Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

kolejność rzeczy - Norwegia

Czytali temat:
(4758 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Najpierw kąpał się pan domu. Potem do wanny z tą samą wodą wchodziła jego małżonka. Następnie dzieci, po nich pies jaśniepaństwa, a na końcu, jeśli miała na to ochotę - służąca.
........
Zaczyna się od Niemca, Francuza czy innego Holendra, który kupuje nowiutkie auto prosto z taśmy montażowej. Pojeździ nim kilka lat, po czym sprzedaje, jeszcze odrobinę pachnące fabryką, swojemu biedniejszemu rodakowi. Pojazd wiernie służy nowemu właścicielowi, przechodzi różne koleje losu, uczestniczy w jednej czy drugiej stłuczce albo i poważniejszej kraksie, aż wreszcie trafia w ręce rezydującego pod Berlinem, Hamburgiem, Amsterdamem rzutkiego przedsiębiorcy z tureckim, serbskim, albańskim rodowodem
Ów doświadczony człowiek interesu jest już umówiony z kolegą z Polski, swoim stałym partnerem w biznesie. Nad Wisłą samochód zostaje odpicowany, zgodnie z oczekiwaniami klienteli odmłodzony licznikowo, pozbawiony śladów bolesnej przeszłości i zapachów, nijak już nie przypominających tych fabrycznych, po czym wystawiony na sprzedaż jako superokazja po niemieckim emerycie. Jego nabywca cieszy się ze starej-nowej fury, którą może zaimponować otoczeniu. Podobnie zadowoleni są kolejni jej użytkownicy. Absolutnie bezwypadkowe auto (czy, jak się to często dzisiaj czyta w ogłoszeniach: "autko" w full wypasie, do jazdy, nie wymagające wkładu finansowego, tylko z drobnymi poprawkami lakierniczymi, za jedynych kilka tysięcy złotych? Każdy by się cieszył...

Czytaj więcej na www.poboczem.pl/naszym-zdaniem/news-pola...p;utm_campaign=other
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
jasta
W tym przypadku z przykrością muszę się z Tobą zgodzić co do joty.
Polska to taki wyjątkowy kraj gdzie przebiegi wzrastają tylko w autach do siódmego roku.
Uzyskują przeciętnie w tym okresie 150-190 tkm.
Później auto 10,15 czy 20 letnie ma nadal ten sam przebieg.
Takim to wyjątkowym krajem jest Polska.
Gdzie przebieg wzrasta tylko w autach poniżej siódmego roku.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
to tak a pro po tego co tu wypisuje hołota
jakimi to oni autami w Polszy jeżdżą w porównaniu z norkami
i
że tam auta używane są dużo tańsze niż w Królestwie
gówno prawda biorąc rzeczywistą wartość pod uwagę
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
154 Posty
Asgota Okrutny
(Asgota)
Stały Bywalec
no cóż, jasta ma zdecydowana racje, nestety polaków nie stać na nowe samochody (a przynajniej ie wszystkich) wiec kupuja uzywane (sam kupiłem uzywany ale nie chciałem z zagramanicy tylko z polski i w dodatku nie chciałem dizla)
Co do cofania liczników to chyba nie wina polskich cfaniaczków (oni tylko wykorzystuja luke w prawie polskim) a raczej ustawy ktora by tego zabraniała.
Jakos za granicą tego nie robią a wystarczy wjechac do polandii aby to zobaczyć takie oto reklamy.

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
154 Posty
Asgota Okrutny
(Asgota)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
to tak a pro po tego co tu wypisuje hołota
jakimi to oni autami w Polszy jeżdżą w porównaniu z norkami
i
że tam auta używane są dużo tańsze niż w Królestwie
gówno prawda biorąc rzeczywistą wartość pod uwagę

wiesz, moze po wsiach nie widac nowych smaochodów (chociaz pełno ałdi i wieswagenow do okoła to jednak starocia) ale w miastach a szczegolnie w stolicy jezdzą odpowiednio drogie samochody.
Prawda jest taka ze w Norwegii jezdzi duzo samochodów nowych a w zwiazku z tym nowoczesnych i tu nie ma dyskusji widac przewage finansowa nad polandia, ale starocia tez sie widuje (moze to Polacy).
To co zwróciło moja uwage na samym poczatku to zabudowa i budynki zarowno mieszkalne jak i uzytecznosci publicznej. Tu norwegia jest w czarnej dupie a na pewno do Polski jej daleko.
Zarówno jezeli chodzi o architekture jak i materialy wykonczeniowe.
takie to moje odczucie jest.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
cóż jak zrobili bezpośrednie połączenie ze Stavangeru to w Warszawie nie bywam
ale to co stoi po całym Krakowie to właśnie ta rozpacz opisana w artykule
podejrzewam jednak, że i stolyca to tylko odpicowane gówna po germańskie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
No cóż nie można mieć pretensji do przeciętnego Kowalskiego że go nie stać na nowe auto.
Jeśli chodzi o tutejszy rynek samochodowy to podoba mi się jest uczciwy.
Samochód w Norwegii mimo wszystko jest artykułem luksusowym.
Oni tu ocipieli z tak wysokimi podatkami na auta i samo utrzymanie auta jest drogie.
Co prawda nawet przy tych podatkach przyzwoite auto można kupić za dwuletnią pensję.
W Polsce przy pozornie tańszych autach na to samo auto potrzeba pięcioletniej pensji.
Jeśli chodzi o wygląd miast to byłem w szoku jaki tu syf kila i mogiła. Na Białorusi miasta są czyściejsze i ładniejsze.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Asgota napisał:
no cóż, jasta ma zdecydowana racje, nestety polaków nie stać na nowe samochody (a przynajniej ie wszystkich) wiec kupuja uzywane (sam kupiłem uzywany ale nie chciałem z zagramanicy tylko z polski i w dodatku nie chciałem dizla)
Co do cofania liczników to chyba nie wina polskich cfaniaczków (oni tylko wykorzystuja luke w prawie polskim) a raczej ustawy ktora by tego zabraniała.
Jakos za granicą tego nie robią a wystarczy wjechac do polandii aby to zobaczyć takie oto reklamy.

W nimcach u turka za 25 eurasów w KAŻDYM samochodzie ci cofną licznik, przynajmniej tak twierdzą .... tyle że tam sie nie reklamują...

Ordnug muss sein!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
PACIFIC napisał:

Jeśli chodzi o wygląd miast to byłem w szoku jaki tu syf kila i mogiła. Na Białorusi miasta są czyściejsze i ładniejsze.

być może
ale w Polszy to zapewne nie
czysta jest za to wieś norweska
od Stavangeru po Kristiansand
w Ameryce ciężko znaleźć tak zadbane okolice
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Joseph napisał:
Asgota napisał:

W nimcach u turka za 25 eurasów w KAŻDYM samochodzie ci cofną licznik, przynajmniej tak twierdzą .... tyle że tam sie nie reklamują...

Ordnug muss sein!

KOREKTA LICZNIKA
Około 176 000 wyników (0,23 s)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok