Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

aparat fotograficzny - Norwegia

Czytali temat:
tomasz xxxx machbarbara Landi karolina .... Paula Wa Krzysztof Sikorski Marcin A (5650 niezalogowanych)
24 Posty
Łukasz .
(Hooki)
Wiking
Czesc
Mam do Was takie pytanie. Gdzie lepiej kalkuluje się kupić aparat fotograficzny w Polsce czy w Norwegii?
Był bym wdzięczny za przykładowe ceny (linki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Taniej w Polsce, ale lepiej w Norwegii, bo masz 5 lat gwarancji i nie będą w razie awarii robić problemów w stylu: to przez złe użytkowanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
gama28 napisał:
Taniej w Polsce, ale lepiej w Norwegii, bo masz 5 lat gwarancji i nie będą w razie awarii robić problemów w stylu: to przez złe użytkowanie.

No tak przy cenach są dość znaczące różnice

www.pixmania.com/no/no/4193857/art/panas...c-gh1keb-r-rodt.html

cena z gwarancją na 5 lat to 12 500NOK czyli 600PLN (gwarancja 2 lata 11000nok czyli 5500)

a w PL

allegro.pl/item943550673_panasonic_gh1_1..._kup_teraz_4380.html

4300pln gwarancja 2lata

więc nie wiem czy to takie opłacalne?

Ja mam lumix fz7 i już 4 lata działa bezproblemowo.

Wstawiłem te linki może mi ktoś podpowie coś na temat tego aparatu czy warto?
gabaryt mniejszy od lustra(tachać coś w góry to i 100gram sie czuje po 5km a ja to amator jestem więc może to być dobry kompromis pomiędzy czymś takim a lustrzanką?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Tomasz D........
(Dranas)
Wiking
Proszę sobie coś wybrać.
www.maniatestowania.pl/Kategoria/Lustrzanki-cyfrowe_testy__618

Ja nie będę doradzał, bo ja jestem tradycjonalistą.
Lubie zapach kliszy.

Tylko dziwnie się ludzie na mnie patrzyli jak zmieniałem film w czasie skoków w sobotę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Dranas napisał:
Proszę sobie coś wybrać.
www.maniatestowania.pl/Kategoria/Lustrzanki-cyfrowe_testy__618

Ja nie będę doradzał, bo ja jestem tradycjonalistą.
Lubie zapach kliszy.

Tylko dziwnie się ludzie na mnie patrzyli jak zmieniałem film w czasie skoków w sobotę.

Yes, yes, yes! Fotografia cyfrowa ma szansę nigdy nie dorównać analogowej. Ja używam obecnie do netu, foto i filmy - telefon komórkowy; dla siebie, filmy - kamera HD, foto - klasyczne lustrzanki i kompakty. We wspólnej lodówce, na mojej półce leżą negatywy zamiast żarcia .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Sławomir Ch
(icegrub)
Wiking
Gdzie lepiej kalkuluje się kupić aparat fotograficzny w Polsce czy w Norwegii?
Wszystko zależy od kursu Nok, ceny zakupu w Norwegii a także możliwości odliczenia sobie vatu czy jak to się tam nazywa? Ja kupuję w Norwegii i mam z tego korzyść, oczywiście nowe aparaty w Norwegii są ciut droższe niż w Polsce, ale za to używane aparaty fotograficzne i obiektywy można kupić dużo taniej niż w Polsce. Wybór należ do Ciebie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Wiking
taki przykład zestawu

Canon EOS 50D - mam 40
Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
Canon EF 100-400 f/4.5-5.6 L IS USM
Samyang 8mm f/3.5
Canon Speedlite 430EX II
Manfrotto 190X Pro + 804RC2

interesuje nasz nowy sprzęt, więc tylko taki sprzęt porównywałem w sklepach internetowych i wyszło że w Polsce trzeba wydać 13 500 PLN a w Norwegii 36 000 NOK

można sobie łatwo policzyć że za różnicę (po dzisiejszym kursie) masz w Polsce jedno zajebiste szkło więcej

ale np. wyjazd specjalnie po kupno samej lampy błyskowej
Canon Speedlite 430EX II 900 PLN lub 2000 NOK wygląda raczej na mało opłacalny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Marcin :)
(Marcinlbn)
Początkujący
Ja też planuję zakup aparatu i z mojego rozeznania wychodzi że nawet jakby dostać zwrot podatku w Norwegii to i tak drożej wyjdzie niż w PL. Gwarancja na 5 lat... a kto będzie używał aparat przez 5 lat.... 3 to dużo przy obecnym postępie technologicznym ;]

Polecam sprawdzić ceny w UK, ostatnio funt bardzo poleciał i zakupy w UK stały się bardzo atrakcyjne;] Przy większych zakupach myślę że opłacałoby się wybrać tam ;]
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
312 Posty
M D
(Mikael)
Stały Bywalec
Link do cen-mozna sobie porownac po ile stoja w norge

Cyfrowe http://old.prisguide.no/cat.php?cat_id=6

Lustrzanki http://old.prisguide.no/cat.php?cat_id=54
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Sławomir Ch
(icegrub)
Wiking
Tak jak napisałem wcześniej, jeśli chodzi o nowe aparaty i akcesoria fotograficzne praktycznie się to nie opłaca, jeśli chodzi a używane owszem tak. Ostatnio widziałem obiektyw
Canon 70-200 USM który kosztował 5000x 0.481= 2405 Pln, w Polsce kosztuje od 3200 wzwyż, takze
Canon 1dMK II przebieg ponad 50ty cena 4500x 0.481= 2160pln, w Polsce około 4000-5000
Canon 40d cena podobna w Norwegii jak i w Polsce
Canon 5d cena 6500x0.481=3120 w Polsce 4000-4500.
Jeśli kogoś interesują oczywiście używane? Ale powiem że dziś jak ktoś napisał wcześniej aparaty zmieniają się niesamowicie i ceny przede wszystkim i nie warto gonić za nowościami, po prostu kupić jeden konkretny aparat i nie czekać aż wyjdzie lepszy i ubolewać tylko robić zdjęcia!
W sumie to fotograf robi zdjęcia nie aparat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok