Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Odświerzanie monitora z laptopa większe niż 65Hz? - Norwegia

Czytali temat:
Kasja Kru (2537 niezalogowanych)
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Witam!
Z tego co słyszałem, większość laptopów posiada częstotliwość odświeżania monitora około 60-65Hz.
Mój laptop jest już dość stary i posiada 60Hz. Kiedy podłączam większy monitor, częstotliwość odświeżania też wynosi 60 Hz i nie da sie przestawić na więcej.
Ktoś wie, czy jest to związane ze słabą kartą graficzną laptopa czy również z właściwościami monitora?
Pytanie do tych, co sie znają na takiej tematyce.

Jeżeli ktoś się orientuje, proszę również o odpowiedź, czy laptopy najnowszej generacji, które mają częstotliwość odświeżania poniżej 100 Hz na monitorach wbudowanych, mogą obsługiwać monitory zewnętrzne z częstotliwością odświeżania 100 i więcej Hz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów
Łukasz Bernaś
(Rzymski82)
Stały Bywalec
mogą ale częstotliwość będzie zmniejszona odpowiednio do 60 czy 65 MHz
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Rzymski82 napisał:

Mnie chodziło o to, czy możliwe jest aby częstotliwość na zewnętrznym monitorze nie ulegała zmniejszeniu do częstotliwości z jaką działa monitor wbudowany.
Np:
Monitor wbudowany: 65 Hz
Monitor zewnętrzny: 100 Hz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Rzymski82 napisał:

Chodziło mi o to, czy da się tak, żeby częstotliwość się nie zmniejszała, tylko była taka jaką maksymalną obsługuje monitor zewnętrzny. Np:
Monitor wbudowany: 65 Hz
Monitor zewnętrzny: 100 Hz
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
646 Postów
Karol Pitek
(karol3) Online
Wyjadacz
w trybie "duplikatu" za wiele z tym nie zwojujesz . w innych trybach te ustawienia są niezależne. spróbuj rozszerzyć pulpit do dwóch monitorów na twoim starym lapku i wtedy ustawiać odświeżania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
karol3 napisał:
w trybie "duplikatu" za wiele z tym nie zwojujesz . w innych trybach te ustawienia są niezależne. spróbuj rozszerzyć pulpit do dwóch monitorów na twoim starym lapku i wtedy ustawiać odświeżania.
Dziękuję za poradę.
Spróbowałem zarówno użyć tylko monitora zewnętrznego jak i rozszerzyć pulpit ale mimo to nie uzyskałem częstotliwości odświeżania większej niż 60 Hz.
Posiadam monitor LG Flatron M2394D.
Moje pytania pozostają nadal otwarte:
Jakie częstotliwości odświeżania są na ogół dostępne w monitorach oraz czy laptopy najnowszej generacji potrafią obsłużyć częstotliwość większą niż częstotliwość odświeżania we wbudowanym monitorze.
Zastanawiam się zarówno nad zmianą monitora, jak komputera. Chciałbym najpierw kupić sobie jakiś porządny monitor, z dobrą matrycą. Jak się domyślam mój stary lap tam tez wygeneruje conajwyżej 60 Hz (?)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok