Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Odzyskaj nadpłacony podatek z Norwegii

Reklama

[Internet] Broadnet, problem z ruterem - Norwegia

Czytali temat:
Klaudia Przemus (1729 niezalogowanych)
3 Posty
łukasz goczok
(lukaszg87)
Wiking
Witam,

moim dostawcą internetu jest Broadnet, internet mam podłączony przez gniazdo telefoniczne, i dostałem od nich modem... a mam 2laptopy w domu - laptopy na kablu mijaja sie z celem. Wiec przywiozłem sobie z polski moj stary ruter z wbudowanym modemem.

Niestety owy modem nie ma internetu jak podłącze kabel do niego (kabel telefoniczny).
Myślałem że popusty, poszedłem do sklepu po ruter nowy i okazało się ze nie mają ruterów z wbudowanym modemem, no to kupilem taki jaki był (netgear, moj stary to tez netgear),
podłączylem kabel z modemu do rutera - lapki łączą się z siecią ale internetu i tak nie ma.

Ręce mi opadają, w kundeserwice nie wiem kto siedzi bo jego wiedza na temat internetu/sieci graniczy z zerem.

Więc pytam czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać? ktoś ma/miał podobny problem?

opcja ruter podłączony do modemu nie podoba mi sie(ktora i tak nie działa), che uzywac mojego starego rutera z wbudowanym modemem (uzywalem go do neostrady/internetu z neti - ale to nie orygnalny modem z neo )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Maciej Ladygin
(vero alfista)
Wiking
Hej.
Może być tak, że Twój dostawca internetu ma w systemie wpisany numer identyfikacyjny modemu MAC który Ci wysłali i tylko ten będzie działał.
Jeśli nie chcesz podłączyć routera do modemu, to spróbuj sklonować MAC adres. Nie wiem czy Twój stary lub nowy router ma taką opcję, ale to mi się wydaje jedynym rozwiązaniem (poza podłączeniem routera do modemu i poprawnym skonfigurawaniem

pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok