jasta102 napisał:
Artur9 napisał:
Pisząc teraz tą wiadomość dotarło do mnie iż one Cię jeszcze bardziej nakręcają więc jedyne co mogę robić to apelować do reszty opanowanej emocjonalnie tutaj ludzi aby nie reagowali na te idiotyzmy.
Polaku
dziękuję za skrupulatne czytanie mojej twórczości i nakręcenie mnie
natomiast do reszty tutaj myślących i opanowanych emocjonalnie apeluję aby była czujna
w ubiegłym tygodniu w NRK już minister norweski groził, że Królestwu raczej grozi spowolnienie gospodarcze
tak całkiem wszystko do końca nie jest ustalone, ale ceny ropy już nieprędko wrócą na dawne poziomy
co zatem
norweska bańka z cenami nieruchomości może bardzo szybko pęknąć jak i bańka z wygórowaną opieką społeczną
i np decyzja o zakupie domu teraz, bądź przeprowadzce do Noreg to może być pętla na łeb
czy jak to się mawia w Polszy kołtun
Ja uważam że jest to normalny postęp w cywilizacji, powoli przechodzimy na inne paliwa energetyczne, wprowadzane są nowe technologie. Zobaczymy to w przyszłości czy ustanie globalne ocieplanie klimatu, czy będziemy mieć pokój na Ziemi. Na razie przez zagrożenia wojenne w niektórych krajach, destabilizacja na rynkach roznosi się jak fala uderzeniowa od wybuchu. Norweskie państwo jestem małym narodem może za mocno rozpieszczonym przez nadmiar kasy ale rozsądnie bardzo dużo zaoszczędzili wiedząc że przyjdą ciężkie czasy. Dobrze też zainwestowali w rozwój infrastruktury może w zbyt powolnym tempie ale w takim położeniu skalistym ciężko coś szybko stworzyć. Myślę że w przyszłości w Norwegii powinny spaść ceny paliwa a co za tym idzie żywności, może podrożeć prąd. Rząd będzie szukać jakiś sposobów aby gospodarka nie straciła normalnego tępa rozwoju. Myślę że stworzą jakieś ulgi w podatkach, jakieś odliczenia albo dofinansowania w rozwój nowych technologi, nowych gałęzi przemysłu. My Polacy jesteśmy nauczeni przez naszych przodków przetrwać ciężkie czasy, mamy ogromny zapał aby szukać innych miejsc aby żyć w miarę godnie i na poziomie. Jak zwykle będziemy bardzo dużo narzekać ale poradzimy sobie w każdych warunkach.
Ja tutaj w Norwegii jestem dlatego że jest spokój że mam zdrowy klimat, zachwycające krajobrazy. A pracę można wszędzie znaleźć, kwestia zaakceptowania stawki do normalnych warunków życia. Nie ma co popadać w panikę, różne kryzysy przechodziliśmy. To co spada kiedyś na pewno się podniesie. Teraz jak korona jest niska warto inwestować w Norwegii. Powodzenia