zawalczyć o dodanie tego z powrotem?
Gdybym tylko jeszcze tv oglądał
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
Interpretacja mojego postu dla Karli:

Chodzi o to ze dostawca telewizji musi zapewnic ci dostep do co najmniej jednego programu z twojego kraju.

A tu kolegze chodzi o to ze mu kazali zdjac antene i nie wie chlopak co ma zrobic.

Co do wysylania zestawu poza granice kraju to chyba kazdy wie o tym. No chyba ze nie czytal tego co podpisuje. A to swiadczy ze podpisuje dokument nie znajac jego tresci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Jacek.W napisał:
Czesc.
Administrator osiedla nakazal zdjecie anteny satelitarnej na podstawie regulaminu osiedla.
Podobno sa przepisy pozwalajace cudzoziemcom na posiadanie tego urzadenia. Prosze Was o pomoc w tym temacie.
Jacek.

Jeżeli regulamin osiedla / wspólnoty zabrania wieszania anten na budynkach to raczej tego nie ominiesz.
Możesz sobie zawsze wewnątrz mieszkania zamontować antenę i oglądać telewizję przy otwartym oknie, tego zabronić Ci nie mogą.
Nie rozumiem co ma dostawca telewizji do tematu postu i to czy można wywozić dekoder za granicę
Nawet gdyby norweską telewizję przez satelitę ściągał to też musiałby antenę usunąć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
Grzes203 napisał:
Jacek.W napisał:
Czesc.
Jacek.

Jeżeli regulamin osiedla / wspólnoty zabrania wieszania anten na budynkach to raczej tego nie ominiesz.
Możesz sobie zawsze wewnątrz mieszkania zamontować antenę i oglądać telewizję przy otwartym oknie, tego zabronić Ci nie mogą.
Nie rozumiem co ma dostawca telewizji do tematu postu i to czy można wywozić dekoder za granicę
Nawet gdyby norweską telewizję przez satelitę ściągał to też musiałby antenę usunąć.

Grzes jako obywatel innego kraju masz prawo do ogladania jednego programu w telewizji. Czytaj uwaznie bo pisalem ze moze umiescic antene na balkonie na statywie i tez mu nic nie zrobia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Zarządcy osiedli mieszkaniowych ustanawiają takie przepisy ponieważ ich zdaniem antena nie pasuje do wyglądu budynku lub niszczy elewację. Czasem jest możliwość zamontowania talerza na dachu (jeśli dach jest płaski) i jest przygotowana instalacja do tego celu.

Dareknorge napisał:
Grzes jako obywatel innego kraju masz prawo do ogladania jednego programu w telewizji...

Skoro uważasz że jest taki przepis to chwała królowi za to, nie będę się o to sprzeczał bo nie chce mi się tego szukać.
Nawet jeśli masz Darku rację to nasz bohater wątku Jacek musiałby sobie zakupić abonament telewizyjny u lokalnego dostawcy i wtedy dochodzić swoich praw jeśli ten dostawca nie miałby w ofercie wspomnianego przez Ciebie jednego programu po polsku.
Nie ma to nic wspólnego z wieszaniem na balkonie anteny telewizyjnej.
Pozostaje zdjąć antenę lub zmienić mieszkanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
krzysztof paradoks
(paradoks)
Nowicjusz
Grzes203 napisał:
Zarządcy osiedli mieszkaniowych ustanawiają takie przepisy ponieważ ich zdaniem antena nie pasuje do wyglądu budynku lub niszczy elewację. Czasem jest możliwość zamontowania talerza na dachu (jeśli dach jest płaski) i jest przygotowana instalacja do tego celu.

Dareknorge napisał:
Grzes jako obywatel innego kraju masz prawo do ogladania jednego programu w telewizji...

Skoro uważasz że jest taki przepis to chwała królowi za to, nie będę się o to sprzeczał bo nie chce mi się tego szukać.
Nawet jeśli masz Darku rację to nasz bohater wątku Jacek musiałby sobie zakupić abonament telewizyjny u lokalnego dostawcy i wtedy dochodzić swoich praw jeśli ten dostawca nie miałby w ofercie wspomnianego przez Ciebie jednego programu po polsku.
Nie ma to nic wspólnego z wieszaniem na balkonie anteny telewizyjnej.
Pozostaje zdjąć antenę lub zmienić mieszkanie.

Grzes a wyobrazasz sobie ze pan x pzychodzi do dystrybutora np canal digital i mowi:
-Dzien dobry jestem z yyyyyyy wlasnie chcialbym zakupic Wasz dekoder ale musicie mi w ofercie programowej zapewnic jeden kanal w ojczystym jezyku.
lub
-Drogie NRK poniewaz przyjechalem do Waszego kraju zadam Tv w ojczystym jezyku w ofercie programowej!!!
Co do wieszania anten z tego co ja pamietam cale centra miast sa objete takim zakazem oraz wiekszosc tzw po polskiemu osiedli czy wspolnot.To informacje sprzed paru lat moze sie cos zmienilo ale watpie.Osobiscie taki zakaz uwazam za uzasadniony przy takiej rotacji uzytkownikow mieszkan.W wielu budynkach po pare mieszkan jest tylko i wylacznie na wynajem i lokatorzy zmieniaja sie co kilka lat a bywa nawet ze co kilka miesiecy wiec co lokator to antena??? No i jeszcze estetytyka zewnetrzna.Kazdy z nas pamieta lata swietnosci talerzy na naszych Polskich domach,napewno nie raz sami potem z tego sie smialismy.Oczywiscie tutaj najwieksza role odgrywaja pieniadze i Norwegowie to wiedza ustanawiajac reguly postepowania i prawa.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok