Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Fagbrev, mesterbrev, svennebrev - Norwegia

Czytali temat:
Tomasz Kowalski Marek M Hubert H Przemyslaw Piskorz Damian Kołodziejczak zebeke90 Radoslaw Przylucki Przyjezdny (5413 niezalogowanych)
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Witam, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czym się różnią od siebie fagbrev, svennebrev, mesterbrev?
Jakie są ewentualne polskie odpowiedniki takich dokumentów?
Z góry dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Moroklumpen napisał:
Witam, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czym się różnią od siebie fagbrev, svennebrev, mesterbrev?
Jakie są ewentualne polskie odpowiedniki takich dokumentów?
Z góry dziękuję

W innym temacie , popisujesz się z doradztwem ...a tak prostych nazw , nie jesteś w stanie rozróżnić ...
Wszystkie powyższe nazwy dotyczą dokumentów /uprawnień ...
-fagbrev ... nazwa ogólna , świadectwa kwalifikacyjnego... ukończenia szkoły zawodowej tyże...

- svennebrev ... to dokument czeladniczy ... Dyplom Czeladnika w danym zawodzie ...

- mesterbrev ... to dokument Mistrzowski ... coś jak w Polsce Dyplom Mistrza w danym konkretnym zawodzie ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
[b]
W innym temacie , popisujesz się z doradztwem ...a

W "innym temacie" o którym wspominasz, to zwykła spontaniczna odpowiedź na czyjeś pytanie a nie "popis". Zaskoczyłeś mnie, że tak łatwo można ci zaimponować.
OK, poddając samego siebie samokrytyce muszę przyznać, że powyższe pytanie o dokumenty było nieco niefortunne. Wczoraj wieczorem byłem zmęczony i jak pomyślałem tak wklepałem w klawiaturę. Mogłem przecież sprawdzić w Google. Publikę proszę o wyrozumiałość.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Moroklumpen napisał:
Wczoraj wieczorem byłem zmęczony i jak pomyślałem tak wklepałem w klawiaturę.
tak
trzeba uważać trochę co się klepie
dziewczynie przypomnij, aby się zabezpieczyła
bo następstwa mogą być poważniejsze
narobi się lumpów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:

tak
trzeba uważać trochę co się klepie
dziewczynie przypomnij, aby się zabezpieczyła
bo następstwa mogą być poważniejsze
narobi się lumpów

Na szczęście jest ta subtelna różnica pomiędzy realnym życiem a wirtualnym forum że tutaj nie potrzeba aż tak bardzo uważać. Ryzykuje się jedynie tym, że jakiś nieudacznik będzie próbował wyładować swoje frustracje próbując mi udzielać rad na temat życia erotycznego zamiast wnieść coś nowego do tematu.
W gruncie rzeczy zagadnienie nie jest takie głupie, o ile nie było wcześniej omawiane.
Nie każdy potrafi sobie przeczytać w języku norweskim, a podejrzewam, że niejedna osoba - zwłaszcza początkujący - chętnie by się dowiedzieli czym są wymienione dokumenty, czym się od siebie różnią, jakie są sposoby ich zdobycia i jakie ewentualne korzyści wiążą się z ich posiadaniem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok