Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy obony letnie są obowiązkowe? - Norwegia

Czytali temat:
(6695 niezalogowanych)
12 Posty
Skibbbi Skibbbi
(skibbbi)
Wiking
Witam,

Czy opony letnie w Norwegii są obowiązkowe? Na samochodzie mam zimówki i chcę wyjechać do Norwegii i nie wiem czy policja może się o to czepiać, że latem jeżdżę na zimówkach. Bieżnik mam na nich odpowiednio wysoki.

Pozdrawiam,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
skibbbi napisał:
Witam,

Czy opony letnie w Norwegii są obowiązkowe? Na samochodzie mam zimówki i chcę wyjechać do Norwegii i nie wiem czy policja może się o to czepiać, że latem jeżdżę na zimówkach. Bieżnik mam na nich odpowiednio wysoki.

Pozdrawiam,
możesz śmiało jechać, zima tuż tuż
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
I dag er siste dagen det er tillatt å kjøre med piggdekk i Nordland, Troms og Finnmark.
[30.04.2012]

1.mai skal piggene være av!

Men det er bilførerens ansvar å forsikre seg om at kjøretøyet har godt veggrep. Det betyr at føreforholdene alltid må vurderes – også etter 1. mai.

Piggfrie vinterdekk eller sommerdekk
Det er ingen frist ved bruk av piggfrie vinterdekk. Men vinterdekk er laget for vinterføre. De har ikke samme egenskaper på sommerføre som sommerdekk. På grunn av den myke gummiblandingen i piggfrie vinterdekk kan bremselengden forlenges. Det gir større fare for skrens. Dette gjelder både på tørr og våt asfalt. Vinterdekk har også dårligere evne til å motvirke vannplaning.

Les mer om dekk og kjettinger:
www.vegvesen.no/Kjoretoy/Sesongbehov/Dekk+og+kjettinger

Kontaktperson: Henry Nymann, leder av trafikant og kjøretøyavdelinga, Region nord, telefon 959 30 223

www.vegvesen.no/Om+Statens+vegvesen/Medi...ommerdekk.333587.cms

Råd og anbefalinger

Sommerdekk med mønsterdybde under 3 mm skal ikke brukes på vinterføre.
Det er ikke krav til bruk av piggdekk i vinterhalvåret.
Piggfrie vinterdekk på sommerføre har dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt.
Det er ingen frister knyttet til bruk av piggfrie vinterdekk. Du kan også bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene hvis føret krever det. Kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre, og må vurderes av sjåføren.

www.vegvesen.no/Om+Statens+vegvesen/Medi...ommerdekk.327012.cms

niby nie ma wymogu.. ale moga Ci juz wlepic mandat podczas deszczu jak bedziesz latal po jezdni, bo zle oceniles mozliwosci swoich opon.... zimowki w zime... letnie na lato... jak przywalisz tez w cos to na bank bedzie tez juz Twoja wina ze wzgledu na nieprawidlowe ogumienie ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
skibbbi napisał:
Witam,

Pozdrawiam,

poprostu leże

jesli tacy juz zaczynają tu przyjezdzac, to ja .....wysiadam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Skibbbi Skibbbi
(skibbbi)
Wiking
marianekk napisał:

poprostu leże

jesli tacy juz zaczynają tu przyjezdzac, to ja .....wysiadam

Jest takie przysłowie "Zapomniał wół jak cielęciem był"

Przypomnij sobie swoje pierwsze tygodnie a może miesiące i czas przed wyjazdem do Norwegii. Czy nie liczyłeś każdego grosza, czy nie wolałeś mieć odłożonych jako zabezpieczenie kilku tysięcy zł niż je od razu wydać. Szybko się zapomina, co?

Z mojego punktu widzenia (jeżdżę spokojnie) nie ma różnicy czy w lato jeżdżę na zimówkach czy letnich (w zimę to co innego). W Polsce też jeżdżę tylko na zimówkach i nowe opony starczają bez problemu na dwa ciągłe sezony. Tak więc rozsądne pytanie jest czy prawo w Norwegii coś o tym mówi. Jeśli nie to ja wiem co chcę zrobić.

A Ty rozważ to przysłowie, które zacytowałem wcześniej.

Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. To miło, że są ludzie, którzy bezinteresownie chcą pomagać innym.

Pozdrawiam,
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
no widzisz, a tak straszą, że wilki
w Norwegii też chętnie pomogą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
a ja zmieniając opony sezonowo, jezdze kilka lat na jednych!
Wiec zastanów sie, czy twoja oszczednosc nie jest....stratą ?

norweskie prawo nie mowi nic o oponach zimowych w lato, no chyba ze masz na nich kolce.....(?)

ps: cieakwe jak twoje zimówki zachowują sie podczas nagłego hamowania przy np: +28st ?

mam nadzieje nie spotkac sie z tobą na drodze !

aaaaaaaaaaa o jakich tysiącach mówisz ? >>> 4 opony letnie(szacuje, ze masz jakies skurwiałe das auto, wiec 14 max 15", to koszt max 1400pln, wiec nie pierdol o tysiącach.....
A zimóweczki zostaw na zime, przydadzą sie i to bardzo...

ps II: tych bezinteresownych coraz mniej, zwłaszcza tu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
objechałem kilka razy ziemię w hameryce
w kilku samochodach
i zawsze na oponie u mnie było all seasons tire
i u moich znajomych, i u wszystkich na ulicy
i jak coś nowo przybyli z Polszy bredzili o jakichś zmianach to wierzyć nie chciałem
dymają was jak tylko mogą wy się tym przejmujecie
i mleko krowie też daje siłę
These days nearly all vehicles sold in the United States are fitted with all-season tires from the factory, and 97.5 percent of replacement-tire sales are the same.

Read more: Can All-Season Tires Really Handle the Snow? - Winter Tires vs. All-Season Tires - Popular Mechanics
Follow us: @PopMech on Twitter | popularmechanics on Facebook
Visit us at PopularMechanics.com
PS
a roczne skoki temperatury i pogody są na pewno większe, niż wam to do głowy przyjdzie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Jak chcesz zeby z bylo widac gdzie nieprzyjedziesz latem ze "dziad" biedny to na zimowych bez kolcow mozesz jest to legalne w Norwegii

Jak unikasz sportowej jazdy jasta i chcesz zeby widzieli zes biedny to All Season Tyre napis powie to za ciebie nawet zebys nie wiem jaki woz mial Opony to podstawa w koncu to one maja stycznosc bezposrednia z droga i moga decydowac o tym czy beda cie zdrapywac jak po katastrofie lotniczej czy tez stylowo pomkniesz 250 km/h omijajac innych jak kolki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
nie znasz norweski mecenasie systemu prawnego w USA
tam, gdyby tylko znaleźli, że oponom all seasons coś brakuje
to już by był pozew w sądach na kilka tysięcy miliardów dolarów
i bekneli by
koncerny samochodowe
i przestali by fabrycznie wypuszczać wszystkie na takich oponach z salonów