Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Stłuczka na drodze-pytanie do mechanika/blacharza! - Norwegia

Czytali temat:
Wywalone Mam (2140 niezalogowanych)
25 Postów
Kuba Buba
(ElMagiko)
Wiking
W drodze do pracy w piątek zatrzymałem auto przed zjeżdżającymi w lewo pojazdami, niestety, panienka jadąca VW Polo za mną zagapiła się i przywaliła soczyście w tył mojej Mazdy. Efekty widać poniżej-Ona już nie pojedzie nigdzie tym autem, poważnie uszkodziła sobie przód, zgubiła płyn z chłodnicy, u mnie nie tak źle.

Teraz jest taka historia, ze czekam tylko na kontakt z Jej ubezpieczycielem, ale możliwe, że będzie chciała pokryć szkody sama, jako że ma ledwo 20 lat, a młodzi mają spory udział własny w takich wypadkach z własnej winy.

Pytam zatem ile można dostać odszkodowania lub ile pieniędzy zażądać? Poniżej zamieszczam zdjęcia i listę uszkodzeń w moim pojeździe:

-wgniecenia i rysy na klapie tylnej, klapa do malowania lub wymiany
-zderzak peknięty i zrysowany, raczej tylko wymiana
-wydech dostał i poszedł do przodu, teraz lubi bić w podłogę i buda przenosi wibracje, wydech do naprawy/wymiany

W zasadzie nic u mnie takiego się nie stało poza głośniejszą pracą wydechu
Proszę osoby znające temat o choćby nakreślenie kosztów lub ile żądać

Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
ElMagiko napisał:
Pytam zatem ile można dostać odszkodowania lub ile pieniędzy zażądać? Taka sprawe zalatwia sie przez ubezpieczalnie. Czyli naprawa twojego samochod jest oplacana przez ubezpieczenie dziewczyny. Pozniej ona dostaje od swojej ubezpieczalni rachunek, ktory moze od razu zaplacic - wtedy nie traci dziewczyna bonusu, ani nie placi wkladu wlasnego itp. Jezeli dziewczyna nie ma pieniedzy, to wtedy tego rachunku nie placi, za to ma zwiekszone oplaty roczne ubezpieczenia i traci cos tam z bonusu.
Tak to wyglada w praktyce.

Osobiscie radzilabym ci wszystko zalatwic przez ubezpieczenie, no chyba ze masz tak stary samochod, ze wezmiesz te pieniadze od dziewczyny do kieszeni i nic nie bedziesz naprawial, lub cos tam zrobisz mniejszym kosztem.
Jednoczesnie jezeli sprawa nie idzie przez ubezpieczenie, to ryzykujesz, ze nie dostanisz nic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Kuba Buba
(ElMagiko)
Wiking
Eliza, wiem, ze lepiej i bezpieczniej przez ubezpieczalnię, nie wiem tylko co zaproponuje ubezpieczalnia-kasa czy naprawa, mnie jest to w zasadzie obojętne, chociaż wiadomo, kasa lepsza. W takim stanie auta moge normalnie jeździć, wziąć odszkodowanie i taniej naprawić w Polsce cały prawy bok, przerysowany zimą na barierce

Nadal szukam odpowiedzi na zasadnicze pytanie ile może wynieść wycena wymienionych przeze mnie szkód, choćby orientacyjnie. Znajomi mówią, że taka stłuczka to jak los na loterii i warto to dobrze ząłatwić, bo to idzie w grube tysiące tutaj. Mojne auto to Mazda 626 2000 rok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
eee jak 2000 rocznik to niech dziewczyna kupi spreya i po malowaniu zostanie na noc obydwoje będziecie zadowoleni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
to bedzie musial doplacic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
134 Posty
Stały Bywalec
troszke farby ,zobaczyc co tam z rurka czy dziura ze starosci czy tylko uchwyty do wyprostowania.

podjechac do warsztatu popytac za ile naprawia i gotowe
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
auto blacha blokada
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Kuba Buba
(ElMagiko)
Wiking
vcds1 napisał:
troszke farby ,zobaczyc co tam z rurka czy dziura ze starosci czy tylko uchwyty do wyprostowania.

podjechac do warsztatu popytac za ile naprawia i gotowe

Ehh, tak zrobię, nie mam wyboru, skoro poza durnowatym trollowaniem mało na tym forum wartościowej pomocy. Dzięki i tak.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok