Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Antena satelitarna-potrzebna pomoc ! OSLO - Norwegia

1635 Postów
Maniak
poszukuje kogos kto ustawi antene polsatu, pilne.
Najlepiej ktos zajmujacy sie tym profesjonalnie bo jest problem z namierzeniem sygnalu i trzeba miec cyfrowy miernik (profesjonalny)

z gory dzieki za info !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
312 Posty
M D
(Mikael)
Stały Bywalec
Satke mozesz ustawic samemu..sam niedawno to przerabialem
Po pierwsze sprawdz czy antena skierowana na poludnie nie napotka na drodze jakis budynkow, dzrzew itp.
Kierunek poludniowy okreslisz patrzac na slonce miedzy 12a13 czasu letniego http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/czasaz.html ewentualnie kompas z biltemy
Nastepnie ustawiasz elewacje czyli kat nachylenia anteny w pionie-w oslo bedzie to ok.22st..ustawiasz na podzialce anteny i delikatnie skrecasz..
Teraz szuksz sygnalu przekrecajac antene delikatnie w prawo lub lewo ale DELIKATNIE..
Kiedy zlapiesz sygnal z Hotbirda skrecasz mocniej antene. Pozostaje jeszcze ustawienie konwertera ktory odpowiada za jakosc( najwazniejsza sprawa).
W oslo bedzie to odchylenie konwertera delikatnie w prawo-jakies 2st (patrzac na przod anteny)..mozesz tez sprobowac przesuwac konwerter w "lapie"do przodu albo do tylu..
Pamietaj ze lepiej miec slabszy sygnal kosztem wyzszej jakosci sygnalu.
Pokombinujesz troche to uda Ci sie samemu to zrobic.. Powodzenia!

ps.tu znajdziesz bardziej obrazowa forme tego co napisalem

http://www.satlex.de/pl/azel_calc-params.html?satlo=13.0&user_satlo=&user_satlo_dir=E&location=59.91%2C10.73&la=59.91&lo=10.73&country_code=no&diam_w=75&diam_h=80

ewentualnie wzkazowki telewizji N

http://www.tvsat.pl/obiekty/sam%20mozesz%20zainstalowac%20antene%20n.pdf
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Justyna x
(justyna85)
Początkujący
anntena to nie problem wieć nie musisz szukać kogos kto się tym zajmuje profesjonalnie , my instalowaliśmy sami sobie cyfre + , mamy też miernik który działa bez zarzutu ale nie wiem ale czy jest profesjonalny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
serdeczne dzieki za informacje. Problem polega dokladniej na tym, ze mialem 3 drzewa przed domem w kierunku 13 na wschod, drzewa juz zostaly sciete..ale jest jeszcze domek sasiada i...tutaj jest wlasnie problem, bo mozliwe ze dom zakloca sygnal. Zanim sie nie przeprowadzilem sam ustawialem antene i w sumie nie bylo problemow, tutaj jest problem....trzeba sprawdzic czy wogole jest sygnal :/ ....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
312 Posty
M D
(Mikael)
Stały Bywalec
BiZi napisał:
drzewa juz zostaly sciete..ale jest jeszcze domek sasiada i...

Tez zetnij ewentualnie zburz!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Mikael napisał:
BiZi napisał:
drzewa juz zostaly sciete..ale jest jeszcze domek sasiada i...

Tez zetnij ewentualnie zburz!!!

myslalem o podpaleniu..hahahaha..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(norwegia73)
Wiking
witam ja mialem podobny problrm .
W oalo gdzie mieszkałem wczesniej nie bylo problemu z ustawieniem , przeprowadilem sie do Drobak i musiałem nabyc nową antene ustawialem na mierniku caly tydzien i nic , a okazało sie ze antena musi byc dosyc mocno skierowana w dół a przeszkadzał temu uchwyt który nie pozwalal skierowac jej niżej musiałem zrobic uchwyt na którym mogłem zamontowac antene od dołu zeby nie przeszkadzało w skierowaniu jej na dół i odrazu złapalem sygnał bez problemu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
312 Posty
M D
(Mikael)
Stały Bywalec
antena powinna byc wychylona delikatnie w gore (te 22stopinie na podzialce)..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Janusz dj.janek
(dj.janek)
Wiking
Jesli posiadasz antene polsatu a tak sądze to ustaw ja na 22 stopnie pod warunkiem że masz maszt umocowany dokładnie w pionie. Jeśli jest antena np. z Biltmy to czasza musi byc skierowana-pochylona w dół i to znacznie a kąt jaki jest pokazywany na blaszce z boku w takiiej jakby kropli wody to 10, 20 akurat dla anteny biltemowskiej. ja mam ustawiona tak :
Latitude: 59.9507°
Longitude: 10.9131°

Satellite: 13.0E Hot Bird 6, 8, 9
Elevation: 22.0°
Azimuth (true): 177.6°
Azimuth (magn.): 175.6°

Posiadam równierz miernik i paru osobm juz pomogłem i jakoś nie jest on specjalnie profesjonalny ale daje rade.

pozdrawiam Janusz
gg 3663328
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(Egon79)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok